Ειδήσεις

Πόθεν έσχες: Ο κουμπαράς των πολιτικών αρχηγών

Με μεγάλη καθυστέρηση, τόση που σε συνδυασμό με τις έκτοτε εκλογικές αναμετρήσεις τα καθιστούν «στοιχεία» ουσιαστικά μειωμένου ενδιαφέροντος από πλευράς επικαιρότητας, δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα από τη Βουλή οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πολιτικού προσωπικού για το έτος 2013 (χρήση 2012).

Ενδεικτικό είναι ότι απουσιάζουν δηλώσεις πολιτικών αρχηγών όπως των κ. Στ. Θεοδωράκη και Β. Λεβέντη, οι οποίοι τότε δεν ήταν βουλευτές, όπως επίσης και σημερινών βουλευτών που εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του 2015.

Η μελέτη των σχετικών δηλώσεων «δυσχεραίνεται» περαιτέρω εξαιτίας και του γεγονότος ότι βάσει του νέου νόμου, δεν δημοσιοποιούνται διευθύνσεις των ακινήτων: το γεγονός αυτό, αν και είναι εύλογο ως προς το γιατί συμβαίνει - προστασία προσωπικών δεδομένων - εύκολα δημιουργεί ασάφειες σε βάρος των υπόχρεων, καθώς κάποιος μπορεί να εμφανίζεται με πολλές «εγγραφές», να αφορούν το ίδιο ακίνητο (οικόπεδο και κτίσματα επ' αυτού).

Το κλίμα ασάφειας και κατ' επέκταση τα διαχρονικά ερωτήματα - πέραν, φυσικά, εκείνου το οποίο αφορά το «πόθεν» και που δεν είναι ορατό εξαιτίας του συστήματος ελέγχου και δημοσιοποίησης των δηλώσεων, διατηρείται και από το γεγονός ότι εξακολουθούν να μην γίνονται γνωστά στοιχεία αναφορικά με περιπτώσεις βουλευτών οι οποίοι εκλήθησαν «για διευκρινίσεις». «Οπου συνέτρεχε περίπτωση κάλεσαν οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές τους υπόχρεους προς παροχή διευκρινίσεων», και τελικώς συνέταξαν ατομικές εκθέσεις ελέγχου για κάθε ελεγχόμενο», σημειώνεται σε σχετικό δελτίου Τύπου.

Οι εν λόγω Εκθέσεις για τους «προβληματικούς», έστω και με απόκρυψη του ονόματος του υπόχρεου, δεν δημοσιοποιήθηκαν επίσης, με αποτέλεσμα να μην γίνονται γνωστά έστω τα λάθη και οι παραλείψεις των πολιτικών προσώπων.

Καθώς στο παρελθόν, μέσα σε αυτό το περιβάλλον ασάφειας, διαπιστώθηκε πως παρά τους ελέγχους κατεγράφησαν σοβαρές περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας, πλέον αποφεύγεται και στις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις να επαναληφθούν «διαπιστώσεις» όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, ότι δεν βρέθηκαν μη κανονικά στοιχεία στις δηλώσεις. Στον αντίποδα, καταγράφεται ευθέως η επιφύλαξη των ελεγκτών:

«Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε στην διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβίωσής τους. Η Επιτροπή, μετά το πέρας του ελέγου από τους ορκωτούς λογιστές και με βάση πάντοτε την έκθεση αυτών και την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, διατηρεί αρμοδιότητα για επανέλεγχο των ως άνω δηλώσεων, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο».

Υπενθυμίζεται ότι για περιπτώσεις ακόμα και (σημερινών) υπουργών, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα έγινε επανέλεγχος, ενώ δηλώθηκε και ανεπισήμως πλην όμως αρμοδίως, πως εάν παρίστατο ανάγκη -καθώς διαφαίνονταν «σοβαρά προβλήματα»- θα ζητείτο ακόμα και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για πρώτη φορά φέτος οι δηλώσεις δόθηκαν στον Τύπο όχι σε έντυπη, αλλά σε ηλεκτρονική μορφή (cd).

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει, από κοινού με την σύζυγό του, συνολικά εισοδήματα 85.000 ευρώ. Ο ίδιος δηλώνει καταθέσεις 17,30 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και η σύζυγός του 7.819 ευρώ σε τρεις τράπεζες. Κατέχουν τέσσερα ακίνητα (δύο οικίες, ένα διαμέρισμα και ένα βοσκοτόπι). Κατέχει δυο ΙΧ αυτοκίνητα: 2.000 κυβικών και 3.500 κυβικών.

