default-image

Πρεμιέρα Πανελλαδικών τη Δευτέρα με την Έκθεση

Κρήτη
Πρεμιέρα Πανελλαδικών τη Δευτέρα με την Έκθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για πάνω από 100.000 υποψηφίους έχει αρχίσει.Τη Δευτέρα 16 Μαΐου αρχίζουν παραδοσιακά, με το μάθημα της Έκθεσης, οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων, ενώ την Τρίτη 17 Μαΐου θα ανοίξει η αυλαία των πανελλαδικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑ.Λ.

Οι φετινές εξετάσεις είναι οι πλέον απαιτητικές, καθώς είναι διπλές και διενεργούνται ταυτόχρονα με το παλιό και με το νέο σύστημα. Ωστόσο, μόνο το 5% των "παλιών" υποψηφίων των γενικών λυκείων εξετάζεται με το παλιό σύστημα. Το υπόλοιπο 95% πρόκειται να εξεταστεί με το καινούργιο. Γιατί; Διότι με το παλιό έπρεπε να δώσουν 6 ή 7 μαθήματα, ενώ με το καινούργιο 4 ή 5.

Αντίθετα, το ποσοστό των παλιών υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. που θα ξαναδώσουν εξετάσεις με το παλιό σύστημα είναι μεγαλύτερο και αγγίζει το 12%.

Το "νέο" σύστημα, που έχει πολλές ομοιότητες με το παλιό των δεσμών, προβλέπει ως υποχρεωτική την εξέταση μόνο 4 μαθημάτων. Ταυτόχρονα, δίνεται στον υποψήφιο η δυνατότητα επιλογής ακόμα ενός πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος, αν επιθυμεί να έχει περισσότερες επιλογές σχολών κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του.

Ο μηχανισμός

Σε επίπεδο προετοιμασίας, όλα είναι έτοιμα για τις εξετάσεις. Και στην Κρήτη ένας μεγάλος μηχανισμός είναι υπ' ατμόν για να διεκπεραιώσει τη μεγαλύτερη ετήσια διαγωνιστική διαδικασία σε επίπεδο χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι, βαθμολογητές, επιτηρητές και επιτροπές θα βρίσκονται στις θέσεις τους από νωρίς μεθαύριο το πρωί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η πρόκληση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο κίνδυνος

Οι αρμόδιοι εφιστούν την προσοχή των αρμοδίων σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα, εξαιτίας των οποίων πολλά γραπτά έχουν μηδενιστεί τα τελευταία χρόνια. Ως γνωστόν, αν ο υποψήφιος ξεχαστεί και δεν παραδώσει το τηλέφωνό του στην είσοδο του εξεταστικού κέντρου, ο επιτηρητής υποχρεούται να του μηδενίσει το γραπτό, σε περίπτωση που είτε το δει, είτε το ακούσει να χτυπάει.

Ένας στους τρεις

Πανελλαδικά οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών ανέρχονται σχεδόν στις 104 χιλιάδες. Με δεδομένο πως διεκδικούν 69.985 θέσεις εισακτέων, σημαίνει πως ένας στους τρεις υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων θα μείνει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ευχές

Καλή επιτυχία στους υποψήφιους των εξετάσεων εύχονται η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης και οι Αρχές του τόπου.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Στους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες της Κρήτης, που από τη Δευτέρα 16 Μαΐου δίνουν το δικό τους αγώνα, των πανελλαδικών εξετάσεων, εύχομαι από καρδιάς δικαίωση των κόπων τους, να έχουν δύναμη και καλή επιτυχία».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σημείωσε: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 16 Μαΐου, ολοκληρώνουν μια πολύχρονη επίμοχθη προσπάθεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Η επιτυχημένη ένταξη των τελειόφοιτων των Λυκείων στα Ανώτερα και Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα αποτελέσει τη δικαίωση της προετοιμασίας που προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για την κατάκτηση των στόχων τους. Αναμφίβολα, έναν από τους σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της ζωής τους».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Βλαχάκης δήλωσε: «Ο δρόμος για την "Ιθάκη" είναι μακρύς και οφείλουμε να τον ταξιδέψουμε με θέληση, αισιοδοξία και φρόνημα αγωνιστικό. Σε αυτήν την ιδιαίτερη και σημαντική στιγμή, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της ζωής σας, ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία και πρόοδο».

Με τα κυλικεία κλειστά...

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε στα σχολεία έγγραφο του Δήμου Ηρακλείου, με το οποίο ζητείται να παραμείνουν τα κυλικεία κλειστά κατά τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων. Καθώς πρώτη φορά στα χρονικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, το έγγραφο τροφοδότησε τις φήμες που θέλουν τους εμπλεκόμενους στις εξετάσεις να φοβούνται για προβοκάτσια.

Την περίπτωση αυτή απέκλεισε ο υπογράφων το έγγραφο αντιδήμαρχος Γιώργος Βλαχάκης, ο οποίος - σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - αποφάσισε ότι πρέπει μόνο οι εξεταζόμενοι και τα μέλη της λυκειακής επιτροπής να έχουν δικαίωμα εισόδου στα εξεταστικά κέντρα. Πρόκειται για μια ίσως αυστηρότερη ερμηνεία της γνωστής εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βλαχάκης, «εμείς αυτό κρίναμε. Ωστόσο, επειδή υπήρξε διαμαρτυρία από κάποια σχολεία, είπαμε στους διευθυντές πως, αν θέλουν να παραμείνουν ανοιχτά τα κυλικεία, μπορούν να το πράξουν, αλλά με δική τους ευθύνη».

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News