default-image

Από την Κυρά της Ρω στον Έλληνα του "Τεστ Παπ"

Από την Κυρά της Ρω στον Έλληνα του "Τεστ Παπ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλληνας που ανακάλυψε το "Τεστ Παπ"

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Μαίου του 1883 όταν γεννήθηκε στην Κύμη της Εύβοιας ο γιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παπανικολάου. Ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας είναι γνωστός  -κυρίως- για τη μέθοδο πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο λόγος για το «Τεστ Παπανικολάου», γνωστό και ως «Τεστ Παπ», το οποίο έχει σώσει τη ζωή αμέτρητων γυναικών.

Ο Παπανικολάου γράφτηκε το 1898, σε ηλικία 15 ετών, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1904. Μελέτησε το Νίτσε, τον Σοπενάουερ και άλλους φιλόσοφους. Όντας ανήσυχο πνεύμα μυήθηκε στη μουσική και την ποίηση, ενώ έμαθε Γαλλικά και Γερμανικά.

Προτάθηκε δύο φορές για Νόμπελ, ωστόσο δεν τιμήθηκε ποτέ με αυτό. Του απονεμήθηκαν, πάντως, πολλά αμερικάνικα ιατρικά βραβεία, ενώ μετά το θάνατό του τιμήθηκε και με το Βραβείο του ΟΗΕ. Το 1932 έγινε το πρώτο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1949 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής των Αθηνών.  

Ο Παπανικολάου άφησε την τελευταία του πνοή, το 1962, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Περασμένα μεγαλεία...

Περασμένα μεγαλεία και με… δεξιά κυβέρνηση! Στις 13 Μαίου του 1978, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή καθιερώνει την 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια. Πλέον, έχουμε αριστερή (sic) κυβέρνηση, αλλά παρ' όλα αυτά, τα προ -σχεδόν- 40ετίας κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, φαντάζουν σήμερα όνειρα θερινής νυκτός...

Η "Κυρά της Ρω"

Ήταν 13 Μαίου του 1982 όταν έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, η περίφημη Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή τοις πάσι ως η «Κυρά της Ρω». Η κυρά-Δέσποινα έμεινε στην ιστορία, καθώς επί 40 ολόκληρα χρόνια, ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924.

Το αίτημα του... επίτιμου

Σαν σήμερα, στις 13 Μαίου του 1996 ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ζητά από το βήμα της Βουλής την αποφυλάκιση των χουντικών, οι οποίοι παρέμεναν έγκλειστοι στη φυλακή. Η παρέμβαση είχε γίνει στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα. "Στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει ωριμάσει η άποψη της επιείκειας", είχε πει ο επίτιμος αναφερόμενος στους χουντικούς, προσθέτοντας ότι αφενός η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από αυτούς, αφετέρου ότι ξέρει να συγχωρεί.

Το τέλος της "Πολιτικής Άνοιξης"

Τέλος, στις 13 Μαίου του 2004, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνει τη διάλυση της «Πολιτικής Άνοιξης» που είχε ιδρύσει ο ίδιος τον Ιούνιο του 1993.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News