Το «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών :

Αλέξης Τσίπρας

Η βουλευτική αποζημίωση του πρωθυπουργού ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τότε, ανέρχεται στα 66.864 ευρώ και στα 2.460 ευρώ τα λοιπά του έσοδα. Ο ίδιος διαθέτει ένα διαμέρισμα 114 τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα και δεν κατέχει καμία μετοχή. Οι τραπεζικές του καταθέσεις ανέρχονται σε 6.999 ευρώ σε 4 λογαριασμούς της Εθνικής Τράπεζας. Στην κατοχή του έχει επίσης μία μοτοσικλέτα 652 κυβικών.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει εισοδήματα 70.397 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και λοιπά εισοδήματα 11.203 ευρώ. Διαθέτει καταθέσεις στην Εθνική τράπεζα και στην HSBC ύψους 162.306 ευρώ.

Επιπλέον, έχει υποβάλει 19 εγγραφές ακινήτων σε Χανιά, Αττική και Κυκλάδες. Το 2012 φαίνεται να έχει πάρει οικόπεδο από γονική παροχή και να το πουλάει την ίδια χρονιά έναντι 342.000 ευρώ

Ο πρόεδρος της ΝΔ ως βουλευτής το 2012 απέκτησε 16 μετοχές της Samsung Electronics ύψους 10.912 δολαρίων, για τις οποίες ελέγχθηκε από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης συμμετέχει στην εφημερίδα ΚΗΡΥΞ Α.Ε, που εδρεύει στα Χανιά και ανήκει στον πατέρα του, έχοντας κεφάλαιο 307.150 ευρώ. Στην κατοχή του, δε, έχει ένα αυτοκίνητο 1.390 κυβικών, το οποίο απέκτησε το 2011.

Φώφη Γεννηματά

Η κύρια Φώφη Γεννηματά το 2012 ήταν εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας και το σύνολο των εσόδων της ανήλθαν σε 40.600 ευρώ, ενώ της συζύγου της σε 30.204 ευρώ.

Αναφορικά με τις τραπεζικές της καταθέσεις ο μεγαλύτερος λογαριασμός είναι του συζύγου της στην Investor Bank (επενδυτικός λογαριασμός) με 40.248 δολάρια. Οι υπόλοιποι λογαριασμοί της κ. Γεννηματά και της συζύγου της δεν ξεπερνούν συνολικά τις 10.000 ευρώ.

Αμετάβλητη παρέμεινε η ακίνητη περιουσία του ζεύγους. Συνολικά η κ. Γεννηματά και ο σύζυγός της κατέχουν δικαιώματα από 20% ως 100% σε 29 ακίνητα. Η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο είχε μικρό χαρτοφυλάκιο μετοχών (Εθνική Τράπεζα και Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης), ενώ είχε προβεί και στην αγορά μικρού αριθμού warrants της Εθνικής Τράπεζας. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει αυτοκίνητο στο όνομά της.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Φτωχότερος πολιτικός αρχηγός σε επίπεδο εισοδημάτων εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς μαζί με τη σύζυγό του τα εισοδήματα ανέρχονται σε 44.255 ευρώ εκ των οποίων οι 25.271 ευρώ ανήκουν στον ίδιο. Σε επίπεδο ακινήτων έχουν 6 εγγραφές και συνολικές καταθέσεις 12.565 ευρώ.

Πάνος Καμμένος

Στις 179.493 ευρώ ανέρχονταν τα εισοδήματα του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, το 2012 μαζί με τη σύζυγό του. Έχει 21 εγγραφές ακινήτων και καταθέσεις 44.439 σε ευρώ, 16 Λίρες Αγγλίας και 80 δολάρια.

Έχει επίσης στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 6.000 Κυβικά , άλλο ένα 5.000 κυβικών το οποίο όμως βρισκόταν σε ακινησία λόγω αδυναμίας πώλησης και ένα η σύζυγός του 2.000 κυβικών. Ο κ. Καμμένος διαθέτει επίσης ένα σκάφος 8,3 m φουσκωτό ανοιχτού τύπου και συμμετοχή σε επιχείρηση με κεφαλαίο 163.900 ευρώ.

Νίκος Μιχαλολιάκος

Πιο πλούσιος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος με τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια. Στο Πόθεν Έσχες του 2013 (χρήσης 2012) καταγράφουν εισοδήματα συνολικού ύψους 271.050 ευρώ. Επίσης, 10 εγγραφές ακινήτων μαζί, καταθέσεις ύψους 183.372 € και συμμετοχή σε δύο επιχειρήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια