Ειδήσεις

BIONANOTOX: Σημαντικό Συνέδριο στην Κρήτη

Το 7ο Ελληνο-Ρωσικό Συνέδριου BIONANOTOX 2016 με διεθνή συμμετοχή από Ρωσία, Η.Π.Α., Καναδά, Καζανκστάν και Ελλάδα  και θέμα: «Βιοπολυμερή και Νανοϋλικά: Πρόσφατες Εξελίξεις  και Θέματα Ασφάλειας-Τοξικολογίας και Οικολογίας» διεξάγεται στο Ηράκλειο Κρήτης από 09/05/16 έως 14/05/2016.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν για έβδομησυνεχή χρονιά το Τμήμα Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ελληνική Εταιρεία Τοξικολογίας, το Πανεπιστήμιο Mendeleyev, το Πανεπιστήμιο Lomonosov  της Μόσχας, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και η Ρωσική Εταιρεία Τοξικολογίας.

Η διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου είναι αποτέλεσμα της μακράς και αγαστής συνεργασίας εικοσαετίας και πλέον, μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων επιστημόνων σε αυτό το ερευνητικό πεδίο στο πλαίσιο διμερών επιστημονικών προγραμμάτων.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το συνέδριο είναι από την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και από διαπρεπή Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ινστιτούτα της Ρωσίας της Ευρώπης και Αμερικής.

Πρωταρχικός στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή τους Ρώσους και Έλληνες επιστήμονες που διεξάγουν έρευνα στο ευρύτερο πεδίο της βιονανοτεχνολογίας - σύγχρονης επιστημονικής κατεύθυνσης που υπόσχεται πολλά οφέλη στην ανθρωπότητα. Αναμένεται να συμβάλλει στην επέκταση της ήδη υπάρχουσας πολιτιστικής συνεργασίας και των πολιτιστικών επαφών, που μετράν αιώνες, στη σφαίρα επιστημονικής της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στις κατευθύνσεις αιχμής, ενισχύοντας αμφοτέρων την ανταγωνιστικότητα τους και το ερευνητικό δυναμικό.

Τα θέματα βιονανοτεχνολογίας αφορούν πολλούς επιστημονικούς κλάδους, τη βιολογία, τη χημεία, τη τοξικολογία, την νανοτεχνολογία και τη βιοτεχνολογία με εφαρμογές στην Ιατρική τη φαρμακολογία αλλά και το ευρύτερο βιομηχανικό τομέα.

Διαφόρων συνθέσεων βιοϋλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διαφόρων ιατρικών ειδών όπως ενδοπροσθετικών της καρδιάς, βαλβίδων και αγγείων στην οδοντιατρική και για την επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων κ.α.

Επίσης στη σύγχρονη Βιοτεχνολογία και γενετική τα βίο και νάνο υλικά έχουν σπουδαίες εφαρμογές στην καλλιέργεια των κυττάρων όπως και στα συστήματα για την ανάλυση του γενετικού υλικού.

Ομιλητές συνεδρίου

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό μίλησαν ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής κ.Αριστείδης Τσατσάκης,Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τοξικολόγων και Ευρωπαϊκών Εταιρειών της Τοξικολογίας καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και ο καθηγητής Mikhail Shtilman, Καθηγητής Πανεπιστημίου Mendeleyev της Μόσχας, Διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Βιοϋλικών-Νανοϋλικών.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι η μεταφορά των φαρμάκων με νανοσωματίδια σε κύτταρα και σε οργανίδια, την εναρμόνιση της νομοθεσίας για την βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων και δημιουργία νανοπαρασκευασμάτων, τη δημιουργία βιοαποικοδομήσιμων πολυμερών με βιοτεχνολογία κ.α.

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου τις πρώτες μέρες είναι:

Ο Καθηγητής Vladimir Torchilin, Πανεπιστήμιο North Easter, Βοστώνη, Η.Π.Α. μίλησε για σύνθετες θεραπείες του καρκίνου με την χρήση φυσικοχημικών μεθόδων με βάση λιπιδικών νανοσκευαμάτων.

Η Καθηγήτρια Petra Henrich-Noak από το Πανεπιστήμιο Otto-von-Guericke στο Μαγδεμβούργο, Γερμανία, μίλησε για την απεικονιστική διερεύνηση νανοσκευασμάτων στη διαπερατότητα των εγκεφαλικού φραγμού.

Η καθηγήτρια Volova Tatiana από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Κράσνογιασκ της Σιβηρίας θα παρουσιάσει νέα βιοπολυμερή για την δημιουργία ενδοπροσθετικών υλικών με ιδιότητες βιοαποικοδόμησης μέσα στον οργανισμό.

Ο Ακαδημαικός Οστρόβσκι Μιχαήλ από την Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας που μίλησε σήμερα για την χρήση νανοτεχνολογιών στη θεραπεία των παθήσεων του οφθαλμού.

Ο Ακαδημαικός Varfolomeev Sergei από τη Μόσχα Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοχημικής Φυσικής.

Και ο καθηγητής Dzantiev Boris Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοχημείας της Μόσχας.

Εφαρμογές προϊόντων νανοτεχνολογίας

Τα προϊόντα της νανοτεχνολογίας έχουν ήδη βρει εφαρμογές όχι μόνο στην Ιατρική και Φαρμακευτική αλλά και σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους όπως την κατασκευαστική και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Το συνέδριο αυτό συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας όχι μόνο στο επιστημονικό πεδίο αλλά και ευρύτερα.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια