Ειδήσεις

Εσύ γνωρίζει τι τρως;

Με απαραίτητη προϋπόθεση ο αγρότης να μην προσφέρει ποτέ στον καταναλωτή κάτι που δε θα έδινε ο ίδιος στα παιδιά του για να φάνε, αρχίζουμε τη διερεύνηση της ύπαρξης ή όχι συστημάτων, μέσα από τα οποία ελέγχεται η υπολειμματικότητα ενός προϊόντος, από την ώρα που θα φυτευτεί στο χώμα, μέχρι την ώρα που θα φτάσει στο ράφι για να καταλήξει στο πιάτο μας. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα τέτοια αξιόπιστα συστήματα ελέγχου, αλλά αποτελεί κοινή ομολογία ότι ένας καταναλωτής που θέλει να γνωρίζει τι προϊόν αγόρασε, ποιος το παρήγαγε και πώς, θα πρέπει να προσφεύγει κατά προτίμηση στις οργανωμένες επιχειρήσεις. Χωρίς να είναι τίποτα απόλυτο, σίγουρα ο οργανωμένος επιχειρηματίας πολύ δυσκολότερα θα φέρει στο κατάστημά του ένα "ύποπτο" ή και ακατάλληλο προϊόν, σε σχέση με χώρους που δουλεύουν σχεδόν ευκαιριακά και λειτουργούν με προχειρότητα!

Το σύστημα, για παράδειγμα, που δημιούργησε στο χώρο του διαδικτύου από το 2007 ο παλιός αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Καλύβας, έχει γίνει περιζήτητο και φαίνεται πως είναι και αξιόπιστο, αφού το χρησιμοποιεί στην Κρήτη η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ "Χαλκιαδάκης" εδώ και έξι χρόνια και στην Αθήνα άλλες, μεγάλες αλυσίδες.

Δεν υπάρχει στάδιο που να μην ελέγχεται το προϊόν. Από την ώρα που θα σκαφτεί το χώμα και θα γίνει η φύτευσή του, μέχρι και το ράφι ή το πιάτο του καταναλωτή, το σύστημα αυτό προβλέπει τον έλεγχό του, με τη συνεργασία όλων εκείνων με τους οποίους θα συνεργαστεί ο αγρότης, μέχρι και τη στιγμή της συγκομιδής και της διάθεσης του προϊόντος του.

Απόλυτη αξιοπιστία

«Είναι ένα σύστημα», εξηγεί ο κ. Καλύβας, «που ξεκίνησε σε πρώτη εφαρμογή το 2007 και περιελάμβανε πλήρη ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων και καλλιεργειών συν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων. Ένα σύστημα μέσω ίντερντετ. Αυτό δοκιμάστηκε στην αγροτική παραγωγή μέχρι το 2010 με απόλυτη αξιοπιστία. Έγιναν οι γεωπόνοι χρήστες. Είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει το Δημόσιο μετά από 10 χρόνια. Και το 2011 το σύστημα αυτό μπαίνει πλέον στη διαδικασία του οργανωμένου λιανεμπορίου, με τη δημιουργία πλέον καθετοποιημένων πρωτοκόλλων για συγκεκριμένες προδιαγραφές στην Ελλάδα. Μια καινούργια λογική στα συστήματα πιστοποίησης, που έρχεται μία μεγάλη εταιρεία μέσα στο εμπορικό δίκτυο να καθετοποιήσει την προδιαγραφή και μάλιστα μέσα σε διαδραστικό σύστημα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα όλων των εφοδιαζόμενων μερών της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Διαδραστική γεωργία

Ο κ. Καλύβας προσθέτει στο σημείο αυτό ότι «στην ουσία εμείς σαν εταιρεία ερχόμαστε να εισάγουμε τον τρίτο πυλώνα γεωργίας στη χώρα, που είναι η διαδραστική γεωργία»...

Η διαδραστική γεωργία δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθούν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών κάθε διαδικασία που συντελείται σε επίπεδο παραγωγής, από τον αγρό μέχρι και την τελική πώληση στο ράφι, ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει.

Με τον όρο «διαδραστική γεωργία» εννοούμε τη δυνατότητα παρακολούθησης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και του ίντερνετ, στο σύνολο ενός παραγωγικού ή εμπορικού δικτύου, κάθε διεργασίας που συντελείται σε επίπεδο παραγωγής (από τον αγρό) και διακίνησης (logistic) έως την τελική πώληση (στο ράφι) ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει.

«Η διαδραστική γεωργία και το e-cert, ως βέλτιστη πρακτική και καινοτομία, εισέρχεται στην Ελλάδα στον κλάδο του λιανεμπορίου, σε περιφερειακό επίπεδο, στην Κρήτη από το 2011, στην εταιρεία "Χαλκιαδάκης" Α.Ε., μέσω του πρωτοκόλλου F.S.C. "Ασφαλή Τρόφιμα" που ως εταιρεία σχεδιάσαμε (το έργο συνεχίζεται έως σήμερα)».

Το εγχείρημα ξεκίνησε από την Κρήτη και συγκεκριμένα μέσα από την αλυσίδα "Χαλκιαδάκης", που πείστηκε και άρχισε να συνεργάζεται με τον Θανάση Καλύβα, μια συνεργασία που τελικά έχει παγιωθεί. «Πλέον μετά από 6 χρόνια εφαρμογής έχει εξαλειφτεί το φαινόμενο υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων στη "Μαναβική Αγορά" των σούπερ-μάρκετ "Χαλκιαδάκης"», ξεκαθαρίζει ο εμπνευστής και δημιουργός αυτού του συστήματος. Ένα σύστημα που βραβεύτηκε μαζί με τον Χαλκιαδάκη κατά τα έτη 2013, 2014 και 2015.

Καταλήγοντας, ο Θανάσης Καλύβας ξεκαθαρίζει ότι ένας παραγωγός, για να μπορεί να διαθέτει προϊόντα σε αυτές τις αλυσίδες, εντάσσεται στο σύστημα ελέγχου, που σημαίνει ότι οι γεωπόνοι και οι φορείς με τους οποίους συνεργάζεται ενημερώνουν το σύστημα για την κάθε του κίνηση. «Στα πρώτα χρόνια υπήρξαν κάποια προβλήματα. Αλλά, αυτομάτως, όσοι τα δημιούργησαν έμειναν εκτός αλυσίδας», τονίζει αναφορικά με τα προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Για δε τα βιολογικά, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που εντοπίστηκε σε κάποιο κάποια χημική ουσία και, φυσικά, αυτομάτως ο παραγωγός έμεινε εκτός συστήματος και αλυσίδας σούπερ-μάρκετ.

Ουσιαστικοί έλεγχοι

«Στα βιολογικά προϊόντα οι έλεγχοι γίνονται στο σύνολό τους και δε θα φτάσουν αυτά στην αγορά αν δεν ελεγχθούν πρώτα από εμάς και δε βρούμε ότι είναι απαλλαγμένα κατά 100% από χημικές ουσίες», ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο στη "Νέα Κρήτη" το μέλος της ΔΗΩ στην Κρήτη και γεωπόνος του Αγροκτήματος Κρήτης του ΤΕΙ Κρήτης Μιχάλης Παπαηλιάκης.

Ο γνωστός γεωπόνος ξεκαθαρίζει εξάλλου ότι, «σε αντίθεση με τα άλλα προϊόντα, τα βιολογικά από το νόμο πρέπει να είναι πλήρως απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Δηλαδή πρέπει να έχουν ένα επιπλέον ποιοτικό χαρακτηριστικό και η λέξη-κλειδί δεν είναι να είναι "απαλλαγμένα" από φυτοφάρμακα, αλλά να είναι "πλήρως" απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Αυτό είναι το σπουδαίο»...

Στο σημείο αυτό, ο Μιχάλης Παπαηλιάκης τονίζει ότι, «έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη χώρα μας, είναι πάρα πολύ δύσκολο προϊόντα που φέρουν πιστοποιητικό να καταλήξουν στις αγορές χωρίς να είναι ελεγμένα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, έως αδύνατο. Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση λάδι ή σταφύλια να πάνε στην αγορά εάν δεν έχει προηγηθεί πρώτα ανάλυση. Επομένως, ένα τέτοιο προϊόν είναι εγγυημένο ότι δε φέρει υπολείμματα φυτοφαρμάκων»...

Σύμφωνα με το μέλος της ΔΗΩ, «σε αντίθεση με όλα τα συμβατικά προϊόντα που ελέγχονται μετά που θα πάνε στην αγορά, τα βιολογικά προϊόντα ελέγχονται πριν να πάνε στην αγορά. Έτσι προβλέπει ο νόμος»...

