default-image

Προληπτικοί ή μη πάρτε μέτρα - Παρασκευή και 13!

Κρήτη
Προληπτικοί ή μη πάρτε μέτρα - Παρασκευή και 13!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχετε προμηθευτεί σκόρδα; Τυχερά πέταλα και γαλάζιες χάντρες; Έχετε καθορίσει τη διαδρομή σας, ώστε να μην περιλαμβάνει πέρασμα κάτω από σκάλες, περιοχές όπου συχνάζουν μαύρες γάτες, δρόμους με ονόματα που περιλαμβάνουν 13 γράμματα, και έχετε αναβάλει να κάνετε δουλειές σε μαγαζιά και υπηρεσίες που στεγάζονται στον αριθμό 13 της εκάστοτε οδού;

Αν ναι, τότε είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τη γρουσουζιά της ημέρας, η οποία για το δυτικό κόσμο έχει χρεωθεί με τα μύρια όσα δεινά. Τόσο που η Παρασκευή και 13 έχει αποτελέσει έμπνευση για την πιο δημοφιλή κινηματογραφική "σειρά" ταινιών από τη δεκαετία του '80, με το ίδιο όνομα ("Friday the 13th") και πρωταγωνιστή τον απέθαντο Τζέισον κα τη μητέρα του (στο πρώτο «επεισόδιο» της σειράς). Μην ανησυχείτε, πάντως. Δεν είστε μόνοι. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο τρέμουν την Παρασκευή και 13, την οποία και θεωρούν ως την πιο γρουσούζικη μέρα του χρόνου. Ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την... πατροπαράδοτη Τρίτη και 13, που σχετίζεται με την πτώση της Κωνσταντινούπολης, και έχουν υποκύψει στη δυτικόφερτη Παρασκευή και 13.

Ακόμα, πάντως, και εσείς που γελάτε με όλες αυτές τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, αν κατά βάθος ρωτήσετε τον εαυτό σας, θα διαπιστώσετε ότι όλο και κάποιο ίχνος από αυτές τις αρχέγονες φοβίες διατρέχει τις φλέβες και τους νευρώνες του εγκεφάλου, κληρονομιά από τις "μνήμες" του DNA των προγόνων μας.

Οι Ναΐτες

Εύλογα θα αναρωτηθείτε: Προς τι τόσος θόρυβος; Φυσικά υπάρχει η απάντηση με διαφορετικές, όπως συμβαίνει συχνά, εκδοχές. Η πιο δημοφιλής και πιο πειστική ενοχοποιεί για όλο αυτό το "κακό" την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, ημέρα κατά την οποία εξαπολύθηκε ο πρωτοφανής διωγμός εναντίον των Ναϊτών ιπποτών, του τάγματος που είχε αποκτήσει τεράστια δύναμη και πλούτο, τα οποία "έβαλε στο μάτι" ο βασιλιάς Φίλιππος VI της Γαλλίας.

Έχοντας την υποστήριξη του Πάπα και ένα βαρύ "κατηγορώ" για διαφθορά, ομοφυλοφιλικά όργια, αίρεση και βλασφημία, ο Φίλιππος ξεκίνησε το κυνηγητό των Ναϊτών, που μέσα σε εφτά χρόνια, όσα διήρκεσε, οδήγησε τους ηγέτες και τα πιο σημαντικά μέλη των ιπποτών στις φυλακές, όπου βασανίστηκαν με τρόπο φρικτό και θανατώθηκαν, κυρίως στην πυρά, παρά το γεγονός ότι καμιά από αυτές τις κατηγορίες δε στάθηκε δυνατόν να τεκμηριωθεί.

Οι Νορβηγοί

Μια δεύτερη εκδοχή "δείχνει" προς το Βορρά, τη Νορβηγία. Σύμφωνα με τη μυθολογία του σκανδιναβικού αυτού λαού, στη Βαλχάλα, ο θεός Οντίν είχε οργανώσει ένα δείπνο προς τιμήν των 11 καλεσμένων του, των πιο στενών του φίλων από το νορβηγικό πάνθεον. Όμως, ο κακός Θεός Λόκι, θυμωμένος που δεν είχε προσκληθεί, πήγε να τους τα... χαλάσει, και απρόσκλητος εμφανίστηκε στο δείπνο, αυξάνοντας τον αριθμό των συνδαιτυμόνων σε 13. Ο Θεός Μπαλντγέρ προσπάθησε τότε να τον πετάξει έξω, όμως ο κακός Λόκι τον... έβγαλε από τη μέση, χρησιμοποιώντας τον τυφλό θεό του χειμώνα Χοντ, ο οποίος σκότωσε τον πιο αγαπημένο μεταξύ των θεών. Έκτοτε, ο αριθμός "13" ήταν για τους Νορβηγούς ο πλέον γρουσούζικος, ειδικά όταν είχε να κάνει με 13 καλεσμένους σε κάποιο δείπνο.

Ξόρκια στο 13

Και μια που για δείπνο ο λόγος, έχετε με αυτόν τον τρόπο και την εξήγηση στο γιατί ειδικά οι Γάλλοι αποφεύγουν με κάθε τρόπο δείπνο με 13 καλεσμένους. Μάλιστα, για τους πλέον προληπτικούς υπάρχουν και εταιρείες που αναλαμβάνουν αν προκύψει το... μοιραίο να φέρουν την τελευταία στιγμή το 14ο συνδαιτυμόνα, ώστε να ξορκιστεί η γρουσουζιά.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι στην Ιταλία, όπως και σε πολλές άλλες γωνιές του δυτικού κόσμου, δε θα συναντήσει κανείς πολυκατοικία ή ξενοδοχείο με 13ο όροφο. Θα αναρωτηθείτε: Πώς γίνεται αυτό; Όχι φυσικά διά μαγείας. Απλώς ο 13ος έχει αντικατασταθεί από το... 12Α ή απλά έχει σβηστεί από το... χάρτη και από το 12ο όροφο οι ένοικοι πηγαίνουν απευθείας στο 14ο!

Ρεπορτάζ:Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News