Ειδήσεις

"Πόρτα" σε μαθητές από το Σεπτέμβρη στο νέο ολοήμερο σχολείο

"Μουδιασμένοι" παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν στην παιδεία οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, που εκφράζουν την αγωνία τους σχετικά με το πώς θα καταφέρουν από το Σεπτέμβρη στις περιπτώσεις των σχολείων που τα παιδιά σχολούσαν στις 2 το μεσημέρι, να φεύγουν στη μία και τέταρτο.

Αλλαγές σε ωράρια αλλά και την λειτουργία των Δημοτικών σχολείων από τη νέα σχολική χρονιά ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο υπογραφής της απόφασης του υπουργού Φίλη για τον νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου Δημοτικού σχολείου, που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η αγωνία μαθητών και εκπαιδευτικών κορυφώνεται καθώς με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς τα παιδιά θα φεύγουν από το σχολείο στη μία και τέταρτο το μεσημέρι, όσα τουλάχιστον δεν θα παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα.

Θα αποκλειστούν μαθητές από το Σεπτέμβρη

Από τα ολοήμερα σχολεία θα αποκλειστούν από το Σεπτέμβρη όσοι μαθητές δεν έχουν εργαζόμενους και τους δύο γονείς. Εξέλιξη που έχει προκαλέσει ήδη την οργή σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων που εξηγούν ότι πρόκειται για άδικο μέτρο εις βάρος των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων όπως οι άνεργοι.

"Κόβονται" μαθήματα

Με τα νέα δεδομένα οι μαθητές ανάλογα την τάξη στην οποία φοιτούν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα έχουν μία ώρα λιγότερη την εβδομάδα γυμναστική, θρησκευτικά, αγγλικά, μουσική και ευέλικτη ζώνη, με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων από τώρα να προσπαθούν να υπολογίσουν σε πόσα διαφορετικά σχολεία θα πρέπει να διδάσκουν για να συμπληρώνουν το ωράριό τους.

Η απόφαση πάντως του υπουργείου κινήθηκε σε μια λογική να μην υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των δημοτικών σχολείων σε κλασικά και αναμορφωμένου ωραρίου που είχαν περισσότερα μαθήματα ειδικοτήτων και λήξη ωραρίου ανεξάρτητα από το ολοήμερο στις 2 το μεσημέρι.

Η εικόνα στην Κρήτη

Στην Κρήτη από τα 293 δημοτικά σχολεία τα 92 είναι αναμορφωμένου προγράμματος και τα 201 κλασσικά.

  • Στο Ηράκλειο με αναμορφωμένο πρόγραμμα λειτουργούν 40 σχολεία και κλασσικά 79
  • Στο Λασίθι 13 αναμορφωμένου και 29 κλασικά
  • Στο Ρέθυμνο 12 αναμορφωμένου και 42 κλασικά και στα Χανιά 27 αναμορφωμένου και 51 κλασικά δημοτικά σχολεία.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραϊτη

Σχόλια