Ειδήσεις

Οι καλύτεροι ορθογράφοι του Ηρακλείου κατά των greeklish

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη για 4η χρονιά φέτος ο Διασχολικός Διαγωνισμός Ορθογραφίας μεταξύ γυμνασίων και λυκείων του νομού Ηρακλείου. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος περίπου 1.000 περίπου μαθητές από 11 σχολεία.

Οι διαγωνιζόμενοι εξετάστηκαν με μια διαδικασία τύπου πανελλαδικών: Επιλέχθηκε μια κοινή ώρα, μοιράστηκαν τα ίδια θέματα και δόθηκε ο ίδιος χρόνος σε όλους τους συμμετέχοντες για να απαντήσουν.

Στόχος των εκπαιδευτικών είναι να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές στη Νεοελληνική Γλώσσα που πλήττεται σήμερα από την ευρεία χρήση των greeklish και των συντομογραφιών μέσω των γραπτών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα και facebook. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τρεις φιλολόγους πριν από τέσσερα χρόνια στο Ηράκλειο και έκτοτε πολλοί συνάδελφοί τους, αλλά και σχολικοί σύμβουλοι, αναγνωρίζουν τα οφέλη της όλης προσπάθειας...

Φέτος, για την επιτυχή διοργάνωση του διαγωνισμού συνεργάστηκαν 29 φιλόλογοι, που αφιέρωσαν κάποιες διδακτικές ώρες για τη διδασκαλία των ορθογραφικών κανόνων και διόρθωσαν τα γραπτά των μαθητών. Μάλιστα, για την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών τέθηκε στη διάθεσή τους υλικό με ορθογραφικούς κανόνες και ασκήσεις ορθογραφίας (ο ορθογραφικός οδηγός και οι ασκήσεις είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα «Φιλόλογοι Ηρακλείου στην ενότητα "Ορθογραφία"»).

Σύμφωνα με τη φιλόλογο Μαρία Καλαϊτζάκη από το Γυμνάσιο Επισκοπής, «ο διαγωνισμός ορθογραφίας βοηθάει τους μαθητές να μάθουν με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο, αλλά και να κατανοήσουν την αξία της σωστής γραφής που είναι, ουσιαστικά, η βάση για μια σωστή επικοινωνία».

Χορηγός του διαγωνισμού ήταν και φέτος το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη, που προσέφερε στον καλύτερο ορθογράφο κάθε σχολείου ένα λεξικό του Ιδρύματος (το γνωστό έγκυρο λεξικό του Μ. Τριανταφυλλίδη - συνολική χορηγία ύψους 650 ευρώ), ενώ οι 10 καλύτεροι ορθογράφοι κάθε σχολείου βραβεύτηκαν με έπαινο.

Σε επίπεδο γυμνασίων πρώτευσε και φέτος το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, ενώ σε επίπεδο Λυκείων την πρώτη θέση κατέκτησε το ΓΕΛ Αρκαλοχωρίου. Σε επίπεδο τμημάτων, το τμήμα του 10ου Λυκείου Ηρακλείου που διακρίθηκε θα ανταμειφθεί με τη συμμετοχή του σε μία εκπαιδευτική εκδρομή. Ανάλογη επιβράβευση έχει κάθε χρόνο όποιο τμήμα του 10ου Λυκείου πάει καλύτερα στο διαγωνισμό.

Κορίνα Καταντωνάκη - Η πρώτη των πρώτων

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχτηκε ένα κορίτσι. Η Κορίνα Καταντωνάκη, μαθήτρια της Α' Λυκείου στο 7ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, επιβεβαίωσε το στερεότυπο που θέλει τα κορίτσια καλύτερα στα γράμματα και τα αγόρια καλύτερα στους αριθμούς...

Η Κορίνα έκανε μόλις 8 λάθη στα 200 ερωτήματα του διαγωνισμού (επίδοση 19,2) κατακτώντας την πρώτη θέση. Όπως δήλωσε, «πιστεύω ότι, για να κερδίσω σε αυτόν το διαγωνισμό, με βοήθησε το γεγονός ότι από μικρή προσπαθούσα να γράφω σωστά. Σε αυτό συνέβαλε και η ανάγνωση πολλών λογοτεχνικών βιβλίων. Με αυτό τον τρόπο εμπλουτίστηκε το λεξιλόγιό μου και απέκτησα βάσεις».

Ας δούμε όμως πώς βίωσαν και οι υπόλοιποι μαθητές τη διαδικασία του ορθογραφικού διαγωνισμού.

Μεταξύ αυτών και δύο μαθητές της Α' Γυμνασίου, που "έβαλαν τα γυαλιά" σε μεγαλύτερους συμμετέχοντες. «Στην αρχή νόμιζα ότι θα είναι κάτι πολύ δύσκολο», αναφέρει ο Σταύρος-Ραφαήλ Τσολακίδης, νικητής του 12ου Γυμνασίου. «Τελικά, όμως, αποδείχτηκε μία πολύ ευχάριστη εμπειρία. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια και σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν για την προσπάθειά τους». Ως πρόκληση και ερέθισμα για μελέτη είδε την όλη διαδικασία ο μαθητής της Α' Γυμνασίου Βασίλειος Σπυριδάκης, νικητής του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου. «Η προετοιμασία που έκανα μου έδωσε τη δυνατότητα να μάθω νέες λέξεις της πλούσιας ελληνικής γλώσσας, τις οποίες δε γνώριζα μέχρι τώρα. Ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα και με χαρά θα συμμετάσχω και στο μέλλον σε παρόμοιο διαγωνισμό», συμπληρώνει.

Ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού σε επίπεδο γυμνασίων και δεύτερος στη συνολική κατάταξη, ο Αντώνιος Αγγελιδάκης, μαθητής της Β' Γυμνασίου στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, δηλώνει: «Αυτός ο διαγωνισμός ήταν ένα κίνητρο για να ασχοληθούμε περισσότερο εμείς οι μαθητές με την ορθογραφία. Είναι πολύ εντυπωσιακό το ότι, για να ξέρει κάποιος καλή ορθογραφία, πρέπει να γνωρίζει αρκετά καλά την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα».

Ως ένα ευχάριστο διάλειμμα από το μάθημα αντιμετώπισε το διαγωνισμό ο μαθητής της Γ' Γυμνασίου Σταύρος Κατσαλής, που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Γυμνάσιο Επισκοπής, και καταλήγει: «Ο διαγωνισμός βοηθά στη δημιουργική μάθηση και την ευγενή άμιλλα. Θα συμμετείχα ξανά με χαρά».

Εξίσου θετική εμπειρία θεωρεί το διαγωνισμό και η νικήτρια του ΓΕΛ Γουβών Αντωνία Αναγνωστάκη, μαθήτρια της Α' Λυκείου, γιατί «μου έδωσε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσω τις γνώσεις και αδυναμίες μου στην ορθή γραφή των λέξεων αλλά και τη σπουδαιότητα της γλώσσας ως στοιχείου του πολιτισμού μας».

Η Άννα-Μαρία Συντιχάκη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου, που σημείωσε την καλύτερη επίδοση στο διαγωνισμό στο ΓΕ.Λ. Αρκαλοχωρίου, δηλώνει: «Η προσφορά αυτού του διαγωνισμού είναι μεγάλη, καθώς παρέχει γνώσεις στο μαθητή με βιωματικό τρόπο. Τον βοηθάει να εξερευνήσει περαιτέρω την ελληνική γλώσσα και τον παρακινεί να τη γνωρίσει σε βάθος, προασπίζοντας παράλληλα την ευγενή άμιλλα και το θεμιτό συναγωνισμό».

«Το διάβασμα πολλών βιβλίων και η βοήθεια των γονιών μου κυρίως στο Δημοτικό είναι το μυστικό της καλής γνώσης της ορθογραφίας», υποστηρίζει ο Δημήτρης Κανταρτζόγλου, μαθητής Α' Λυκείου και καλύτερος ορθογράφος του 10ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου.  

