Ειδήσεις

Αναβλήθηκαν 30.000 δίκες στην Κρήτη!

Ολέθριες είναι οι επιπτώσεις των τετράμηνων κινητοποιήσεων των δικηγόρων όλης της χώρας, οι οποίοι από τον περασμένο Ιανουάριο απέχουν από τα καθήκοντά τους, λόγω του ασφαλιστικού.

Το τίμημα - πέρα φυσικά από τους ίδιους του δικηγόρους, οι οποίοι (στην πλειονότητά τους) αγωνίζονται για την επαγγελματική τους επιβίωση, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της οικονομικής και ψυχολογικής εξάντλησης - είναι βαρύτατο για την απόδοση της Δικαιοσύνης, τα δημόσια ταμεία, αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες.

Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" υψηλόβαθμη δικαστική πηγή, από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, έχει αναβληθεί η εκδίκαση περισσότερων από 15.000 υποθέσεων.

Σε Παγκρήτιο επίπεδο, μάλιστα, ο δικαστικός λειτουργός που μίλησε στην εφημερίδα μας εκτιμά ότι οι δίκες οι οποίες δεν έγιναν λόγω της αποχής των δικηγόρων ανέρχονται περίπου στις 30.000. Με δεδομένο ότι πανελλαδικά - σύμφωνα με αθηναϊκά δημοσιεύματα - έχουν αναβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 150.000 υποθέσεις, συνάγεται ότι το 20% των υποθέσεων σε εθνικό επίπεδο, που δεν εκδικάστηκαν λόγω της αποχής, αφορούν στην Κρήτη.

Σημειώνεται ότι οι 15.000 αναβληθείσες υποθέσεις είναι και ποινικές, αλλά και αστικές (αφορούν δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα σε ιδιώτες). Πρόκειται για δίκες που είχαν προσδιοριστεί να γίνουν είτε στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, είτε στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, είτε στο Ειρηνοδικείο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Για μια σειρά περιπτώσεων, πάντως, οι κατά τόπους δικηγορικοί σύλλογοι παρέχουν άδειες στα μέλη τους προκειμένου να δηλώσουν παράσταση σε ποινικές υποθέσεις, οι οποίες εκδικάζονται κανονικά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι, για παράδειγμα, οι υποθέσεις που βρίσκονται στα όρια της παραγραφής. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η χρονική πίεση για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εν λόγω δικών μόνο θετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει για τους δικαστές και κατ' επέκταση για τους ίδιους τους εμπλεκόμενους πολίτες.

Μέχρι και 2 χρόνια πίσω η απονομή Δικαιοσύνης

Πόσο πίσω έχει πάει, όμως, χρονικά η διαδικασία της απονομής Δικαιοσύνης από τη συνεχιζόμενη δικηγορική αποχή; Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης, οι - κατά προσέγγιση - εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καθυστέρηση, κατά μέσο όρο, ενός περίπου έτους. «Οι υποθέσεις που αναβλήθηκαν το περασμένο τετράμηνο πάνε πίσω χρονικά από 6 με 7 μήνες μέχρι και δύο χρόνια», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ροζάκης.

Ποιο είναι, ωστόσο, το κόστος της καθυστέρησης για τους απλούς πολίτες, με δεδομένο ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη - ούτως ή άλλως - αντιμετωπίζει εγγενή προβλήματα... ταχύτητας. Οι αρνητικές συνέπειες της αποχής δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτές σε όλο το φάσμα τους. Ενδεικτικά, στο ποινικό κομμάτι, αναφέρουμε ότι υπάρχουν υπόδικοι - κάποιοι, μάλιστα, είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα - οι οποίοι δεν οδηγούνται στο εδώλιο για να δικαστούν λόγω της αποχής.

Στο αστικό δίκαιο, αμέτρητες οικογενειακές υποθέσεις προκαλούν πονοκέφαλο στους εμπλεκόμενους: Η αναβολή της εκδίκασης υποθέσεων διατροφής, ή επιμέλειας τέκνου, έχει δυνητικά ολέθριες συνέπειες σε ενδοοικογενειακό επίπεδο. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι έχουν προσφύγει στα αστικά δικαστήρια για αποζημιώσεις τροχαίων ατυχημάτων ή για εργατικές διαφορές, οι υποθέσεις των οποίων δεν εκδικάζονται. Ως αποτέλεσμα, οι εν λόγω πολίτες αδυνατούν να εισπράξουν χρήματα τα οποία έχουν ανάγκη!

Συνεχίζουν την αποχή

Στο μεταξύ, παρά το ότι το ασφαλιστικό-φορολογικό υπερψηφίστηκε στη Βουλή και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, οι δικηγόροι δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν τον αγώνα τους. Όπως αποφάσισε προχθές η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, οι δικηγόροι θα συνεχίσουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους έως και τις 24 Μαΐου. Οι δικηγόροι κατήγγειλαν, μάλιστα, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, τον επίμαχο νόμο καθώς - μεταξύ άλλων - «αντιβαίνει το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή δημόσια τάξη».

Παράλληλα, η Ολομέλεια διαμόρφωσε το πλαίσιο των αδειών που θα παρέχονται μέχρι τις 24 Μαΐου στους δικηγόρους. Συγκεκριμένα, άδειες θα δίνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, σε αυτόφωρα, σε υποθέσεις που υπάρχουν κρατούμενοι, σε συζητήσεις προσωρινών διαταγών και αιτήσεων αναστολών, συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών, καθώς και σε μια σειρά ακόμη περιπτώσεων.

Χασούρα για το δημόσιο: Γιγαντιαία η οικονομική ζημία

Στο μεταξύ, εκτός των αρνητικών συνεπειών για τους ίδιους τους πολίτες, η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων και η επακόλουθη αναβολή χιλιάδων δικών έχουν ως αποτέλεσμα και την πρόκληση τεράστιας οικονομικής ζημίας για το Ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη αποτελεί - μετά τη φορολογία - τη Νο 2 πηγή εσόδων για τα κρατικά ταμεία.

Ειδικότερα, το Δημόσιο εισπράττει τεράστια ποσά από την εξαγορά των ποινών, από τα δικαστικά ένσημα που κατατίθενται, και φυσικά από μέρος των παραστάσεων των δικηγόρων. Ανάλογα το δικαστήριο και την υπόθεση, τα παράβολα που καταθέτουν οι δικηγόροι ξεκινούν από τα 50 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 1.000 ευρώ. Όσον αφορά στα δικαστικά ένσημα, ανάλογα με την απαίτηση που αξιώνει ο εκάστοτε διάδικος, μπορεί να ανέλθει σε χιλιάδες ευρώ. Τέλος, σημαντικά είναι τα έσοδα που προέρχονται και από την εξαγορά των ποινών.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια "απλή" ποινική υπόθεση. Εάν κάποιος πολίτης καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 30 ημερών για κάποιο αδίκημα, συνήθως καλείται να καταβάλλει 5 ευρώ για την κάθε μέρα φυλάκισης, προκειμένου να εξαγοράσει την ποινή του. Υπολογίζοντας τις προσαυξήσεις, τα 5 ευρώ ανέρχονται τελικά περίπου στα 10 ευρώ. Κάνοντας πρόχειρα τον πολλαπλασιασμό, το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο για μια απλή υπόθεση φτάνει τα 300 ευρώ. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς εάν αναλογιστούμε τις χιλιάδες ανακληθείσες υποθέσεις οι οποίες επισύρουν πολύ μεγαλύτερες ποινές από αυτές των 30 ημερών...

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια