default-image

Ο σπουδαίος Νίκος Γκάτσος και η ίδρυση της Πυροσβεστικής

Ο σπουδαίος Νίκος Γκάτσος και η ίδρυση της Πυροσβεστικής

Η μάχη του Βαλτετσίου

To ημερολόγιο έδειχνε 12 Μαίου του 1821 όταν ξεκινά στο χωριό Βαλτέτσι της Αρκαδίας η ομώνυμη μάχη. Ή μάχη του Βαλτετσίου ήταν η πρώτη μεγάλη πολεμική σύγκρουση Ελλήνων και Οθωμανών, στο πλαίσιο της Επανάστασης του 1821. Ήταν ακόμη από τις σημαντικότερες νίκες των εξεγερμένων Ελλήνων, καθώς άνοιξε το δρόμο στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη για την άλωση της Τριπολιτσάς, στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Βόρειοι και Νότιοι: Η σφαγή

Ήταν 12 Μαίου του 1864 όταν κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού εμφυλίου, χιλιάδες στρατιώτες των Βορείων και των Νοτίων σκοτώνονται στη μάχη που έμεινε γνωστή ως «Η μάχη του δικαστηρίου της Σποτσιλβάνια».

Και εγένετο... Πυροσβεστική

Σαν σήμερα, στις 12 Μαίου του 1930 ιδρύεται από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τα εγκαίνια της Μακρονήσου

Την ίδια ημερομηνία, 17 χρόνια αργότερα, εγκαινιάζεται το στρατόπεδο της Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών». Το Μακρονήσι επρόκειτο να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μαρτυρικό τόπο εξορίας για χιλιάδες Έλληνες κομμουνιστές.

Βίος και πολιτεία του Νίκου Γκάτσου

Σαν σήμερα, στις 12 Μαίου του 1992, αφήνει, στην Αθήνα, την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, στιχουργός, μεταφραστής και γλωσσολόγος, Νίκος Γκάτσος. Το μοναδικό βιβλίο που εξέδωσε εν ζωή, ήταν η ποιητική σύνθεση «Αμοργός», το 1943, η οποία θεωρείται ως η κορυφαία δημιουργία του ελληνικού σουρεαλισμού, ασκώντας τεράστια επιρροή σε σύγχρονους και κατοπινούς ποιητές. Στη συνέχεια ασχολήθηκε επισταμένως με τη μετάφραση θεατρικών έργων για λογαριασμό -κυρίως- του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και του Λαϊκού Θεάτρου. Ο Γκάτσος συνεισέφερε τα μέγιστα στην Τέχνη από το πόστο του στιχουργού, συνεργαζόμενος με τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Λουκιανό Κηλαηδόνη και άλλους. Ποιήματα και στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά και Φινλανδικά. Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του, ενώ το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης για τη συμβολή του στη διάδοση της ισπανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Μαίου του 1940 όταν οι Σύμμαχοι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο όπλων Κρουπ στη Γερμανία. Δύο χρόνια μετά, την ίδια ημέρα, 1500 Εβραίοι βρίσκουν φρικτό θάνατο στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, Άουσβιτς.

Ο θάνατος του Περπινιάδη

Τέλος, στις 12 Μαίου του 2003, πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης και ερμηνευτής, Βαγγέλης Περπινιάδης.

Eπιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News