Οι μαθητές που διακρίθηκαν

Οι μαθητές που διακρίθηκαν ανά σχολείο έχουν ως εξής:

1) Από το Γυμνάσιο Επισκοπής: Κατσαλής Σταύρος (17,6), Ταβλαδωράκη Χρυσοβαλάντη (17,3), Πιτσουλάκης Μηνάς (16,2) - Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καλαϊτζάκη Μαρία.

2) Από το Γυμνάσιο Αρχανών: Μαρκοδημητράκης Αλέξανδρος (17,2), Παπαδάκη Ζωή (16,6), Παπουτσάκη Μαριάννα (16,5) - Υπεύθυνοι καθηγητές: Αμπατζής Μιχαήλ και Παντελάκη Ελευθερία.

3) Από το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου: Σπυριδάκης Βασίλειος (18,5), Βουρεξάκη Παναγιώτα (18,4), Ανδρεαδάκη Ειρήνη (18,3) - Υπεύθυνοι καθηγητές: Καπελλάκη Μαρία, Σηφάκη Ευαγγελία και Ψαθά Αθανασία.

4) Από το 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου: Λυκάκης Τίτος (17,9), Τσομπανάκη Μαρία (16,6), Χατζηδάκης Ιωάννης (16,1) - Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μεϊντάνη Ματίνα.

5) Από το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου: Τσολακίδης Σταύρος, Ορφανός Κυριάκος, Πλαΐτη Μαρία-Ελισάβετ - Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μανετάκη Σοφία.

6) Από το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου: Αγγελιδάκης Αντώνιος (19,1), Κουρουπάκης Μιχαήλ (18,9), Αρμενάκης Ιωάννης (18,1) - Υπεύθυνοι καθηγητές: Ασπράκη Γαβριέλλα, Μαράκη Διονυσία, Ρούσου Σοφία, Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα και Χαρκιωτάκη Ασημένια.

7) Από το ΓΕ.Λ. Αρκαλοχωρίου: Συντιχάκη Άννα-Μαρία (18,5), Παπακωνσταντίνου Γεώργιος-Νικόλαος (18,1), Αποστολάκη Μαριάνθη (18,1) - Υπεύθυνοι καθηγητές: Καλομοίρη Νίκη, Παλιάτσου Ελένη, Σαριδάκη Ειρήνη και Τζανάκη Μαρία.

8) Από το ΓΕ.Λ. Γουβών: Αναγνωστάκη Αντωνία (18,3), Αναγνωστάκης Κωνσταντίνος (17), Μαρκάκης Γεώργιος (16,3) - Υπεύθυνοι καθηγητές: Μαυρίδη Μαρία, Ραυτοπούλου Λιάνα και Τζανάκη Ελευθερία.

9) Από το 7ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου: Καταντωνάκη Κορίνα (19,2), Προμπονά Μαρία (17,7), Λουλουδάκη Βασιλική (17,1) - Υπεύθυνοι καθηγητές: Τσαγκαράκη Μαρία, Λουμπάκη Ελένη, Χριστινάκη Ιωάννα, Γιακουμάκης Αντώνιος και Ταμπακάκη Ρενάτα.

10) Από το 10ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου: Κανταρτζόγλου Δημήτρης (17), Κρητικάκη Δέσποινα (16,8),

Κελεσής Οδυσσέας (16,6) - Υπεύθυνοι καθηγητές: Χαλκιαδάκη Φανή και Χατζάκης Νεκτάριος.

11) Από το 13ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου: Πολυδάκης Δημήτριος (16,5), Μπελαντή Ευγενία (15,9), Φραγκιαδάκης Μάνος (15,6) - Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κασάκη Εμμανουέλα.

Υπεύθυνη σχολική σύμβουλος φιλολόγων Ηρακλείου: Λιάνα Καλοκύρη.

ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια