default-image

Ισοπεδώνουν τα βουνά των σκουπιδιών στην Ιεράπετρα (photos)

Κρήτη
Ισοπεδώνουν τα βουνά των σκουπιδιών στην Ιεράπετρα (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την διαδικασία απομάκρυνσης των σκουπιδιών από το πολύπαθο οικόπεδο "Μίνως" στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου έχει ξεκινήσει η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας από την Μ. Τετάρτη.

H υπηρεσία καθαριότητας ξεκίνησε να μεταφέρει, όγκους υπολειμμάτων από το χώρο συγκέντρωσης και διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στο οικόπεδο «Μίνως», το οποίο εδώ και μερικά χρόνια είχε μετατραπεί σε μια μεγάλη χωματερή, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από κατοίκους και παραγωγούς της γύρω περιοχής , καθώς και από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βαϊνιάς.

«Ξεκινήσαμε από τη Μεγάλη Τετάρτη την επιχείρηση απομάκρυνσης των υπολειμμάτων της ανακύκλωσης από την πρώην Δημοτική επιχείρηση «Μίνως». Μεταφέρουμε  καθημερινά  στον Άγιο Νικόλαο τα σκουπίδια που είχαν παραμείνει εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο αυτό και  τα θάβουμε στον ΧΥΤΑ.

Ο εργολάβος που κάνει τη μεταφορά καθημερινά με press container, εκτιμούμε ότι θα ολοκληρώσει την απομάκρυνση των σκουπιδιών σε μερικές μέρες ακόμη.

Όλη αυτή η προσπάθεια μεταφοράς των σκουπιδιών και   καθαρισμού του οικοπέδου που το παραλάβαμε σε κακή κατάσταση , θα μας κοστίσει γύρω στις 10.000 ευρώ», μας είπε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ Αργύρης Πανταζής.

«Οι τεράστιοι όγκοι υπολειμμάτων ανακύκλωσης πολλών χρόνων που έχουν ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες των περιοίκων, σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχουν . Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται γιατί εδώ και χρόνια ο χώρος αυτός αποτελούσε εστία μόλυνσης.

Όπως καθαρίσαμε το διπλανό οικόπεδο, όπου συγκεντρώναμε τα ανακυκλώσιμα πλαστικά των θερμοκηπίων και το μετατρέψαμε σε πραγματικό «ελικοδρόμιο», έτσι θα κάνουμε και με αυτό το οικόπεδο όπου τώρα βλέπετε μόνο σκουπίδια. Σε λίγες μέρες όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Δήμος θα διαθέτει ένα καθαρό οικόπεδο 30 στρεμμάτων για να  το χρησιμοποιήσει προς όφελος των δημοτών. Έχουμε διάφορες σκέψεις για τη χρήση αυτού του οικοπέδου, όπως για παράδειγμα να μεταφέρουμε εδώ από το κτήριο της ΑΓΡΕΞ το μηχανοστάσιο των δημοτικών οχημάτων.

Ο Δήμος θα μελετήσει σοβαρά κάθε πρόταση που θα κατατεθεί  και θα επιλέξει την καλύτερη , σε συνδυασμό πάντα με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που θα ανοίξουν», πρόσθεσε ο κ Αργύρης Πανταζής.

"Τα σκουπίδια φτάνουν μέχρι τη θάλασσα"

«Όταν φυσούν οι θυελλώδεις βορράδες σε τούτη την περιοχή, βλέπουμε από τα σπίτια μας τα κάθε λογής σκουπίδια να πετούνε στον ουρανό, σαν τα αποδημητικά πουλιά , και να καταλήγουν  από τη θέση «Ακρεβάτους» στην παραλία και στη θάλασσα του «Περιστερά», που απέχει γύρω στο ένα χιλιόμετρο. Αν ζούσε ο Καντάφι με τα σκουπίδια που φτάνουν στις ακτές της Λιβύης θα δημιουργούσε διπλωματικό επεισόδιο σε βάρος  της χώρας μας. Αν κοιτάξετε πάνω στα ελαιόδεντρα, θα δείτε τα σκουπίδια γαντζωμένα πάνω στα κλαδιά  και τις αυλές των σπιτιών και των αγροκτημάτων της περιοχής γεμάτες με απορρίμματα», μας επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαϊνιάς κ Νίκος Σαμπροβαλάκης.

«Από περιβαλλοντική ευαισθησία και όχι για το ατομικό μου συμφέρον, ζητώ από το Δήμο να επισπευστούν οι εργασίες καθαριότητας του δημοτικού οικοπέδου «Μίνως», καθώς έχουμε μπει ήδη στην τουριστική σαιζόν , οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει και τα καλοκαιρινά μελτέμια δεν θα αργήσουν. Πήρα σήμερα τη διαβεβαίωση του αντιδημάρχου καθαριότητας κ Αργύρη Πανταζή ότι, σε λίγες μέρες ο χώρος θα είναι πεντακάθαρος  και θέλω να πιστεύω ότι θα τηρήσει την υπόσχεση του», μας είπε ο κ Νίκος Σαμπροβαλάκης.

«Πριν από 35 χρόνια καταργήθηκε η ανοικτή χωματερή που λειτουργούσε σε αυτό το οικόπεδο.

Από τότε ο Δήμος το χρησιμοποιούσε είτε για τη δημιουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης πλαστικών που ποτέ δεν λειτούργησε σωστά , είτε σαν αποθήκη , είτε σαν χώρος συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών. Έχει προκληθεί και πυρκαγιά στα πλαστικά που είχαν συγκεντρωθεί εδώ, πράγμα που με υποχρέωσε πέρυσι να κάνω έγγραφη αναφορά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μιας νέας πυρκαγιάς ανάμεσα σε κατοικίες, επιχειρήσεις  και τουριστικά καταλύματα», πρόσθεσε ο κ Νίκος Σαμπροβαλάκης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι δημότες, οι οποίοι με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους, δημιουργούν μικρές χωματερές σε διάφορα σημεία στους γύρω οικισμούς, ρυπαίνοντας το περιβάλλον.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News