default-image

Με τροπολογία "βόμβα" επιστρέφουν το επίδομα τοκετού!

Κρήτη
Με τροπολογία "βόμβα" επιστρέφουν το επίδομα τοκετού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφαση "βόμβα" που δικαιώνει εκατοντάδες γυναίκες αποτελεί η τροπολογία που πέρασε στη βουλή για το επίδομα τοκετού και είχε ανάψει "φωτιές" και στην Κρήτη. Οι γυναίκες όχι μόνο δεν θα επιστρέψουν το επίδομα τοκετού το οποίο ζητούσε επιτακτικά πίσω ο ΕΟΠΥΥ και το ΙΚΑ - αλλά και όσες μητέρες επέστρεψαν το ποσό θα το πάρουν πλέον πίσω αναδρομικά!

Μάλιστα η τροπολογία θα βρει εφαρμογή στην πράξη σε δύο ημέρες εφόσον πάντα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

130 στο Ηράκλειο έλαβαν το ραβασάκι

Όταν εστάλησαν για πρώτη φορά τα "ραβασάκια" που καλούσαν τις γυναίκες οι οποίες είχαν γεννήσει σε νοσοκομείο, και όχι στο χωράφι ή στο σπίτι να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που είχαν πάρει ως επίδομα τοκετού, η τότε διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, με πρόεδρο το σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, είχε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Μάλιστα τα ραβασάκια-"φωτιά" είχαν λάβει περίπου 130 γυναίκες στο Ηράκλειο και σύμφωνα με εκτιμήσεις 400 συνολικά πανελλαδικά. Από αυτές αρκετές είχαν ενταχθεί ήδη σε ρύθμιση για να επιστρέψουν το ποσό που ανερχόταν σε 900 ευρώ, καθώς διαφορετικά έρχονταν αντιμέτωπες με την απειλή της κατάσχεσης.

Μητέρα δύο παιδιών είδε το ποσό να τοκίζεται

Η Μαρίνα Πατσουράκη μητέρα δύο παιδιών όχι μόνο δεν έλαβε κανένα επίδομα στον πρώτο της τοκετό καθώς της έλειπε ένα ένσημο, αλλά μετά τον δεύτερο τοκετό της, μπήκε σε μια απίστευτη περιπέτεια.

Όπως είπε μιλώντας στο neakriti.gr «γέννησα το Νοέμβριο του 2012 και 11 μήνες αργότερα έλαβα ένα χαρτί να επιστρέψω το επίδομα τοκετού ύψους 900 ευρώ καθώς διαφορετικά θα προέβαιναν σε κατασχέσεις. Αρχικά έβαλα τα γέλια και δεν το πίστευα. Έπειτα προσπάθησα να βγάλω άκρη απευθυνόμενη στο ΙΚΑ όπου όμως όλοι μου έλεγαν κάτι διαφορετικό παρά το γεγονός ότι όπως είπαν έχω δίκιο».

Όπως τόνισε οργισμένη η μητέρα ακολούθησε και δεύτερο χαρτί το οποίο την ενημέρωνε ότι το ποσό είχε τοκιστεί και ανερχόταν πλέον στα 1.150 ευρώ! Μάλιστα πολλές μητέρες της είχαν μεταφέρει ότι είχαν πληρώσει το ποσό υπό το φόβο των κατασχέσεων.

Όπως σημειώνει η κ. Πατσουράκη η τροπολογία αποτελεί δικαίωση των γυναικών αυτών ωστόσο κάποιοι που κάθονται σε καρέκλες, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους…»

Δεν είχαν τα χρήματα για να τα επιστρέψουν

Σύμφωνα με το βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και τότε πρόεδρο του ΕΚΗ  Σωκράτη Βαρδάκη «με είχαν βρει κάποιες γυναίκες και τηλεφωνούσαν για να με ενημερώσουν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να πληρώσουν τα χρήματα του επιδόματος τοκετού, αλλά και ότι δεν τα διαθέτουν για να τα επιστρέψουν.

»Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά είναι χρήματα που δικαιούνται, δίνοντας μου τη δυνατότητα να "πατήσω" στα σημεία αυτά για την τροπολογία. Ήμουν επιφυλακτικός για τη διάταξη να επιστραφούν και τα χρήματα σε όσες γυναίκες τα είχαν πληρώσει, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά τελικά τα καταφέραμε».

"Φρένο" στην παράλογη απαίτηση

Μάλιστα μητέρες στην Κρήτη έχουν πλέον κάθε λόγο να πανηγυρίζουν αφού μπήκε φρένο στην παράλογη απαίτηση να επιστραφούν τα χρήματα που τους δόθηκαν με τη μορφή επιδόματος και μάλιστα τα χρήματα ζητήθηκαν μετά το 2011 και αφού ήδη είχαν γεννήσει και το ποσό είχε προ πολλού ξοδευτεί!

Το θέμα χρεώνεται ως προσωπική επιτυχία στον βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη ο οποίος παρά τα δύσκολα 24ωρα για τη χώρα καθώς ψηφιζόταν το ασφαλιστικό, κατάφερε να περάσει την τροπολογία.

Πέραν της τροπολογίας για το επίδομα τοκετού, πέρασαν δύο ακόμη τροπολογίες του στη βουλή. Οι τρεις από τις πέντε τροπολογίες που πέρασαν συνολικά ,ήταν του Κρητικού βουλευτή.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη «δεν ήθελαν να περάσουν καμία τροπολογία με δημοσιονομικό κόστος οπότε φανταστείτε τι πίεση χρειάστηκε να ασκήσουμε για να περάσει η τροπολογία. Αρχικά η σκέψη μας ήταν τουλάχιστον να ζητηθεί να μην πληρώσουν όσες γυναίκες εισέπραξαν το επίδομα, στη συνέχεια όμως καταφέραμε να δικαιούνται να λάβουν πίσω τα χρήματα όσες τα πλήρωσαν».

Άλλες δύο τροπολογίες

Η δεύτερη τροπολογία αφορούσε ενα ακόμη σοβαρότατο θέμα που είχε προκύψει από το 2012 όταν απενεργοποιήθηκαν όλες οι επιτροπές εργατικών ατυχημάτων της ΔΕΗ. Όλα αυτά τα χρόνια εκκρεμούν εκατοντάδες περιπτώσεις εργαζομένων στη ΔΕΗ, που λόγω ατυχήματος δικαιούνται από επιδόματα μέχρι συντάξεις, τα οποία ωστόσο έχουν μπει στον πάγο.

Η τροπολογία που έφερε ο Σωκράτης Βαρδάκης στη Βουλή ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες, αφού επαναφέρει τις επιτροπές .Μάλιστα στις περιπτώσεις των εργατικών δυστυχημάτων πλέον οι χήρες θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξη και τα παιδιά να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις που υπάρχουν.  

Η τρίτη τροπολογία που πέρασε, αναφέρεται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων. Μετά από αίτημα των ίδιων των συνταξιούχων, αυξάνεται η «εθελοντική» και μετά από συναίνεση του κάθε συνταξιούχου χωριστά, εισφορά για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων τους. Το ποσοστό της εισφοράς αυξάνει από 0,05 σε 0.20 λεπτά.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News