default-image

Η Μπουμπουλίνα, ο Στράτος Διονυσίου και ο Bob Marley

Η Μπουμπουλίνα, ο Στράτος Διονυσίου και ο Bob Marley

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Στις 11 Μαίου του 1771 γεννιέται η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης, Μπουμπουλίνα (Λασκαρίνα Πινότση).

Η γέννηση του Νταλί

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 11 Μαίου του 1904 έρχεται στη ζωή ο περίφημος εκκεντρικός Ισπανός ζωγράφος, Σαλβαδόρ Νταλί. Ο Νταλί υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του σουρεαλισμού.

Ο κομήτης Χάλεϊ

Την ίδια μέρα, έξι χρόνια μετά, ο κομήτης του Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αστρολόγοι και… μελλοντολόγοι να προαναγγέλουν το τέλος του κόσμου.

Οι εκλογές του '58

Στις 11 Μαίου του 1958, η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή κερδίζει τις εθνικές εκλογές με ποσοστό 41,16%. Αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύεται η ΕΔΑ, η οποία συγκεντρώνει 24,42%.

Βίος και πολιτεία του Μπομπ Μάρλεϊ

Στις 11 Μαίου του 1981 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 36 ετών ο Τζαμαϊκανός μουσικός, Μπομπ Μάρλεϊ. Ο Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ ήταν ο πιο γνωστός καλλιτέχνης της ρέγκε μουσικής. 

Με τραγούδια όπως «I shot the sheriff", "No woman, no cry", "Three little birds", "One Love" και "Redemption Song" κατάφερε να κάνει γνωστή τη ρέγκε στα πέρατα του κόσμου, πουλώντας εκατομμύρια δίσκους ανά την υφήλιο. Τον Ιούλιο του 1977 ο Μάρλει διαγιγνώσκεται με κακοήθες μελάνωμα στα πόδια. Ο ίδιος πίστευε ότι πρόκειται για τραύμα από το ποδόσφαιρο, το οποίο λάτρευε. 

Αρνείται τον ακρωτηριασμό καθώς δεν θα μπορούσε να χορεύει, αλλά και επειδή σύμφωνα με τους ρασταφαριανούς το «σώμα πρέπει να είναι ολόκληρο». Τελικά η εξάπλωση του μελανώματος στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό του, προκάλεσε λίγα χρόνια μετά το θάνατό του. Τα τελευταία λόγια που απηύθυνε, πριν ξεψυχήσει, στο γιο του Ziggy, ήταν «Money can't buy life» (Tα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή).

Η κηδεία του έγινε στη Τζαμάικα: Ο Μάρλεϊ αποτεφρώθηκε σε περιοχή κοντά στο πατρικό του σπίτι μαζί με την κιθάρα του, μια μπάλα ποδοσφαίρου, ένα μεγάλο κλαδί κάνναβης, ένα δαχτυλίδι που του είχε δωρίσει ο πρίγκηπας της Αιθιοπίας, Asfa Wossen και μια Βίβλο.

Ο ξαφνικός χαμός του Στράτου Διονυσίου

Ήταν 11 Μαίου του 1990, όταν έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 55 ετών, από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής, Στράτος Διονυσίου.

Ο θάνατος του Πέτρου Βουζουνεράκη

Τέλος, στις 11 Μαίου του 1999, αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 57 ετών, ο θρυλικός Κρητικός ποδοσφαιριστής, Πέτρος Βουζουνεράκης. Ο Βουζουνεράκης καταγόταν από την Ιεράπετρα και υπήρξε ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ. Το στάδιο της πόλης της Ιεράπετρας φέρει σήμερα το όνομά του (Βουζουνεράκειο).

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News