default-image

Αναπηρικό αμαξίδιο που φρενάρει μόνο του έφτιαξαν μαθητές!

Κρήτη
Αναπηρικό αμαξίδιο που φρενάρει μόνο του έφτιαξαν μαθητές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοπορούν οι μαθητές του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Ιεράπετρας οι οποίοι έβαλαν "κάτω" μηχανισμούς, κινητήρες , φωτοβολταϊκά πάνελ και είπαν να δημιουργήσουν με τα χέρια τους ενα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο που μάλιστα φρενάρει αυτόματα από μόνο του!

Η προσπάθεια έιγνε στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάποιες εφαρμογές στα εργαστήρια τους, επιλέγοντας κάθε φορά μια διαφορετική κατασκευή.

«Ξεκινήσαμε αρχικά να φτιάχνουμε το ηλεκτρικό αυτό αμαξίδιο, χωρίς τα φωτοβολταϊκά πάνελ που βάλαμε τελικά.Φτιάξαμε δυο άξονες με τους κινητήρες, με έναν μηχανισμό που δίνει κίνηση μπροστά, πίσω, δεξιά και αριστερά. Μετά αγοράσαμε μια μπαταρία και άλλη μια μας έκανε δώρο ένας μαθητής και φτιάξαμε στην αρχή ένα απλό ηλεκτρικό αμαξίδιο. Μετά σκεφτήκαμε να προσθέσουμε έναν προγραμματιζόμενο ελεγκτή και όλες οι εντολές που χρειάζεται το αμαξίδιο να γίνονται μέσω ενός προγράμματος στον υπολογιστή. Στο τελικό στάδιο προσθέσαμε και σαν σκίαστρο τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία βοηθούν επιπλέον στην φόρτιση των μπαταριών.

Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να πουληθεί η πατέντα αυτή, σε κάποια εταιρεία, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να γίνει δωρεά σε κάποιο σύλλογο ΑμΕΑ. Υπάρχουν διάφορα ηλεκτρικά αμαξίδια που πωλούνται στην αγορά και που έχουν κατασκευαστεί στα εργοστάσια.Η μεγάλη διαφορά στη δική μας περίπτωση είναι ότι το δικό μας είναι χειροποίητο», ανέφερε ο  Γιώργος Διακάκης καθηγητής ηλεκτρολογίας στο Εσπερινό Λύκειο Ιεράπετρας.

Ιδιωτικός υπάλληλος και μαθητής στο Εσπερινό Λύκειο

Ο Νίκος Μουδάτσος είναι ιδιωτικός υπάλληλος και μαθητής στο Εσπερινό Λύκειο Ιεράπετρας. Είναι ένας από τους μαθητές που εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο.

Φρενάρει αυτόματα μόνο του!

«Το ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο κατασκευάστηκε από εμάς τους μαθητές με την επίβλεψη των καθηγητών μας. Η κατασκευή έγινε μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι πάρα πολύ αξιόπιστη και λειτουργική. Μπροστά στο αμαξίδιο έχουμε εγκαταστήσει και τέσσερις ειδικούς αισθητήρες, για να φρενάρει αυτόματα από μόνο του, όταν πλησιάσει κάποιο σταθερό αντικείμενο στους 30 πόντους», μας είπε ο κ Νίκος Μουδάτσος.

Πρωταγωνιστής Αφρικανός μετανάστης

Μαθητής του Εσπερινού Λυκείου από εκείνους που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή του αναπηρικού ηλεκτρικού αμαξιδίου και ο Αφρικανός μετανάστης Εμμάνουελ Τζάμπε, ο οποίος νιώθει υπερήφανος για το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας του ίδιου και των συμμαθητών του.

«Δουλέψαμε όλοι μαζί σαν ομάδα. Βρήκαμε με κόπο από εδώ και από εκεί τα υλικά που έπρεπε για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε. Τελικά τα καταφέραμε να το τελειοποιήσουμε. Δουλεύει μια χαρά και είμαστε υπερήφανοι για την κατασκευή μας», μας είπε με καμάρι ο Εμμάνουελ Τζάμπε.

Από το μάθημα ηλεκτρολογίας στην πράξη

«Οι μαθητές μας κατάφεραν να εφαρμόσουν στην πράξη όλα εκείνα που τους μαθαίναμε στο μάθημα της ηλεκτρολογίας εδώ και 4 χρόνια. Το καλό αυτού του ηλεκτρικού αμαξιδίου είναι ότι είναι εξελίξιμο και μπορούμε να του προσθέσουμε και άλλες λειτουργίες. Μπορούμε να του βάλουμε ακόμα για παράδειγμα ένα σύστημα που θα στέλνει κάπου ένα σήμα σε περίπτωση ανατροπής, η ατυχήματος. Ευτυχώς βοήθησαν πολλοί στο να συγκεντρώσουμε τα υλικά για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Πέρυσι κάναμε ένα σύστημα θέρμανσης εσωτερικού χώρου με τους μαθητές μας, φέτος κάναμε το ηλεκτρικό αμαξίδιο, και του χρόνου θα κάνουμε κάτι άλλο, το οποίο θα επιλέξουν και πάλι οι μαθητές», πρόσθεσε ο κ. Μιχάλης Κοντοπόδης, καθηγητής του τομέα της ηλεκτρολογίας.

Συγχαρητήρια στους μαθητές και τους καθηγητές που εργάστηκαν για την κατασκευή του χειροποίητου ηλεκτρικού αυτοκινούμενου αναπηρικού αμαξιδίου έδωσε ο διευθυντής του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου της Ιεράπετρας  Μανόλης Γιακουμάκης.

«Συγχαίρω όλους τους μαθητές και τους καθηγητές του τομέα της ηλεκτρολογίας, Γιώργο Διακάκη, Μιχάλη Κοντοπόδη και Αντώνη Ζαούρη για το έργο τους. Η επαγγελματική εκπαίδευση εκτός από τις βασικές γνώσεις προσφέρει και ειδικές δεξιότητες ώστε οι μαθητές να έχουν πιο γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση στην αγορά εργασίας και έχουν εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα αναγνωρισμένα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.», τόνισε  ο διευθυντής του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Ιεράπετρας Μανόλης Γιακουμάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News