Ειδήσεις

"Καυτές" ημέρες με νοτιάδες το επόμενο τριήμερο

Πήρε τα πάνω του χθες ο υδράργυρος, ανοίγοντας την αυλαία ενός καυτού τριημέρου, με σκόνη από την Αφρική, υψηλές θερμοκρασίες και ολίγην από... λασποβροχή.

Ένα "κοκτέιλ" που οι περισσότεροι ελπίζουν ότι θα απολαύσουν το σαββατοκύριακο στις παραλίες, καθότι όλα δείχνουν ότι μέχρι την Κυριακή το σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί ως έχει. Η καλοκαιρινή νότα είναι η μια όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη μόνο αισιόδοξη που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο λόγος είναι φυσικά η εισβολή από τη Σαχάρα, που δε γέμισε απλώς τα αυτοκίνητα και τις αυλές μας με σκόνη και λάσπη, λόγω της απρόσμενης βροχής το βράδυ της Τετάρτης, και τις μικρές μπόρες που αναμένονται τις επόμενες ώρες και μέρες, αλλά και την ατμόσφαιρα με τα γνωστά πλέον και επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια. Ένας πραγματικός εφιάλτης, ειδικά για ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές των επικίνδυνων ρύπων ΡΜ10 ξεπέρασαν στο νησί μας το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα), κάτι που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Ρύποι διά της... πλαγίας

Η υπέρβαση των ορίων αποκτά μια ακόμα σοβαρότερη διάσταση, καθώς επαναφέρει το θέμα των ρύπων, που καταλήγουν μοιραία στα πνευμόνια μας, όχι μόνο εκείνων που έρχονται απευθείας από την Αφρική, αλλά και διά της... πλαγίας, από το Βορρά. Αν και δεν ήταν η χθεσινή περίπτωση, ούτε εκείνη των επόμενων ημερών αποτελεί ένα φαινόμενο που απασχολεί έντονα τους επιστήμονες και γίνεται επίκαιρο μετά και τη χθεσινή προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το θάνατο 7 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

Η σχετική μελέτη μάλιστα φέρνει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή και ειδικά τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, άρα και εμάς, όπως δείχνουν και τα σχετικά στοιχεία του ΟΑΣΕ, σε κλίμακα μάλιστα αντίστοιχη με τις επιβαρυμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά.

Μέσω Βορρά

Η διά της... πλαγίας μεταφορά επικίνδυνων ρύπων γίνεται με έναν μάλλον απρόσμενο για τους περισσότερους τρόπο. Από τη Σαχάρα μεν, αλλά μέσω βόρειων ανέμων, μετά το ταξίδι τους ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) δρ. Νίκος Καμπάνης, ο άνεμος αυτός μπορεί να ξεκινά μεν από τη βόρεια Αφρική, μεταφέροντας σκόνη από τη Σαχάρα, όμως ταυτόχρονα συλλέγει και βαριά μέταλλα από τις βιομηχανίες του Βορρά, καθώς επιστρέφει προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτό μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Καμπάνη, όταν η σκόνη από τη Σαχάρα ξεκινά από τα δυτικά, όπως π.χ. από το Μαρόκο, και μεταφέρεται με το νοτιά προς τη βόρεια Ευρώπη. Εκεί ο άνεμος περνά από τις βιομηχανοποιημένες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης και φορτώνεται με χημικούς ρύπους, κυρίως βαριά μέταλλα, τα οποία μεταφέρει μαζί του στο Νότο και στην Κρήτη.

Υψηλές θερμοκρασίες

Η χθεσινή πάντως εισβολή της Σαχάρας - όπως και η αντίστοιχη των επόμενων ημερών - ήταν... αμιγώς βορειοαφρικανική και η φυσική της συνέπεια δεν ήταν μόνο η γνωστή στους Κρητικούς ως "κουφόβραση", με την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τη ζέστη, αλλά και οι λάσπες που κατέβασε ο ουρανός με τις σταγόνες της βροχής. Το σκηνικό αυτό του νοτιά εκτίναξε τον υδράργυρο, που είχε μεγάλα κέφια χθες, καταγράφοντας, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Κνωσό 34,4 βαθμούς Κελσίου, στον Αλικιανό στα Χανιά 33,6, στη Σητεία 33,3 και στο δυτικό Ηράκλειο 33 βαθμούς Κελσίου.

μετεωρολόγο, ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστα Λαγουβάρδο, οι νοτιάδες, η σκόνη και οι θερμοκρασίες, που θα φτάνουν τους 29-30 βαθμούς Κελσίου, θα συνεχιστούν ως μεθαύριο Κυριακή. Ενδεχομένως αύριο Σάββατο να σημειωθούν λίγο πιο υψηλές θερμοκρασίες και περισσότερες μπόρες - φυσικά λασποβροχής - το μεσημέρι και το απόγευμα, όμως σε καμιά περίπτωση δε θα πρόκειται για κάτι αξιοσημείωτο. Η σκόνη από τη Σαχάρα θα αρχίσει, πάντως, να υποχωρεί σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου.

Υπερβάσεις σωματιδίων λόγω σκόνης

Τι πρέπει να προσέχουν οι Κρητικοί τις επόμενες ημέρες

Καθώς οι υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με τη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης συστήνει στον κόσμο μια σειρά από μέτρα, τα οποία αφορούν ειδικά σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα:

* Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

* Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

* Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

* Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

* Τέλος, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση Ι.Χ.

Ακούστε το  δήλωσε στο ράδιο 9,84 και την Αγγέλα Δουλγεράκη, ο μετεωρολόγος Μάνολης Λέκκας που έκανε λόγο για παρόδικο φαινόμενο με υποχώρηση από την Κυριακή όποτε και θα υπάρξουν ακόμη και ενδεχομένως βροχές.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια