default-image

Σε 4 μήνες η Κρήτη κάηκε τόσο,όσο είχε καεί όλο το 2015

Κρήτη
Σε 4 μήνες η Κρήτη κάηκε τόσο,όσο είχε καεί όλο το 2015

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη συνεχίζει να ερημοποιείται και να μετατρέπεται σε ένα νησί δίχως δάση και δίχως βλάστηση άξια αναφοράς. Και ο βασικός λόγος φαίνεται να είναι οι πυρκαγιές, που μάλιστα φέτος και καθώς... ακόμη δεν έχει "βγει" το πρώτο τετράμηνο, ήδη έχουν φτάσει τα περυσινά επίπεδα!

Τα αριθμητικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σοκάρουν, αφού δείχνουν ο αριθμός των πυρκαγιών του πρώτου τετραμήνου του 2016 να είναι περίπου... οι μισές από εκείνες που σημειώθηκαν πέρυσι όλο το χρόνο.

Ενώ ακόμα πιο συγκλονιστικό στοιχείο είναι αυτό που δείχνει ότι ήδη έχουν μετατραπεί σε στάχτη 6.006 στρέμματα, περίπου δηλαδή όσα στρέμματα κάηκαν συνολικά όλο το 2015!

 Αύξηση σοκαριστική, που ανησυχεί ιδιαίτερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία με τα συμβάντα να οφείλονται κυρίως σε βαριά αμέλεια, αποδεικνύοντας πως μάλλον δεν έχουμε καταλάβει ότι η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας.

Μολονότι λοιπόν έχουμε ακόμα μπροστά μας το καλοκαίρι και με δεδομένο ότι η εποχή αυτή συνοδεύεται πάντα από δυσάρεστα περιστατικά πυρκαγιών, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Κρήτης έχουν τεθεί σε συναγερμό, ώστε να επέμβουν και πάλι άμεσα και δυναμικά όπου χρειαστεί, δίνοντας μάχη με τις φλόγες παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες της Κρήτης που δυσχεραίνουν το έργο τους, ενώ με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου εφιστούν την προσοχή των πολιτών, υπενθυμίζοντας πως το διάστημα αυτό απαγορεύεται εξ ολοκλήρου η καύση, καθώς και ότι η πρόκληση φωτιάς με δόλο διώκεται ποινικά.

Οι πυρκαγιές του 2015

ΔΑΣΙΚΕΣ      96       4      35      42      15

ΚΑΜΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ      6.692      430      470      5.358      434

Οι πυρκαγιές του 2016*

ΚΑΜΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ      6.006      84      1.489      4.169      264

* Στοιχεία για το πρώτο 4μηνο 2016 (Ιανουάριος-Απρίλιος)

Όπως μας ανέφερε περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος (ταξίαρχος) Γιάννης Μαραγκάκης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2016, «το 2015 ήταν μια αποτυχημένη χρονιά. Αλλά δυστυχώς και από το πρώτο τρίμηνο του 2016 μπήκαμε σε αντιπυρική περίοδο, με όλο αυτό το πλήθος πυρκαγιών και τα καμένα στρέμματα».

Ενδεικτικά λοιπόν να πούμε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, όλο 2015 στο νησί μας εκδηλώθηκαν 305 αγροτικές πυρκαγιές (123 στο νομό Ηρακλείου, 49 στο νομό Χανίων, 42 στο νομό Λασιθίου και 91 στο νομό Ρεθύμνου). Συνολικά 96 δασικές πυρκαγιές (4 στο νομό Ηρακλείου, 35 στο νομό Χανίων, 42 στο νομό Λασιθίου και 15 στο νομό Ρεθύμνου). Συγκεντρωτικά, δηλαδή, όλο το περυσινό έτος είχαμε 401 αγροτοδασικές πυρκαγιές (127 στο νομό Ηρακλείου, 84 στο νομό Χανίων, 84 στο νομό Λασιθίου και 106 στο νομό Ρεθύμνου), ενώ κάηκαν συνολικά 6.692 στρέμματα ((430 στο νομό Ηρακλείου, 470 στο νομό Χανίων, 5.358,02 στο νομό Λασιθίου και 434 στο νομό Ρεθύμνου). Αναφορικά τώρα με τα αστικά συμβάντα που χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική συνολικά το 2015 σε όλο το νησί αυτά ήταν 751, στα οποία, πέρα από τις πυρκαγιές, συγκαταλέγονται οι διαδώσεις, η παροχή βοήθειας και οι επεμβάσεις σε ανελκυστήρες, όπου αναλυτικά είχαμε 264 περιστατικά στο νομό Ηρακλείου, 342 στο νομό Χανίων, 51 στο νομό Λασιθίου και 94 στο νομό Ρεθύμνου. Την ίδια ώρα, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους η Πυροσβεστική χειρίστηκε 1.152 υποθέσεις, ενώ κλήθηκε να επέμβει σε 11 τροχαία.

Από το πρώτο όμως 4μηνο κιόλας του έτους που διανύουμε, πολλά από τα παραπάνω νούμερα εκτοξεύτηκαν στα ύψη, με πρώτο απ' όλα τα τροχαία στα οποία χρειάστηκε να συμβάλει η Πυροσβεστική, τα οποία σχεδόν διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας ήδη τα 21. Την ίδια στιγμή, από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Απριλίου σημειώθηκαν 138 αγροτικές πυρκαγιές (46 στο νομό Ηρακλείου, 20 στο νομό Χανίων, 21 στο νομό Λασιθίου και 51 στο νομό Ρεθύμνου). Συνολικά 50 δασικές πυρκαγιές (3 στο νομό Ηρακλείου, 30 στο νομό Χανίων, 3 στο νομό Λασιθίου και 14 στο νομό Ρεθύμνου). Συγκεντρωτικά, δηλαδή, καταγράφηκαν 188 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι μισές δηλαδή σχεδόν από αυτές που σημειώθηκαν πέρυσι, από τις οποίες οι 49 εκδηλώθηκαν στο νομό Ηρακλείου, οι 50 στο νομό Χανίων, οι 24 στο νομό Λασιθίου και οι 65 στο νομό Ρεθύμνου, ενώ έχουν αποτεφρωθεί ήδη, όπως προαναφέραμε, 6.006 στρέμματα (84 στο νομό Ηρακλείου, 1.489 στο νομό Χανίων, 4.169,55 στο νομό Λασιθίου και 264 στο νομό Ρεθύμνου).

Τα αστικά συμβάντα που χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική από την αρχή του έτους έως τα τέλη Απριλίου ανέρχονται σε 252 (101 στο νομό Ηρακλείου, 107 στο νομό Χανίων, 19 στο νομό Λασιθίου και 25 στο νομό Ρεθύμνου), ενώ μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει χειριστεί 440 υποθέσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα μηνύματα για το 2016 είναι δυσοίωνα όσον αφορά στις πυρκαγιές στο νησί, εμφανίζοντας μάλιστα ως πρωταγωνιστές στις αγροτικές πυρκαγιές τους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ενώ σε σχέση με τα περισσότερα καμένα στρέμματα πρώτος έρχεται ο νομός Λασιθίου και έπεται ο νομός Χανίων.

«Το 80-90% των συμβάντων όσον αφορά στις πυρκαγιές οφείλεται κυρίως σε αμέλεια, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες, αφού ταλαιπωρούμαστε συνεχώς από νοτιάδες που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης», μας είπε ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, αρχιπύραρχος (ταξίαρχος) Γιάννης Μαραγκάκης. Το υπόλοιπο ποσοστό εκδήλωσης πυρκαγιάς οφείλεται σε εμπρηστικές ενέργειες, για τις οποίες, όπως επισημαίνει, έχουν γίνει προσαγωγές, συλλήψεις και αυτόφωρα. Έχουν καταλογιστεί ευθύνες και έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Ανακριτικό να συνεχίζουν ανελλιπώς το μεγάλο αγώνα σε όλους τους νομούς της Κρήτης, για τη μείωση των συμβάντων.

Ο ίδιος, πάντως, υπογραμμίζει πως αιτία των αγροτικών πυρκαγιών, ειδικά το πρώτο 4μηνο του τρέχοντος έτους, είναι η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και η απροσεξία των ανθρώπων, καθότι ο κόσμος έσπευσε να κάψει τα κλαδέματά του προκειμένου να προλάβει την αντιπυρική περίοδο, οπότε και απαγορεύεται εξ ολοκλήρου η καύση, όμως δεν έδειξε τη δέουσα προσοχή και δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα δυσάρεστα συμβάντα.

Επάνδρωση της Πυροσβεστικής

Όσον αφορά πάντως στην επάνδρωση της υπηρεσίας με επιπλέον προσωπικό, που είναι πάντα απαραίτητο, τα καλά μαντάτα αναμένονται από την 1η Ιουνίου, καθώς, όπως υπογράμμισε ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος (ταξίαρχος) Γιάννης Μαραγκάκης, υπάρχει η πληροφορία ότι στην Πυροσβεστική Κρήτης πλέον θα προστεθούν άλλα δύο ελικόπτερα Kanof μεσαίου τύπου (ένα στα Χανιά και ένα στο Ηράκλειο), ενώ σε όλο το νησί θα τοποθετηθούν 73 εποχικοί πυροσβέστες, που θα έρθουν να ενισχύσουν το έργο των ανδρών της Πυροσβεστικής για ένα 5μηνο, συμβάλλοντας έτσι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της υπηρεσίας στο νησί, ο οποίος, όπως τόνισε ο κ. Μαραγκάκης, «είναι από τους καλύτερους σε όλη την περιφέρεια της Ελλάδος».

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι υπάρχει και η πιθανότητα κάποια από τα 12 άτομα που τελειώνουν τη Σχολή Πυροσβεστών να προστεθούν στο υπάρχον προσωπικό, εμπλουτίζοντας έτσι ακόμα πιο πολύ το ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης.

Αναφορικά τώρα με το θέμα προσβασιμότητας κάθε φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά στα στενά σοκάκια των παλιών πόλεων, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου, όπου τα πυροσβεστικά οχήματα δε χωρούν να τα διασχίσουν, ζήτημα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει κατοίκους, αρμόδιες Αρχές αλλά και την ίδια την υπηρεσία, αφού στέκεται εμπόδιο στο έργο της, όπως έκανε γνωστό ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, ύστερα από επαφές με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου αναμένεται να επιστρατευτεί ένα μικρό, ευέλικτο όχημα ως δωρεά στην υπηρεσία, για να μπορεί να μπαίνει στα στενά και να φτάνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εστία της πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, σχετικά με τις στολές των πυροσβεστών, πολλές από τις οποίες παρουσιάζουν φθορές και αλλοιώσεις, καθιστώντας επικίνδυνη την έκθεσή τους στη μάχη με τις φλόγες, πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται μια μεγάλη προμήθεια από βραδύκαυστες στολές, τις οποίες θα προμηθευτεί η υπηρεσία άμεσα, δίνοντας έτσι λύση και σε αυτό το θέμα.

Ωστόσο, άλυτο παραμένει το πρόβλημα στέγασης τόσο των υπαλλήλων όσο και των πυροσβεστικών οχημάτων, τα οποία είναι ακριβά, τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, γι' αυτό και πρέπει να προφυλαχθούν από τη φθορά. Πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως στο Ηράκλειο, και για το οποίο γίνεται αγώνας προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Όμως σε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται, ως φαίνεται, προτάσεις για την επίλυσή του γίνονται, η υπηρεσία βοηθάει, εγκρίνει τους προϋπολογισμούς, ωστόσο τα χρήματα καθυστερούν να έρθουν.

Αίτημα: Να χρεώνονται οι διασώσεις

Μια από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Πυροσβεστική είναι και η άμεση συμβολή της στις περιπτώσεις διασώσεων, ειδικά στα βουνά του νησιού μας, οι οποίες κάθε χρόνο ανέρχονται σε τοπικό επίπεδο στις 30-35. Ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος (ταξίαρχος) Γιάννης Μαραγκάκης επισημαίνει πως, ενώ στο εξωτερικό οι άνθρωποι είναι ασφαλισμένοι και οι διαδώσεις χρεώνονται, στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ώστε στις περιπτώσεις αυτές ο ιδρώτας και ο κόπος των διασωστών να ανταμείβεται. Υπογράμμισε παράλληλα πως για να μειωθούν τα περιστατικά θα πρέπει τα τουριστικά πρακτορεία να ενημερώνουν όσους τουρίστες θέλουν να επισκεφτούν τα βουνά για τους κινδύνους που διατρέχουν, ώστε να ξέρουν να προφυλάσσονται.

Νοτιάδες και δύσβατα σημεία,οι δυσκολίες της κατάσβεσης στην Κρήτη

Στην Κρήτη, το επάγγελμα του πυροσβέστη θεωρείται από τα πλέον δύσκολα λόγω κυρίως της γεωγραφίας του νησιού, καθότι υπάρχουν πολλοί ορεινοί όγκοι, χαράδρες και δύσβατα σημεία που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Πρόσφατα μάλιστα οι άνδρες της Πυροσβεστικής απέδειξαν για μια ακόμη φορά τις δυνατότητές τους, αφού κατάφεραν να σβήσουν άμεσα τις μεγάλες πυρκαγιές στο Σελάκανο, στην Ανατολή δύο φορές και στην Ιεράπετρα, παρά το δύσβατο της περιοχής και τους θυελλώδεις ανέμους, που δυνάμωναν περισσότερο τις φλόγες, αλλάζοντάς τους συνεχώς κατεύθυνση, αψηφώντας την ίδια στιγμή τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε εξοπλισμό, με το κράτος παρ' όλα αυτά να έχει μειώσει κατά πολύ τη στήριξη κάθε δημόσιας και κρατικής υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης.

«Όλο αυτό το 4μηνο του 2016 η δυσκολία που συναντήσαμε έγκειται στην καταπόνηση του προσωπικού, του εξοπλισμού, αλλά και των οχημάτων μας. Οι 188 πυρκαγιές που καταγράφονται ήδη σημαίνουν συνεχείς εξόδους των οχημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ό,τι αφορά τα σέρβις και τη φθορά των ελαστικών τους, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για γέρικο στόλο με αυτοκίνητα 20ετίας - κατά μέσο όρο - τα οποία όμως δεν παρουσιάζουν ουσιαστικά προβλήματα, διότι φροντίζουμε να τα συντηρούμε χάρη και στη βοήθεια των ανθρώπων που μας τα επισκευάζουν, οι οποίοι, δεδομένης της κρίσης, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν από οικονομικής άποψης.

Ωστόσο, πολλές φορές και οι ίδιοι οι υπάλληλοί μας κάνουν εργασίες πάνω στα αυτοκίνητα αμισθί, χωρίς να περιμένουν τίποτα από την υπηρεσία. Όμως έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι του 2016 και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 29 Πυροσβεστικούς Σταθμούς και κλιμάκια διάσπαρτα σε όλη την Κρήτη. Τα μεγάλα συμβάντα τα αντιμετωπίζουμε με ενισχύσεις πυροσβεστικών οχημάτων από όμορες υπηρεσίες ή από άλλους νομούς, ενώ, σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν στάδια επιφυλακής που επιστρατεύονται όταν κάποια περιοχή τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε περίπτωση που καεί δασική, αγροτική αλλά και κτηνοτροφική έκταση, υπάρχει συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το Δασαρχείο αλλά και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έτσι, όλοι μαζί οι σταθμοί βοηθάμε σε οποιαδήποτε ανάγκη παρουσιαστεί και θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο», ανέφερε ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, αρχιπύραρχος (ταξίαρχος) Γιάννης Μαραγκάκης, περιγράφοντας το δυναμικό της υπηρεσίας και τα προβλήματα που υπάρχουν, ευχαριστώντας όμως παράλληλα τον κόσμο που στέκεται στο πλευρό των Σωμάτων Ασφαλείας σε κάθε έκτακτη περίπτωση, όπως επίσης τον Ερυθρό Σταυρό, την Πολιτική Προστασία αλλά και τους δημάρχους.

Οδηγίες για την αντιπυρική περίοδο 2016

Ενόψει του καλοκαιριού και τις αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου, αν και ξεκινήσαμε με κακούς οιωνούς, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης της πρόκλησης πυρκαγιάς από εδώ και στο εξής, καλεί τους πολίτες να είναι περισσότερο προσεκτικοί. Τους συνιστά να καλούν στο 199 αν παρατηρήσουν ύποπτους καπνούς, δίνοντας παράλληλα τις παρακάτω οδηγίες: Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο. Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες). Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα. Δεν πετάμε ποτέ αναμμένο τσιγάρο ή σπίρτο από το παράθυρο του αυτοκινήτου - Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

Δε σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Σημειώνεται πως ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς, και ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά. Αναφέρεται, τέλος, πως, αν το σπίτι μας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος, δημιουργούμε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από αυτό, καθαρίζοντας τα ξερά χόρτα, τα φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις εντός της αντιπυρικής περιόδου δίνεται άδεια για ελεγχόμενη καύση υπολειμμάτων. Άδεια που όμως, όπως τόνισε ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος (ταξίαρχος) Γιάννης Μαραγκάκης, δίδεται μόνον από την Πυροσβεστική, με την καύση να γίνεται παρουσία οργάνων και μηχανοκίνητου εξοπλισμού της υπηρεσίας.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News