default-image

Επιτέλους ξεμπλοκάρουν οι εξετάσεις οδήγησης

Κρήτη
Επιτέλους ξεμπλοκάρουν οι εξετάσεις οδήγησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο "περίμενε" προκειμένου να εξεταστούν για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης έχουν μείνει 1.000 και πλέον δημότες του Ηρακλείου, λόγω του "μπλόκου" στις εξετάσεις για νέο δίπλωμα οδήγησης, στο οποίο έχουν προχωρήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες οι εξεταστές του υπουργείου Μεταφορών.

Πολίτες τους οποίους, όμως, επείγει η διαδικασία εξέτασης, καθότι επιθυμούν την έκδοση διπλώματος οδήγησης είτε για λόγους επαγγελματικούς, είτε γιατί πρέπει να το έχουν στα χέρια τους προκειμένου να το επιδείξουν σε κάποια δικαστική ή προσωπική τους υπόθεση, αλλά κυρίως γιατί κινδυνεύουν να χάσουν μια πολυπόθητη πια στις μέρες μας θέση εργασίας, στην οποία η κατοχή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Οι εξεταστές υποψηφίων για δίπλωμα οδήγησης απεργούν ζητώντας να μη γίνει περικοπή του επιδόματος που λάμβαναν κυρίως για την εκτός ωραρίου εργασία που προσφέρουν, με δεδομένο ότι η πρακτική εξέταση των υποψήφιων οδηγών διεξάγεται και το απόγευμα, μετά δηλαδή τη λήξη του κανονικού τους ωραρίου εργασίας. Συγκεκριμένα, οι εξεταστές μέχρι πρότινος έπαιρναν μια αποζημίωση της τάξεως των 170 ευρώ το ανώτερο το μήνα, ανάλογα με τις εξετάσεις που έκαναν - αποζημίωση που όμως κόπηκε, ενώ όσες απόπειρες έγιναν στη Βουλή για τη συνέχιση καταβολής της έπεσαν στο κενό, λόγω τρόικας και θεσμών, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, με την όλη διαδικασία των εξετάσεων να έχει τιναχθεί στον αέρα όλους αυτούς τους μήνες που διαρκεί η απεργία και τους υποψήφιους να ζουν στην αγωνία και στην αβεβαιότητα.

Σε επίπεδο Κρήτης, όμως, τα ευχάριστα μαντάτα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες, των οποίων η εξέταση για την έκδοση διπλώματος οδήγησης εκκρεμεί, ήρθαν κατόπιν απόφασης του περιφερειάρχη Κρήτης, σύμφωνα με την οποία οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν να διεξάγονται κανονικά, μόνο όμως τις πρωινές ώρες. «Χθες βγήκε απόφαση του περιφερειάρχη για όλη την Κρήτη αναφορικά με το θέμα, όπου καθορίζεται ως χρόνος εξετάσεων το πρωί, αφού ο νόμος άλλαξε πάλι και οι εξεταστές δεν μπορούν να πληρώνονται το απόγευμα.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για το ζήτημα αποσύρθηκε, όμως εμείς δεν μπορούμε να μη δίνουμε διπλώματα αλλά ούτε να υποχρεώσουμε τους εξεταστές να εργάζονται χωρίς αποζημίωση. Επομένως καταλήξαμε στην απόφαση οι εξετάσεις να διεξάγονται τις πρωινές ώρες, εντός δηλαδή του ωραρίου εργασίας των εξεταστών. Ωστόσο κάθε περιφερειακή ενότητα θα κάνει το δικό της σχεδιασμό, ώστε να τρέξουν οι πολλές εκκρεμότητες που έχουν συγκεντρωθεί το διάστημα της απεργίας. Και αυτό γιατί με μια πρώτη εκτίμηση, σύμφωνα με επαφές που είχα με τους ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι στο Ηράκλειο περιμένουν να εξεταστούν και έτσι το θέμα δεν παίρνει άλλη αναβολή. Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός και το πιο σημαντικό είναι πως πρόκειται για πολίτες οι περισσότεροι εκ των οποίων θέλουν να βγάλουν επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης για να δουλέψουνε», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, απαντώντας σε ενδιαφερόμενους πολίτες που εδώ και αρκετό καιρό αγωνιούν για την εξέτασή τους.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, σήμερα στις 8:30 το πρωί θα έχει ραντεβού με τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες επί του θέματος. Η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει και πάλι η διεξαγωγή των πρωινών, πλέον, εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, όπως τόνισε ο κ. Κουκιαδάκης.

Όμως άλλο ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, όπως επισήμανε, είναι ο πολύ μικρός αριθμός εξεταστών που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του τεράστιου αριθμού εξεταζομένων, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να κινδυνεύει να κλείσει τις ημέρες των εξετάσεων, αν αναγκαστεί να μείνει χωρίς υπαλλήλους.

Χάνονται πολλά έσοδα

Η απεργία των εξεταστών του υπουργείου Μεταφορών έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί να μην μπορούν να εξεταστούν και τα δημόσια ταμεία να χάνουν "ζεστό" χρήμα, έχει δε προκαλέσει έντονη διαμαρτυρία και από πλευράς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος. Η Ομοσπονδία καλεί, εξάλλου, τους αρμόδιους φορείς και την πολιτική ηγεσία να βρουν άμεσα λύση, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η ομαλή διεξαγωγή των σχετικών δοκιμασιών, λαμβανομένων υπόψη, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, «της ταλαιπωρίας μεγάλου αριθμού υποψήφιων οδηγών, οι οποίοι αδυνατούν, επί του παρόντος, να λάβουν άδεια οδηγήσεως, της οικονομικής επιβάρυνσής τους αφού θα αναγκαστούν να επανεκδώσουν το Δελτίο Εκπαίδευσης Εξέτασης (ΔΕΕ) σε περίπτωση λήξης της ισχύος του πριν την ανεύρεση λύσης επί του θέματος, των εντόνων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πλέον οι σχολές οδηγών, τα οποία θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο πλήθους επιχειρήσεων, στην περίπτωση μη ανεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό, αλλά και της απώλειας σημαντικών δημόσιων εσόδων, καθώς οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών αποφέρουν άμεσα στην εθνική οικονομία περί του ποσού των 50.000.000 ευρώ ετησίως τουλάχιστον, όσο και έμμεσα διά της απόδοσης ΦΠΑ και αναλογούντων φόρων από τις σχολές εκπαιδευτών».

Απαιτείται η συναίνεση των εξεταστών

Την ίδια στιγμή μιλώντας στο Ράδιο 9.84 και τη δημοσιογράφο Αγγέλα Δουλγεράκη, ο πρόεδρος του σωματείου των σχολών οδηγών, Αλέξανδρος Μεϊμαράκης, ανέφερε ότι απαιτείται ακόμα χρόνος έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση κι εφόσον η απόφαση των εργαζόμενων που έχουν απομείνει στα Μηχανολογικά καταστήματα της Κρήτης είναι θετική.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News