default-image

Πού θα χτυπήσει κόκκινο ο υδράργυρος στην Κρήτη

Κρήτη
Πού θα χτυπήσει κόκκινο ο υδράργυρος στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετοιμάστε πετσέτες, μαγιό, αντηλιακά και καπέλα και σχεδιάστε την εξόρμησή σας για το σαββατοκύριακο, καθώς όλα δείχνουν ότι θα μυρίσει για τα καλά καλοκαιράκι, με θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 35 βαθμούς Κελσίου στο Ηράκλειο.

Αν η συννεφιά και η σκόνη από τη Σαχάρα που θα φέρουν οι νοτιάδες, οι οποίοι θα κυριαρχήσουν στο καιρικό σκηνικό από την Πέμπτη, δε σας χαλούν τη διάθεση, όλο το... κοκτέιλ θα είναι ευνοϊκό ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν ακόμη τολμήσει να βάλουν στη θάλασσα το πόδι τους.

Οι περιοχές που αναμένεται να ζήσουν τις πιο ζεστές μέρες και ώρες είναι αυτές στη βόρεια Κρήτη, όπου κατά τόπους εκτιμάται, σύμφωνα με τον επιστήμονα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλη Δρετάκη, ότι ίσως να έχουμε και 34άρια.

Καθώς η Κρήτη χαρακτηρίζεται από μικροκλίματα, δεν αποκλείεται κατά τόπους να σημειωθούν ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες, και κυρίως από Σίσι έως Παχιά Άμμο και σε Μεραμπέλο και Άγιο Νικόλαο, όπου ενδέχεται ο υδράργυρος να "χτυπήσει" έως και 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο υδράργυρος από αύριο ως και την Κυριακή θα έχει μεγάλα κέφια, με μέσο όρο θερμοκρασίας από 30 έως 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα νερά θα είναι πιο ζεστά από το μέσο όρο για την εποχή, από 19 έως και 23 βαθμούς Κελσίου για τις παραλίες της Κρήτης.

Οι πιο ζεστές ημέρες αναμένεται ότι θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, με σταδιακή κορύφωση του υδράργυρου και των νότιων ανέμων. Για καλό και για κακό, να είστε προετοιμασμένοι για καμιά λασπο... ψιχάλα, καθώς υπάρχει μικρή πιθανότητα να ρίξει μερικές σταγόνες για να μας ξεγελάσει ο καιρός, όχι όμως τίποτα το σπουδαίο, όπως σημείωσαν στη "Νέα Κρήτη" μέλη της γνωστής ερασιτεχνικής ομάδας "Μετεωκρήτες".

Όλες αυτές τις μέρες, και κυρίως Παρασκευή και Σάββατο, οι νότιοι άνεμοι θα είναι κυρίαρχοι, με ένταση από 4-5 μποφόρ, ενώ αισθητή θα είναι η σκόνη που θα "εισβάλει" από τη Σαχάρα. Το φαινόμενο, που οφείλεται στους ισχυρούς νότιους ανέμους στη μέση ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή μας, θα είναι πολύ έντονο από το πρωί της Παρασκευής έως το Σάββατο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες πολλά προγνωστικά μοντέλα έδειχναν ένα «μίνι καύσωνα», αναφέροντας ακόμα και θερμοκρασίες μέχρι 37-38 βαθμούς Κελσίου, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την επικαιροποίηση των προγνωστικών στοιχείων, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του νησιού μας.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News