default-image

Ο ιδρυτής του Facebook, η ΤτΕ και ο Frank Sinatra

Ο ιδρυτής του Facebook, η ΤτΕ και ο Frank Sinatra

Η 2η σύχρονη Ολυμπιάδα

Στις 14 Μαΐου του 1900 ξεκινά η διεξαγωγή των 2ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, το οποίο πήρε τη σκυτάλη από την Αθήνα (1896). Στη διοργάνωση του Παρισίου συμμετέχουν συνολικά 995 αθλητές και αθλήτριες από 28 χώρες απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαγωνίζονται σε 19 αθλήματα. Οι 2οι Ολυμπιακοί αγώνες θα διαρκέσουν… πεντέμιση μήνες, καθώς θα ολοκληρωθούν στις 28 Οκτωβρίου του 1900! Οι επόμενοι Ολυμπιακοί αγώνες επρόκειτο να διεξαχθούν τέσσερα χρόνια μετά, το 1904, στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Ακριβώς 28 χρόνια μετά την ημέρα έναρξης της 2ης σύγχρονης Ολυμπιάδας, αρχίζει κι επίσημα η λειτουργία της Τράπεζα της Ελλάδος (14 Μαίου 1928). Πρώτος διοικητής της αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο οποίος μετέπειτα διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ιδρυθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας

Ήταν 14 Μαΐου του 1955 όταν συνάπτεται ως αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Στο Σύμφωνο εντάσσονται η Σοβιετική Ένωση, η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Αλβανία.

Η αρχή της Άνοιξης της Πράγας

Δεκατρία χρόνια μετά, στις 14 Μαΐου του 1968, η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας ανακοινώνει τη λήψη μέτρων «φιλελευθεροποίησης» του σοσιαλιστικού καθεστώτος της χώρας.

"Φράξια Κόκκινος Στρατός"

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Μαΐου του 1970 όταν ιδρύεται στη Δυτική Γερμανία η ακροαριστερή οργάνωση «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF). Η RAF (Μπάαντερ Μάινχοφ) ιδρύθηκε -μεταξύ άλλων- από  τους Μπάαντερ, Έσλιν, Μάλερ, Μάινχοφ, Μέλερ και διεξήγαγε αντάρτικο πόλεων μέχρι το 1992. Η οργάνωση ανακοίνωσε τον τερματισμό της δράσης της τον Μάρτιο του 1998.

Ο ιδρυτής του Facebook

Σαν σήμερα, στις 14 Μαΐου του 1984, γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο πιο γνωστός από τους ιδρυτές του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Facebook. Ο Ζάκερμπεργκ ξεκίνησε να ασχολείται με τον προγραμματισμό υπολογιστών, ενώ ήταν ακόμη μαθητής Γυμνασίου. Εταιρίες-κολοσσοί της βιομηχανίας υπολογιστών, όπως η Microsoft και η ΑΟL, τον προσέγγισαν, ωστόσο ο ίδιος αποφάσισε να σπουδάσει στο Χάρβαρντ. Στις 4 Φεβρουαρίου του 2004, όντας 20 ετών, δημιούργησε το Facebook, το οποίο αρχικά προοριζόταν για χρήση μόνο των φοιτητών του διάσημου αμερικανικού πανεπιστημίου. Ο Ζάκερμπεργκ είναι σήμερα ζάμπλουτος καθώς κατέχει το 28% των μετοχών του Facebook. Το 2010 αναδείχθηκε από το περιοδικό Time ως Πρόσωπο της Χρονιάς.

Φρανκ Σινάτρα

Στις 14 Μαΐου του 1998 αφήνει στο Λος Άντζελες την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 83 ετών, ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης, Φρανκ Σινάτρα.

B.B. King

Ακριβώς επτά χρόνια αργότερα, στις 14 του Μάη του 2015, ένας άλλος κορυφαίος Αμερικανός καλλιτέχνης φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών: Ο λόγος για τον θρύλο των μπλουζ, Ρίλεϊ Κινγκ, γνωστό τοις πάσι ως B.B. King. 

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News