default-image

Goodnight Mr. Hitler στην αίθουσα Ανδρόγεω

Πολιτισμός
Goodnight Mr. Hitler στην αίθουσα Ανδρόγεω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων θα παρουσιάσει Πέμπτη 12 Μαΐου στις 7.00μ.μ. στην αίθουσα Ανδρόγεω το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τη θεατρική παράσταση "Goodnight Mr. Hitler" του Sib River. Το έργο αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στον εφιάλτη που βίωσαν τα μικρά παιδιά που απομακρύνθηκαν αναγκαστικά από το σπίτι τους προκειμένου να προστατευτούν από τους επικείμενους βομβαρδισμούς. Η δυσκολία της προσαρμογής στα νέα δεδομένα, οι ξενοφοβικές τάσεις των τοπικών κοινωνιών κάνει το έργο ιδιαίτερα επίκαιρο.

Στο έργο συμμετέχουν 27 μαθητές και μαθήτριες, ενώ υπεύθυνη του Προγράμματος: Αικατερίνη Καρύδη, καθηγήτρια Αγγλικής.  Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η Λαγουδάκη Ευαγγελία και ο Μαθιουδάκης Δημήτρης.

Στη συνέχεια τα παιδιά του 6ου Γυμνασίου θα παρουσιάσουν στιγμιότυπα από το πολύμηνο ταξίδι του προγράμματος «Η φαντασία στην εξουσία» που θα ολοκληρωθεί με  ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα, φορτωμένο μνήμες από μελωδίες  ελληνικές και ξένες.  Τα παιδιά θα εκφραστούν και με δικές τους δημιουργίες, μουσικές  (στίχοι - μουσική σύνθεση), χορευτικές (χορογραφία - σκηνοθεσία) σε μια ενότητα λόγου, μουσικής και κίνησης…

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 37 μαθητές και μαθήτριες. Υπεύθυνος προγράμματος είναι ο μαθηματικός Κώστας Τρικάλης, ενώ στο πρόγραμμα συμμετείχαν η Άννα Σφακιανάκη και η Ελευθερία Τζωρτζάκη, φιλόλογοι.

Τέλος το 6ο Γυμνάσιο θα προβάλει την ταινία «Μην πας»/ "Do not go" που απέσπασε το 2ο Πανελλήνιο βραβείο στις ταινίες μυθοπλασίας.

Η ταινία «Μην πας»  (στην Κερύνεια) έχει ως κεντρικό θέμα τα συναισθήματα των Κυπρίων προσφύγων, τη θλίψη για την απώλεια της γενέθλιας γης, της γειτονιάς των παιδικών χρόνων. Αυτή η εμμονή στην ψηλάφηση της μνήμης καταδυναστεύει την ψυχή των διωγμένων και καθορίζει τις επιλογές και τις αντιδράσεις τους.  Σχεδόν 42 χρόνια πέρασαν και οι πληγές δεν γιατρεύτηκαν. Πόσο εύκολο είναι για τους άλλους να  καταλάβουν τα συναισθήματα των διωγμένων; Πόσο βασανιστικά επίμονη μπορεί να είναι η ιστορική μνήμη; 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News