Ειδήσεις

Eπιθετικοί και οργισμένοι οι οδηγοί στους δρόμους

Το σύνδρομο θυμού και εξαιρετικά επιθετικής συμπεριφοράς στην οδήγηση (intermittent explosive disorder, διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή) παρά το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό στο ευρύτερο κοινό, εντούτοις φαίνεται να είναι πολύ συχνότερο από ότι υπολογιζόταν μέχρι τώρα. Γενικά το σύνδρομο μπορεί να υπάρχει στο 7,3% του πληθυσμού.

Μέχρι 4%,παρουσιάζει τη σοβαρή μορφή της διαταραχής που χαρακτηρίζεται από 3 ή περισσότερες εκρήξεις απρόκλητου ή αδικαιολόγητου θυμού κάθε χρόνο οι οποίες συνοδεύονται από βίαιη συμπεριφορά.

Το σύνδρομο μπορεί να είναι η αιτία για πολλές περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων με την οικονομική κρίση να έχει διογκώσει πολύ αυτή την  κακία συνήθεια και των Κρητικών που πολλές φορές εκτονώνονται μπροστά στο τιμόνι του αυτοκινήτου τους.

Από το πλατό της εκπομπής "Κρήτη σήμερα" ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου αναφέρθηκε στα αίτια που κάνουν του κρητικούς να οδηγούν επιθετικά.

Αλήθειες για την επιθετική οδήγηση

1) Οι περισσότεροι οδηγοί που εμπλέκονται σε επιθετική οδήγηση είναι άνδρες ηλικίας 18 έως 26 ετών.

2) Οι δικαιολογίες που έδιναν οι επιθετικοί οδηγοί για τη συμπεριφορά τους ήταν ασήμαντες όπως για παράδειγμα κάποιος δεν τους άφηνε να περάσουν ή τους ακολουθούσε από πολύ κοντά ή σχεδόν τους κτύπησε με κίνδυνο να τους ρίξει έξω απ' το δρόμο.

3)Μια ομάδα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου των οδηγών, είναι εκείνοι που βλέπουν την υπερβολική ταχύτητα ως ένα σημαντικό κομμάτι της αυτοεικόνας τους.

4)Η επιθετική οδήγηση οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις στην ένταση και τη ματαιωση που βιώνει ο οδηγός στο δρόμο, ο οποίος βρίσκεται "ακινητοποιημένος", βιάζεται αλλά νιώθει ότι δεν ελέγχει τη μετακίνηση του.

5)Ένα άτομο σε κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης δε παρουσιάζει την ίδια αποτελεσματικότητα στη γνωστική επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνει απ΄το περιβάλλον του.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιθετικότητα

1)Ο θόρυβος (επηρεάζει άμεσα την ένταση της επιθετικότητας που έχει ήδη προκληθεί απο κάποια άλλη αιτία)

2)Η θερμοκρασία

3)Ο συνωστισμός και η έλλειψη "προσωπικού χώρου"

4)Η διαπροσωπική επικοινωνία (ο καθένας αισθάνεται απομονωμένος...μέσα στο αυτοκίνητο του)

Τα χαρακτηριστικά των επιθετικών οδηγών

1)Είναι πιο ανταγωνιστικοί

2)Επιρρίπτουν την ευθύνη στον άλλο οδηγό

3)Τρέχουν περισσότερο

Συνήθως πρόκειται για άνδρες νεαρής ηλικίας με διάρκεια σχολικής εκπαίδευσης μικρότερη από 12 χρόνια, άγαμοι, απασχολούμενοι σε ανειδίκευτες χειρονακτικές εργασίες.

4)Αντλουν ιδιαίτερη ευχαρίστηση από την αίσθηση του κινδύνου.

4 Τρόποι... κατάλληλου χειρισμού του θυμού στην οδήγηση

1)Συνειδητοποιήστε το θυμό που νιώθετε εσείς ή ο οδηγος του διπλανού οχήματος

2)Προσπαθήστε να έλθετε στη θέση του οδηγού που σας προκάλεσε θυμό

3)Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει ο άλλος οδήγος

4)Παρατηρήστε προσεκτικά τις αντιδράσεις του δώματος σας, όταν είστε θυμωμένος

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη σήμερα"

 

Σχόλια