Ειδήσεις

Αγώνας διάδοσης των κτηνοτροφικών φυτών και στην Κρήτη

Ήρθε η στιγμή για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης εκδήλωσης στην Κρήτη για τα Κτηνοτροφικά Φυτά, μέσα από την εκστρατεία της Greenpeace, που βρήκε συμπαραστάτες και συνδιοργανωτές το Δήμο Ηρακλείου, το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και την εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι".

Μια εκδήλωση με μεγάλη σημασία, που η "Ν.Κρήτη" είχε προαναγγείλλει μες στον Μάρτιο, όταν οι εκπρόσωποι της Greenpeace, Έλενα Δανάλη και Ηλίας Κάνταρος, είχαν έρθει στο Ζαρό όπου και συναντήθηκαν με ομάδα προοδευτικών κτηνοτρόφων!

Δόθηκε στη δημοσιότητα ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς, για συμμετοχή στην κοινή ημερίδα με θέμα  «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» που συνδιοργανώνουν οι εν λόγω φορείς, για την Τρίτη 17 Μαϊου, στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα "Μανώλη Καρέλλη" (πρώην Ανδρόγεω) στο Ηράκλειο.

Η ημερίδα απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις του λούπινου, του ρεβιθιού, του κουκιού και του μπιζελιού τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, ενώ  μπορούν να φέρουν αυτάρκεια στους κτηνοτρόφους καθώς ο καρπός τους είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μπορεί επάξια να  αντικαταστήσει την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στο σιτηρέσιο των ζώων.

«Στην Κρήτη, όπου φυτρώνουν αυτοφυή λούπινα και υπάρχει γνώση και εμπειρία για κτηνοτροφία χωρίς εξαρτήσεις από εισαγωγές μεταλλαγμένων όπως η σόγια για ζωοτροφή, η καλλιέργεια και χρήση των ελληνικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα και να δώσει λύση σε  πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, και κατ' επέκταση ολόκληρης της χώρας.

Η κοινή μας ημερίδα με τον Δήμο Ηρακλείου, το ΓΕΩΤΕΕ και το Πελίτι μεταφέρει αυτό ακριβώς το μήνυμα: οι συνέργειες και η στροφή προς βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και αυτάρκεια στην κτηνοτροφία αποτελούν μονόδρομο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και το μέλλον παραγωγών και καταναλωτών», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας θα είναι ειδικευμένοι γεωπόνοι, συνεργάτες της Greenpeace που προτείνουν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παρ/τος Κρήτης Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, κτηνίατρος που θα μιλήσει για την σημασία των ψυχανθών στην διατροφή των αιγοπροβάτων και η Στέλλα Χατζηγεωργίου, γεωπόνος, εκπρόσωπος της εναλλακτικής κοινότητας "ΠΕΛΙΤΙ" που θα τονίσει την σημασία των ψυχανθών στην γεωργία και τον ρόλο του "ΠΕΛΙΤΙ" στην διάδοση και διάσωση των τοπικών σπόρων. Στο τέλος της ημερίδας θα διανεμηθούν εγχειρίδια καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πρόγραμμα "Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά", αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για περισσότερες πληροφορίες:  Έλενα Δανάλη, 210 3806374 & 5, 6984617026, Κατερίνα Λασηθιωτάκη, 2810336123.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια