default-image

Ανάβει φωτιές το 2ο Pride Κρήτης

Κρήτη
Ανάβει φωτιές το 2ο Pride Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην τοπική κοινωνία της Κρήτης αναφορικά με τη διεξαγωγή του φετινού Φεστιβάλ "LGBTQI+ Pride Κρήτης", τον ερχόμενο Ιούλιο. Μετά την προ ολίγων εβδομάδων άρνηση του Δήμου Ρεθύμνου να παραχωρήσει το Δημοτικό Κήπο της πόλης προκειμένου να φιλοξενηθεί εκεί το Φεστιβάλ και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαίου, τα μέλη του Συντονιστικού του Pride Κρήτης, καλούν σε παγκρήτιες πορείες διαμαρτυρίας σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Η πρώτη πορεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην πόλη του Ρεθύμνου. Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο της πόλης. Τέσσερις μέρες μετά, την ερχόμενη Τρίτη (ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά της ομοφοβίας), διοργανώνεται αντίστοιχη πορεία και στο Ηράκλειο. Οι διοργανωτές έχουν ορίσει το ραντεβού για τις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Λιονταριών.

«Αποφασίσαμε το 2ο Φεστιβάλ να διεξαχθεί στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου στις 9 και 10 Ιούλη. Ακολουθώντας κάθε τυπική διαδικασία κάναμε την αίτηση, η οποία στην τελική της έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο απορρίφθηκε χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία και ρεαλιστική αντιπρόταση, παρά μόνο με ομοφοβικές, σεξιστικές και γενικότερα ρατσιστικές κραυγές και κινδυνολογίες. ''Υστερικές μανάδες'', ''δημόσιος αυνανισμός'' , '' ακατάλληλα θεάματα για παιδιά'' , ''επικίνδυνοι τύποι με μαγκούρες'' ήταν μερικές από τις φράσεις που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις τους» αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει, τότε, το Συντονιστικό του Φεστιβάλ, τα μέλη του οποίου κάνουν, πάντως, γνωστό προς πάσα κατεύθυνση ότι «Το 2ο Pride Κρήτης θα γίνει» και θα γίνει στο Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνου, όπου συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- το θέμα της παραχώρησης του δημοτικού Κήπου για το Φεστιβάλ, η ένταση είχε χτυπήσει «κόκκινο». Όπως είχε αναφέρει μιλώντας, τότε, στη «Νέα Κρήτη» ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, -επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες στις οποίες είχε προβεί το Συντονιστικό- στη συνεδρίαση ακούστηκαν και ακρότητες από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους. Κάποιοι από τους τελευταίους εκφράστηκαν με υποτιμητικό τρόπο απέναντι στα μέλη του Συντονιστικού που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, ενώ υπήρξαν και φωνές οι οποίες πρότειναν είτε να γίνει το Φεστιβάλ στο κλειστό Γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη», είτε να μη γίνει καθόλου.

Εν τούτοις, ο κ. Μαρινάκης, παίρνοντας απόσταση από τις ακραίες απόψεις που ακούστηκαν, είχε υποστηρίξει ότι η παράταξή του έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση, προσπαθώντας να προστατέψει -όπως είπε- τα μέλη του Συντονιστικού. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου είχε πει στη "Νέα Κρήτη" ότι προτάθηκε να γίνει το Φεστιβάλ στο Δημοτικό Κήπο, αλλά από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, ή εναλλακτικά, να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στο κλειστό γυμναστήριο Ρεθύμνου "Μελίνα Μερκούρη", το οποίο κλιματίζεται. 

«Ο Δημοτικός Κήπος έχει μια μεγάλης έκτασης παιδική χαρά, την οποία καθημερινά επισκέπτονται μητέρες με τα παιδιά τους. Το Φεστιβάλ έχει μια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Θεωρώ ότι οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ δε θα ήταν το καταλληλότερο θέαμα για νήπια και βρέφη. Για να προστατέψουμε λοιπόν το Φεστιβάλ, προτείναμε στο Συντονιστικό να παραχωρήσουμε τον Κήπο από τις 9 το βράδυ, που θα έχουν αποχωρήσει οι μητέρες με τα παιδιά τους» είχε δηλώσει -μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Ρεθύμνου.  

Το "Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος, Σεξουαλικότητας" όπως είναι η πλήρης ονομασία του, πραγματοποιήθηκε πέρυσι, για πρώτη φορά στην Κρήτη, με ιδιαίτερη, μάλιστα, επιτυχία: Περίπου 1000 άτομα από όλη το νησί -και όχι μόνο- έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στις 26 και 27 Ιουνίου του 2015, στο Πάρκο Γεωργιάδη, στο Ηράκλειο.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News