default-image

Τοποθέτησες παράνομα αφίσα;Ετοιμάσου για βαρύ πρόστιμο

Κρήτη
Τοποθέτησες παράνομα αφίσα;Ετοιμάσου για βαρύ πρόστιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Βροχή" έχουν αρχίσει να πέφτουν τα πρόστιμα για παράνομη αφισορύπανση στο Ηράκλειο ήδη από τις ημέρες του Πάσχα, θέμα ωστόσο που είχε αναδείξει και το neakriti.gr αναφορικά με τον κακό χαμό που επικρατεί στην πόλη μετατρέποντας την κυριολεκτικά σε αφισούπολη.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στη Λότζια, ωστόσο, αποφασίστηκε το θέμα να αναβαθμιστεί σε ύψιστης προτεραιότητας: Τα πρόστιμα από 1.500 ανεβαίνουν σε 15.000 ευρώ, ενώ Δημοτική Αστυνομία και επόπτες καθαριότητας πέφτουν στο κυνήγι των ηθικών αυτουργών...

Όπως είναι φυσικό, το Δήμο Ηρακλείου δεν τον ενδιαφέρει τόσο ο αφισοκολλητής, ο οποίος δουλεύει για ένα μεροκάματο κατόπιν εντολής, αλλά εκείνος που δίνει την εντολή να γεμίσει η πόλη με αφίσες. Πρόκειται για ανθρώπους που κερδίζουν υπέρογκα ποσά, με τσάμπα διαφήμιση, εις βάρος της εικόνας της πόλης και της αισθητικής των κατοίκων της. Για ανθρώπους που συνήθως συνυπολογίζουν το ανώτατο πρόστιμο των 1.500 ευρώ μέσα στα έξοδα της καμπάνιας τους.

Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης, «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Κρίνουμε πως πλέον μόνο μέσω της επιβολής σκληρών προστίμων μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η αρχή έγινε στο τέλος Απριλίου, όταν και επιβλήθηκαν πρόστιμα για κάποιες εκδηλώσεις που διαφημίστηκαν μέσω αφισών χωρίς άδεια. Πλέον μιλάμε για εντατικοποίηση της προσπάθειας με μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Καθαριότητας και της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα επιβάλλουν συνεχώς πρόστιμα, με στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας που υπάρχει».

Όπως εξηγεί ο κ. Μαμουλάκης, το φαινόμενο έχει διογκωθεί, καθώς τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι πολύ μικρά μπροστά στα κέρδη της δωρεάν προβολής για τους παρανόμως διαφημιζόμενους με αφίσες. Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100 ως 1.500 ευρώ ανά περίπτωση. Πλέον προωθείται η τροποποίηση του κανονισμού καθαριότητας, με πρόστιμα που για την αφισορύπανση θα φτάνουν μέχρι τις 15.000 ευρώ. Θεωρείται, λοιπόν, πως με την αυστηροποίηση των ελέγχων και τον πολλαπλασιασμό των προστίμων ο φασισμός της αφίσας θα εκλείψει, ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στη συνέχεια να ασχοληθούν και με ένα μικρότερο, αλλά εξίσου ρυπογόνο κακώς κείμενο: Τα αυτοκόλλητα κλειδαράδων, μεσιτικών γραφείων κ.ά., που ρυπαίνουν καθημερινά δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.

Ο κ. Μαμουλάκης, που δέχεται παράπονα από δημότες για την κατάρα των αυτοκόλλητων στις πόρτες των σπιτιών τους, εξηγεί πως και οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες εμπίπτουν στις διατάξεις του κανονισμού για την παράνομη αφισοκόλληση.

Την άποψη του αρμόδιου αντιδημάρχου για την ασημαντότητα των σημερινών προστίμων, μπροστά στο μέγεθος των κερδών, συμμερίζεται και ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός. Όπως είπε, «στη σύσκεψη δηλώσαμε σύμφωνοι με την επικαιροποίηση του κανονισμού, ώστε να ανέβουν τα πρόστιμα και να αποθαρρύνουμε όσους διαφημίζονται προκαλώντας αφισορύπανση. Προσωπικά ως άνθρωπος θεωρώ πως είναι άδικο να αντιμετωπίζει πρόστιμο 5.000 ευρώ ένας ανθρωπάκος που πουλάει χαρταετούς την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το πρόστιμο είναι το πολύ 1.500 ευρώ για έναν άλλο που έχει γεμίσει με αφίσες όλο το Ηράκλειο».

Κατά περίπτωση

Ο κ. Μαμουλάκης εξηγεί πώς μπορεί να αξιοποιηθεί και η δυνατότητα προστίμων 1.500 ευρώ κατά περίπτωση, δηλαδή να επιβληθεί "καμπάνα" 1.500 ευρώ για κάθε δρόμο στον οποίο έχει τοποθετήσει παράνομα αφήσεις, π.χ. ένα κλαμπ ή ένας καλλιτέχνης. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι πως υπάρχει η θέληση να απαλλαγεί το Ηράκλειο από το φασισμό της αφίσας και απομένει να αποδειχτεί αν υπάρχει και η... μπόρεση.

Οι πρώτες "καμπάνες"

Στο μεταξύ, την περίοδο του Πάσχα επιβλήθηκαν πρόστιμα για παράνομη αφισορύπανση σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις. Το ύψος των επιβληθέντων προστίμων κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ. Αν οι υπόχρεοι δεν πληρώσουν εντός ενός μήνα, τότε τα πρόστιμα βεβαιώνονται υπέρ του Δήμου Ηρακλείου στην εφορία.

Μόλις μπει σε μια τάξη η υπόθεση με τις αφίσες, στόχος του Δήμου είναι η δημιουργία ειδικών πλαισίων, όχι ιδιωτικών, αλλά δημοτικών, όπου και θα μπορούν νόμιμα να διαφημίζονται οι ενδιαφερόμενοι.

Οι προσλήψεις που έρχονται και οι ιδιωτικοί σκουπιδότοποι

Η χθεσινή σύσκεψη για την καθαριότητα στη Λότζια, όμως, δεν περιορίστηκε στο θέμα της παράνομης αφισοκόλλησης. Έγινε συζήτηση και ελήφθησαν αποφάσεις και για άλλα ζητήματα που "καίνε", όπως είναι για παράδειγμα ο καθαρισμός των γειτονιών μετά τις λαϊκές και η δυνατότητα επέμβασης των δημοτικών υπηρεσιών όταν εντοπίζονται εστίες ρύπανσης σε ιδιωτικούς χώρους.

Μέχρι σήμερα υπάρχει ένα κενό νόμου, με αποτέλεσμα όταν π.χ. ένα περιφραγμένο οικόπεδο μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο, να είναι δύσκολη η λήψη μέτρων. Πλέον αλλάζουν τα πράγματα, έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα του χώρου του και εφόσον αμελεί την υποχρέωσή του αυτή να του επιβάλλεται πρόστιμο.

Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά και να υπάρχει αποτελεσματική αστυνόμευση σε τόσα διαφορετικά μέτωπα εντός του αστικού ιστού, χρειάζονται και άτομα. Ο Μαρίνος Παττακός έχει ήδη εισηγηθεί την αύξηση της δύναμης της Δημοτικής Αστυνομίας κατά 20 άτομα. Όπως είπε, το έχει συζητήσει και με το δήμαρχο και έχουν συμφωνήσει να δουν το θέμα από το Σεπτέμβριο.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News