default-image

Με τη δύναμη των κυμάτων παράγουν ενέργεια στο λιμάνι

Κρήτη
Με τη δύναμη των κυμάτων παράγουν ενέργεια στο λιμάνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη μπορεί να εκμεταλλευτεί όχι μόνο τις δαντελωτές ακτές αλλά και τη δύναμη των κυμάτων όπως αποδεικνύει ένα  πρωτοποριακό και πιλοτικό σύστημα που ξεκίνησε δοκιμαστικά τη λειτουργία του μετατρέποντας την κυματική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Η επίσημη έναρξη της ετήσιας δοκιμαστικής λειτουργίας του από τη γερμανική εταιρεία «SINN Power» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ (ΟΛΗ ΑΕ)πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στον βόρειο λιμενοβραχίονα του λιμανιού του Ηρακλείου.

Η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος

Για τις ενεργειακές ανάγκες του λιμανιού

Απώτερος στόχος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ενέργεια των κυμάτων για τη μελλοντική χρήση αυτής προς εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών του λιμανιού της πόλης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ, Απόλλων Φιλιππής, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «η διοίκηση του Οργανισμού δίνει μεγάλη βαρύτητα σε πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του λιμένα και την αξιοποίηση της των ανανεώσιμων πηγών πράσινης ενέργειας, λόγω των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας». Παράλληλα, τόνισε ότι θα υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια με όποιο τρόπο μπορεί, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «SINN Power» υπογράμμισε ότι είναι πρόθυμος και προσβλέπει στη συνέχιση αυτής συνεργασίας με τον ΟΛΗ και στα επόμενα στάδια για την εξέλιξη του συστήματος.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν μέλη της γερμανικής εταιρείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ ΑΕ, μέλη του ΔΣ, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Μπρας, καθώς και εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, από την οποία χρηματοδοτείται το έργο, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, του ΙΤΕ και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News