default-image

Πέντε χώρες δεσμεύθηκαν να κοινοποιούν τις επενδύσεις ξένων κατοίκων

Οικονομία
Πέντε χώρες δεσμεύθηκαν να κοινοποιούν τις επενδύσεις ξένων κατοίκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Παναμάς και τέσσερις ακόμη χώρες - ο Λίβανος, το Μπαχρέιν, το Βανουάτου και το Ναούρου - δεσμεύθηκαν να κοινοποιούν αυτόματα πληροφορίες για τις επενδύσεις που κάνουν σε αυτές ξένοι κάτοικοι.

Τη δέσμευση αυτή ανακοίνωσαν σήμερα ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και το Διεθνές Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς (Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes).

Συνολικά, 101 επικράτειες σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευθεί να κοινοποιούν τέτοιες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κοινό Κανόνα Αναφοράς (Common Reporting Standard) που έχουν προωθήσει ο ΟΟΣΑ και οι χώρες της G20, ο οποίος επικυρώθηκε το 2014 από το Global Forum. Οι τελευταίες δεσμεύσεις προβλέπουν ότι η ανταλλαγή πληροφοριών θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2018.

«Βλέπουμε τώρα μία αδιάκοπη κίνηση στην κατεύθυνση της ανταλλαγής πληροφοριών, στη βάση ενός κοινού κανόνα που προωθήθηκε από τον ΟΟΣΑ και επικυρώθηκε από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προσθέτοντας: «Αυτές οι πολιτικές δεσμεύσεις για συμμετοχή στη μάχη κατά της φοροαποφυγής πρέπει να μετατραπούν σε πραγματική πρακτική με την εφαρμογή των κανόνων και την πραγματική ανταλλαγή πληροφοριών. Οι δράσεις πρέπει τώρα να μιλήσουν πιο δυνατά από τα λόγια. Καλώ τις χώρες εκείνες, που δεν το έχουν πράξει ακόμη, να υπογράψουν την Πολυμερή Συνθήκη Αμοιβαίας Διοικητικής Βοήθειας για Φορολογικά Ζητήματα και την Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών που έχουμε προωθήσει, για να επιτρέψουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να ωφεληθούν από αυτό το νέο, πιο διαφανές περιβάλλον».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News