default-image

Βόμβα για έργα της Κρήτης μέσα από το πακέτο Γιούνκερ

Κρήτη
Βόμβα για έργα της Κρήτης μέσα από το πακέτο Γιούνκερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον "αέρα" παραμένουν δύο ενεργειακά έργα που εγκρίθηκαν για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Αυτό υποστηρίζουν βουλευτές αλλά και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Βιργινία Μανασάκη, καθώς όπως διευκρινίζουν πρόκειται για έργα που προτείνονται για ένταξη στο μεγάλο επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη αυτή αναπτυξιακή ευκαιρία δεν έχει ακόμη "κλειδώσει".

Πρόκειται για τα έργα της υποθαλάσσιας διασύνδεσης Κρήτης Πελοποννήσου αλλά και ιδιωτικής επένδυσης για την κατασκευή υβριδικού σταθμού ισχύος 140 MW σε Σητεία και Αμάρι. Έργα συνολικού ύψους 477 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, η κ. Μανασάκη δηλώνει ότι θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις  στον επίμαχο φάκελο καθώς περιλαμβάνεται το ένα και όχι τα δύο καλώδια της μικρής διασύνδεσης.

Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη χώρα μας και με τον κίνδυνο να χάσουμε μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες και στην Κρήτη, καθώς

σε ενάμιση χρόνο λήγει το πακέτο Γιούνκερ, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα να μην υπάρχουν τα διαθέσιμα χρήματα για τη χώρα μας, με την κατάθεση ώριμων προτάσεων, διότι θα έχουν απορροφηθεί από τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε.

Η Περιφέρεια Κρήτης εκφράζει ικανοποίηση για τις ενεργειακές επενδύσεις

Την ίδια ώρα τη βεβαιότητά του ότι θα πραγματοποιηθεί μέσω πακέτου Γιούνκερ η μικρή σύνδεση Κρήτης, Χανιά - Πελοπόννησος, εξέφρασε από τα Χανιά ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, όπως και ότι θα λάβει το πράσινο φως και το μεγάλο καλώδιο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και μάλιστα το 2017 θα υπάρξει πόντιση του καλωδίου, ενώ και ο υβριδικός σταθμός στο Αμάρι είναι ψηλά σε επιλεξιμότητα.

Ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κράτησε αποστάσεις, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τον στόχο 20-20, δηλαδή το 20% των ενεργειακών της αναγκών να καλύπτονται από ΑΠΕ μέχρι το 2020 και υπεξέφυγε του να δώσει ευθεία απάντηση για την Κρήτη ξεχωριστά ως προς τον ενεργειακό της σχεδιασμό.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη-Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News