Ειδήσεις

Eurogroup: Στις 24 Μαΐου οι αποφάσεις για εκταμίευση –χρέος

Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement.

Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM, η οποία (δόση) θα συμπεριλαμβάνει εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπόνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακρυπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μελη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπροθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λέξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.

Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκές αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο. Γ. Νταίσελμπλουμ:

Το Eurogroup χαιρέτισε τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισε σήμερα τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ευρωζώνη δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκαν τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους. Ανέφερε επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα θα επανασυζητηθεί σε δύο εβδομάδες που θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο με στόχο την τελική συμφωνία.

Σήμερα σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς μια συμφωνία δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Β. Ντομπρόβσκις: Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων "Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων" αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις σε ανάρτησή του στο Twitter.

"Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης ανάγκης" σημειώνει και προσθέτει πως αναφορικά με το χρέος "θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια