default-image

Το αδιαχώρητο στο λιμάνι,μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ

Κρήτη
Το αδιαχώρητο στο λιμάνι,μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πληρότητες 100% αναχωρούν τελικά σήμερα,έπειτα απο τέσσερις ημέρες , τα πλοία της  γραμμής από και προς το λιμάνι του Πειραιά αφού πλέον τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά λόγω της λήξης της απεργίας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Από νωρίς το πρωί ,όπως  ήταν φυσικό και η κίνηση στο λιμάνι του Ηρακλείου κορυφώθηκε ενώ είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ουρά από μεγάλα φορτηγά οχήματα είχε δημιουργηθεί κατά μήκος της  παραλιακής λεωφόρου .

Νταλίκες είχαν "στρατοπεδεύσει" από αργά χθες βράδυ  μέσα και έξω από το λιμάνι ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κρίθηκε απαραίτητη η δύναμη της λιμενικής αστυνομίας για να ρυθμίσει την κυκλοφορία .

Επίσης τέλος το άγχος και για τους ταξιδιώτες που όλες αυτές τις ημέρες παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε τόπους που είχαν πάει για να περάσουν τις διακοπές τους και αν και είχαν κλείσει εισιτήρια για να φύγουν εντός του Σαββατοκύριακου τελικά αναγκάστηκαν να παραμείνουν μέχρι και τη λήξη της απεργίας ,χάνοντας για δύο ημέρες την εργασία τους και οι μικρότερης ηλικίας τα μαθήματα τους .

Έκτακτα δρομολόγια

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν οι "Μινωικές Γραμμές", θα γίνουν δύο έκτακτα δρομολόγια. Ειδικότερα, στις 11 σήμερα το πρωί θα αναχωρήσει από το Ηράκλειο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά το "Knossos Palace". Εξάλλου, την ίδια ώρα θα αποπλεύσει από τον Πειραιά για το Ηράκλειο το "Festos Palace". Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται καλώντας στο 801-11-75000 (από σταθερό), στο 18175 (από σταθερό ή κινητό) και στο 2810/229.602.

Όσον αφορά στην ΑΝΕΚ Superfast, επίσης θα εκτελεστούν σήμερα έκτακτα δρομολόγια τόσο στη γραμμή "Πειραιάς-Ηράκλειο", όσο και στη γραμμή "Πειραιάς-Χανιά". Συγκεκριμένα, στις 9 το πρωί θα αναχωρήσει από τον Πειραιά με προορισμό το Ηράκλειο το "Blue Horizon". Την ίδια ώρα, θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Ηρακλείου για τον Πειραιά το πλοίο "Κύδων".

Αναφορικά με τη γραμμή "Πειραιάς-Χανιά", σήμερα στις 9 το πρωί θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για τα Χανιά το "Έλυρος", ενώ την ίδια ώρα θα αποπλεύσει από τα Χανιά με προορισμό τον Πειραιά το "Blue Galaxy". Τέλος, όσον αφορά στο "Βιτσέντζος Κορνάρος" της LANE Sea Lines, θα αποπλεύσει σήμερα στις 5 το απόγευμα από τον Πειραιά και θα φτάσει στην Κίσσαμο Χανίων (με ενδιάμεσες στάσεις σε Κύθηρα και Αντικύθηρα). Από αύριο Τετάρτη, το "Βιτσέντζος Κορνάρος" θα εκτελεί κανονικά το δρομολόγιό του.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ευχαρίστησε τους ναυτεργάτες, τα υπόλοιπα σωματεία που συγχρονίστηκαν με την απεργία της ΠΝΟ, αλλά και το επιβατικό κοινό «για την πλήρη κατανόησή του στο δίκαιο αγώνα μας». «Η διοίκηση της ΠΝΟ και σύσσωμος ο κλάδος των ναυτεργατών προειδοποιεί τους υπευθύνους ότι ο αγώνας σαφώς και δε σταμάτησε. Η απεργία μας ναι μεν λήγει αύριο (σ.σ. σήμερα) Τρίτη στις 6 το πρωί, πλην όμως ο αγώνας συνεχίζεται και οι σημαίες δεν υποστέλλονται. Τα προβλήματα όχι μόνον δεν επιλύθηκαν με την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά αντίθετα γιγαντώθηκαν», αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στη σχετική ανακοίνωση.

Ανακούφιση μετά τη ζημιά

Όπως είναι λογικό, η απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας σκόρπισε χαμόγελα ανακούφισης στους Κρητικούς παραγωγούς κηπευτικών, οι οποίοι - όπως καταγγέλλουν - έβλεπαν τις τελευταίες ημέρες τα προϊόντα τους να σαπίζουν, χωρίς να μπορούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες, εκτός από τα προγραμματισμένα για σήμερα βραδινά δρομολόγια της γραμμής "Πειραιάς-Ηράκλειο" θα πραγματοποιηθούν και έκτακτα ημερήσια δρομολόγια.

Στο μεταξύ, η απόφαση για τη λήξη της απεργίας των ναυτεργατών έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους Κρητικούς παραγωγούς, οι οποίοι, ωστόσο, υπέστησαν σημαντικά πλήγματα από την τετραήμερη απεργία. «Αυτές τις τέσσερις μέρες θα έπρεπε από τη νότια Κρήτη να φορτωθούν περισσότερες από 200 νταλίκες νωπών ευπαθών αγροτικών προϊόντων, να ταξιδέψουν με τα καράβια για να φτάσουν το συντομότερο στις αγορές», ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο Νεκτάριος Λιανάκης από το Δημοπρατήριο "Αγροδίκτυο". Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις, οι άμεσες ζημιές των παραγωγών κηπευτικών προϊόντων της Κρήτης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι λίγοι οι ντόπιοι αγρότες που χαρακτήρισαν την απεργία ως «χαριστική βολή» για τους Κρητικούς παραγωγούς κηπευτικών, οι οποίοι διανύουν τη χειρότερη σεζόν των τελευταίων 20 χρόνων: 8 στους 10 καταγράφουν ζημιές λόγω πώλησης των προϊόντων τους σε τιμές κάτω του κόστους.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη-Νικόλας Αγγελίνος

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News