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι προληπτικοί, δηλαδή πριν πάνε τα προϊόντα στην αγορά, είναι οι έλεγχοι επίσης και στα Προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (δηλαδή αυτά που παράγονται με το συνδυασμό βιολογικών και χημικών σκευασμάτων».

«Άρα, οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει και το προϊόν δε θα είναι απαλλαγμένο φυτοφαρμάκων, αυτό δε θα πάει στην αγορά», λέει ο γεωπόνος του Αγροκτήματος Κρήτης του ΤΕΙ Κρήτης Μιχάλης Παπαηλιάκης.

Εξάλλου, αναφέρεται συγκεκριμένα στις οργανωμένες επιχειρήσεις. «Μιλάμε για τα σούπερ-μάρκετ, μιλάμε για τα οπωροπωλεία, μιλάμε για τη λαϊκή αγορά των βιολογικών προϊόντων. Μιλάμε για συγκροτημένες αγορές. Για συγκροτημένα σημεία πώλησης», καταλήγει ο γεωπόνος της ΔΗΩ.

«Θέμα συνείδησης»

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, ο συνταξιούχος σήμερα γεωπόνος της πρώην Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Κωστής Παπαδάκης έχει διερευνήσει τον τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ως προς το κόστος, αλλά και ως προς τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Και σε προηγούμενες δεκαετίες, οι δηλώσεις του προκαλούσαν αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων, ακόμα και συντεχνιακών συμφερόντων των γεωπόνων-εμπόρων... Χθες λοιπόν, ο ίδιος μας είπε ότι, πάνω απ' όλα, ο πρώτος παράγοντας ασφάλειας για τον καταναλωτή είναι η συνείδηση του αγρότη.

«Όταν αγοράζει κάποιος από οπουδήποτε, είτε από τη λαϊκή αγορά είτε από τα μανάβικα, είτε από τα σούπερ-μάρκετ, θα πρέπει να αποφεύγει τα προϊόντα που έρχονται από το εξωτερικό. Και βασικά από χώρες της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Τουρκίας, της Αλβανίας κ.λπ. Διότι σε αυτές τις χώρες γίνεται ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων τα οποία είναι απαγορευμένα. Εκεί δεν ελέγχονται. Δεν ξέρεις λοιπόν ένα προϊόν που έρχεται από εκεί τι έχει», λέει ο Κωστής Παπαδάκης.

Και προσθέτει: «Το δεύτερο είναι αν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στον παραγωγό που τα παράγει. Έχει μεγάλη σημασία η τιμιότητα που έχει ο παραγωγός και η εμπιστοσύνη στην οποία τυγχάνει. Διότι δεν μπορεί όλα που πουλιούνται να ελέγχονται. Δεν ξέρω, αλλά έχω την αμφιβολία αν ακόμα και τα βιολογικά μπορεί να ελέγχονται όλα. Εδώ μιλάμε για μεγάλες ποσότητες. Δε νομίζω ότι είναι εύκολο κάτι τέτοιο».

Εκτός από τον παραγωγό, που θα πρέπει όσο γίνεται να έχει την εμπιστοσύνη του κόσμου, ο κ. Παπαδάκης τονίζει ότι θα πρέπει να προτιμούμε και ένα κατάστημα, «που να είναι όσο γίνεται πιο σοβαρό και επίσημο κατάστημα»...

Στο σημείο αυτό ο Κωστής Παπαδάκης καταγγέλλει: «Γνωρίζω ανθρώπους που πάνε και μαζεύουν από τα συσκευαστήρια τα σάπια και τα διακινούν σαν δικά τους, βιολογικά. Επομένως, προσοχή. Δε νομίζω ότι ελέγχονται όλα. Είναι τόσα πολλά»...

Ο γεωπόνος της πρώην ΑΤΕ επισημαίνει τέλος: «Όταν γίνεται σωστά η βιολογική και ολοκληρωμένη καταπολέμηση, τότε πραγματικά τα προϊόντα που παράγονται είναι εντάξει. Και για μένα η σωστή ονομασία είναι "συνδυασμένη καταπολέμηση". Δηλαδή, τα ελαφρά φυτοφάρμακα και οι φυσικές καταπολεμήσεις. Είναι λοιπόν πολύ καλύτερα από τα απλά συμβατικά. Διότι, όπου υπάρχει πολύ φυτοφάρμακο, αυτό είναι προάγγελος του καρκίνου»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια