default-image

Εξετάζεται η ίδρυση Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Εξετάζεται η ίδρυση Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ιεράπετρα περιόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ Γιάννης Καπάκης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Απριλίου και πήρε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκη, της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγίας Πετράκη του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Γουλιδάκη, των αντιδημάρχων και των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Συζητήσαμε διεξοδικά όλα τα θέματα που έχουν προκύψει μετά την καταστροφική πυρκαγιά που αποτέφρωσε θερμοκήπια και δασικές εκτάσεις δυτικά της Ιεράπετρας. Μου ζητήθηκε να βοηθήσω, ώστε να δοθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, ενώ είδαμε μαζί με τις υπηρεσίες τι μαθήματα βγήκαν από αυτή την πυρκαγιά, ώστε να μην ξανασυμβεί να έχουμε μια τέτοια καταστροφική πυρκαγιά με τόσο καταστροφικές επιπτώσεις.

Δώσαμε έμφαση στα θέματα της πρόληψης και στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε ώστε να περιοριστεί η καύσιμη ύλη στην ύπαιθρο. Είπαμε ακόμη ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της υπαίθρου», τόνισε ο κ Γιάννης Καπάκης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκε θέμα έναρξης της αντιπυρικής περιόδου νωρίτερα από την 1η Μάη στην Κρήτη λόγω του ξηροθερμικού κλίματος.

«Εξετάζουμε τη δυνατότητα να ξεκινά η αντιπυρική περίοδος στην Κρήτη νωρίτερα λόγω της ξηρασίας καθώς δεν επικρατούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες εδώ με εκείνες που επικρατούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε ότι αφορά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα θα πρέπει να σας πω ότι η μίσθωση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων ξεκινά σταδιακά από τις αρχές Ιουνίου. Αν χρειασθεί και εδώ να αλλάξουμε το σχεδιασμό μας αυτό θα το πράξουμε από την επόμενη χρονιά.

Είδαμε ακόμη και το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που είναι σε εξαιρετική γεωστρατηγική θέση, με τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου, ή κέντρου Πολιτικής Προστασίας που θα καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες του νησιού αλλά ίσως και τις ανάγκες γειτονικών χωρών», κατέληξε ο κ Γιάννης Καπάκης.

Να γίνει στην Ιεράπετρα ένα σύγχρονο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας

Τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ιεράπετρα με τους ισχυρούς ανέμους, τα χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης και το έντονα ξηροθερμικό μικροκλίμα, περιέγραψε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ Γιάννη Καπάκη ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα ξηροθερμικό κλίμα και αυτό το είδαμε στις πρόσφατες πυρκαγιές όπου κάηκαν τόσα θερμοκήπια και καταστράφηκαν πολλές περιουσίες.

Έχουμε προτείνει στο κεντρικό κράτος την παραχώρηση των παλιών δημοτικών σφαγείων, για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Μέχρι στιγμής, παρότι έχουμε την καλή διάθεση να βοηθήσουμε δεν έχει γίνει τίποτα. Ενημερώσαμε τον κ. Γενικό Γραμματέα και τον είδαμε θετικό στην πρόταση μας.

Ζήτησα από τον κ. Καπάκη τη στελέχωση και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, καθώς και την στήριξη της με περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα, καθώς θα πρέπει να επιτηρούνται όλες οι περιοχές από τον Μακρύ Γιαλό μέχρι το Σελάκανο και τη Θρυπτή, όπου υπάρχουν ακόμη μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Ζητήσαμε αλλαγή του αντιπυρικού σχεδιασμού και νωρίτερα διαθέσιμα εναέρια πυροσβεστικά μέσα στην Κρήτη απ' ότι στη Βόρεια Ελλάδα. Εμείς θα παρέχουμε τη συνδρομή μας με όλες τις διαθέσιμες εθελοντικές ομάδες, αλλά το κεντρικό κράτος πρέπει και εκείνο να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα εδώ όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Θ. Καλαντζάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News