Ειδήσεις

Νέα επίθεση στα δάση του Αποκόρωνα

Την ώρα που ο κίνδυνος για πυρκαγιές στα δάση της Κρήτης ενόψει καλοκαιριού παραμονεύει, οι αρχές εντόπισαν στα Χανιά και δεύτερο κρούσμα λαθροϋλοτομίας.

Κινδυνεύουν, επιπλέον, από επιτήδειους που βλέπουν παντού την ευκαιρία εύκολου και παράνομου πλουτισμού. Κι αν μέχρι σήμερα οι επιτήδειοι έβαζαν στο στόχαστρο δέντρα που πωλούσαν ως καυσόξυλα, πλέον το επάγγελμα του λαθροϋλοτόμου έχει... εξελιχθεί. Κυπαρίσσια ηλικίας 40 και 50 ετών κόβονται για να πωληθούν πανάκριβα ως τεχνική ξυλεία μέχρι και 500 με 600 ευρώ το κομμάτι...

Τη Μεγάλη Δευτέρα (25 Απριλίου 2016), η Διεύθυνση Δασών Χανίων, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, εντόπισε λαθραίο υλοτόμιο κορμών κυπαρισσιού στην περιοχή Τζιτζιφές Αποκορώνου. Στο έδαφος κείτονταν περίπου 60 κορμοί δέντρων, με διάμετρο από 30 ως 50 εκατοστά και ύψος έως και τα 15 μέτρα.

Οι δασολόγοι της Υπηρεσίας εκτιμούν πως τα συγκεκριμένα δέντρα ήταν ηλικίας 40-50 ετών και πως επρόκειτο να πωληθούν ως τεχνική ξυλεία ιδιαίτερης αξίας για την κατασκευή οροφών και έργων στήριξης. Ο τρόπος με τον οποίο τα δέντρα ήταν κομμένα και ξεφλουδισμένα, όχι τεμαχισμένα, δεν άφηνε καμία αμφιβολία για τα κίνητρα των δραστών...

Η παράνομη ξυλεία κατασχέθηκε και φυλάσσεται στο δασικό φυτώριο Χανίων, δίπλα από τη Διεύθυνση Δασών, έως ότου βγει - όπως προβλέπεται - σε πλειστηριασμό. Σε αντίθεση με την περίπτωση Τζιτζιφέ, άφαντη είναι η ξυλεία που διαπιστώθηκε την περασμένη Κυριακή 8 Μαΐου ότι υλοτομήθηκε λαθραία στην περιοχή Νεροχωρίου. Από δασική έκταση είχαν κοπεί λίγες ημέρες νωρίτερα δέκα δέντρα, νεότερα και λεπτότερα από εκείνα της Μεγάλης Δευτέρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο στη φύλαξη του προϊόντος της λαθροϋλοτομίας, αλλά και της ευρύτερης διερεύνησης του θέματος, συμβάλλουν και τα ΤΑΕ Αποκορώνου.

Επικοινωνήσαμε με τη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου, απ' όπου μας διαβεβαίωσαν πως στην περιοχή ευθύνης τους δεν υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα, καθώς δεν υπάρχουν... δάση που να προσφέρονται για τεχνική ξυλεία.

"Γροθιά στο στομάχι"

Σιωπή και αποξύλωση...

"Γροθιά στο στομάχι" αποτελεί η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων για το φαινόμενο. Η υπηρεσία κάνει λόγο για «οργανωμένες ομάδες», αλλά και για τις ευθύνες της τοπικής κοινωνίας, που προτιμά τη σιωπή...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η λαθροϋλοτομία είναι έγκλημα που απλά εκμεταλλεύτηκε την κρίση της χώρας για να αναπτυχθεί απολύτως εις βάρος της κοινωνικής συλλογικής περιουσίας, των ελληνικών δασών. Ένα έγκλημα στο οποίο έχουν προσχωρήσει οργανωμένες ομάδες, που χρησιμοποιώντας μαύρη εργασία και διαθέτοντας μηχανολογικό εξοπλισμό, τολμούν να αποξυλώνουν τα περίφημα δάση του Αποκόρωνα κυρίως.

Εντύπωση προκαλεί η σιωπή που περιέβαλε την όλη επιχείρηση, καθώς δε διέρρευσε το παραμικρό. Η εν λόγω καταστροφή πρέπει να αξιολογηθεί από την τοπική και ευρύτερη κοινωνία, αξιολογώντας τις προτεραιότητές της».

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια