Ειδήσεις

Ανοίγουν ξανά τους υπολογιστές οι φοροτεχνικοί

Αγώνα δρόμου ξεκινούν οι φοροτεχνικοί και στην Κρήτη, καθώς η κινητοποίηση διαρκείας με την αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων τερματίστηκε και πλέον καλούνται να "τρέξουν" άμεσα τις δηλώσεις μέχρι την καταληκτική προθεσμία της 30ής Ιουνίου...

Ο τερματισμός της αποχής δε σηματοδοτεί, πάντως, και την υποστολή σημαίας του αγώνα για τους φοροτεχνικούς της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας. Ο αγώνας αλλάζει απλώς μορφή, μεταβαίνοντας σε νομικό πλέον μέτωπο, με τους φοροτεχνικούς, όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ηρακλείου, Παύλος Μπαριτάκης, να προετοιμάζουν νομική πια προσφυγή κατά του φορολογικού και ασφαλιστικού σχεδίου στο ΣτΕ.

Η λήξη της αποχής από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ήταν εν πολλοίς δεδομένη τις τελευταίες ημέρες. Από τη στιγμή που και το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό, που αποτελούσαν το διπλό "κόκκινο πανί" για λογιστές και φοροτεχνικούς, είναι πια νόμος του κράτους, μετά την ψήφισή τους το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Βουλή, υπήρχαν πολλές φωνές και έντονες πιέσεις του κλάδου για αλλαγή πλεύσης στον αγώνα.

Έτσι αποφασίστηκε η λήξη της αποχής, με την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της: «Η ΠΟΦΕΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών), συνεπής στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις με τους επαγγελματικούς φορείς αλλά και αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των συναδέλφων, συντάσσεται στην κοινή απόφαση του ΟΕΕ για παύση της αποχής από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις 13/5/2016 και τη συνέχιση του αγώνα της, για τα δίκαια αιτήματα των λογιστών-φοροτεχνικών από τα προβλήματα που δημιουργούνται από το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, με άλλες μορφές διεκδίκησης».

Νομική προσφυγή

Ποιες είναι οι επόμενες μορφές διεκδίκησης και αγώνα για τους φοροτεχνικούς;

Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, «πλέον δεν έχει νόημα να ταλαιπωρήσουμε και τον κόσμο, τους φορολογούμενους, μέσω συνέχισης της αποχής από την υποβολή δηλώσεων και θα πρέπει να κινηθούμε σε νομικά μάλλον μονοπάτια. Στην κατεύθυνση ακριβώς αυτή, υπάρχουν σκέψεις και προσανατολισμός να προσφύγουμε ενάντια στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομικά, ζητώντας την ακύρωσή τους λόγω αντισυνταγματικότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας»...

Εκκρεμούν 5,5 εκατομμύρια δηλώσεις

Με το που θα ανοίξουν ξανά οι φοροτεχνικοί τα κομπιούτερ τους για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, θα χρειαστεί να πέσουν στη δουλειά με τα μπούνια. Οι προθεσμίες είναι πολύ στενές, εκκρεμεί ένας τεράστιος όγκος φορολογικών δηλώσεων, ενώ θα κριθεί στην πράξη, με τεράστιο φόρτο καθημερινά, και το ίδιο το ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS.

«Αυτή τη στιγμή, στον ένα και κάτι μήνα που έχει ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα, δεν έχουν υποβληθεί παρά λίγες δηλώσεις. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περί τις 700.000 φορολογικές δηλώσεις και εκκρεμούν άλλες 5,5 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων. Εδώ λοιπόν χρειάζεται ταχύτητα και από μας, τους συναδέλφους, ενώ θα κριθεί στην πράξη και το ίδιο το σύστημα. Ως τώρα καθημερινά το σύστημα δεχόταν περί τις 10.000 μονάχα δηλώσεις. Πλέον, με το χρονικό περιθώριο να εκπνέει στις 30 Ιουνίου, εφόσον δε δοθεί παράταση, καθημερινά το σύστημα θα δέχεται πολλαπλάσιο αριθμό δηλώσεων, κοντά στις 100.000 δηλώσεις σε καθημερινή βάση! Είμαστε πεπεισμένοι πως τα χρονικά περιθώρια δε φτάνουν. Θα απαιτηθεί πιθανότητα παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, την οποία και θεωρούμε πως θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών», σημείωσε ο κ. Μπαριτάκης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια