default-image

Το Ηράκλειο τιμά τους αγώνες κατά του ναζισμού

Κρήτη
Το Ηράκλειο τιμά τους αγώνες κατά του ναζισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης κατά του ναζισμού και του φασισμού με συμμετοχή πολιτικών προσώπων, συμβαίνουν από το  πρωί στο Ηράκλειο.

Στην πλατεία Ελευθερίας, βρέθηκαν σήμερα εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, τοπικοί άρχοντες  και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, καταθέτοντας στεφάνι για να αποτίσουν φόρο τιμής στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη.

Λαμπρινός: "Η μνήμη της αντίστασης παραμένει ζωντανή"

Η ημέρα εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός.

Με την εξάπλωση και την επικράτηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η βία, οι δολοφονίες,  οι καταστροφές, οι αποτρόπαιες και παράλογες πράξεις των Γερμανικών και Ιταλικών στρατευμάτων Κατοχής και των συμμάχων τους, εκμηδένισαν τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Δικαιοσύνης, και της Αξιοπρέπειας. Χρειάστηκαν αναρίθμητες θυσίες, πολύχρονοι και μεγάλοι αγώνες, για την λύτρωση από τον ζόφο του ολοκληρωτισμού, που είχε απλωθεί και πέρα από την Ευρώπη.

Η μνήμη της αντίστασης του Ελληνισμού και των άλλων λαών για την ανάκτηση της Ελευθερίας τους, παραμένει πάντα ζωντανή. Σταθερός προσανατολισμός στην πορεία των ιδανικών της Δημοκρατίας και της Ειρήνης μέσα στον χρόνο.

Στην εποχή μας, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, τα μεταναστευτικά ζητήματα, η ανασφάλεια των πολιτών, κάνουν ευάλωτη την Δημοκρατία και αποδυναμώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Σε τούτο το ασταθές πεδίο βρίσκουν έδαφος σύγχρονοι εκφραστές του φασισμού.

Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια κοινωνία συνειδητοποιημένη. Οφείλουμε λοιπόν, μαζί με την προοπτική, την αλληλεγγύη,  και τις ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο τους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, και της ιστορικής Μνήμης.

Ο συγκροτημένος και ευαισθητοποιημένος άνθρωπος μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα ανθρωπιστικά ιδανικά.

Ηγουμενίδης: "Η Ελλάδα έδωσε ένα ηρωικό κίνημα αντίστασης"

Με αφορμή το σημερινό εορτασμό της επετείου των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού ο Βιαννίτης βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από άκρη σ' άκρη της χώρας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μικροί και μεγάλοι, τιμούν και θυμούνται σήμερα την 9η Μαΐου.

 Όχι ως απλή υπενθύμιση της υπογραφής συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας. Ούτε ως το τυπικό τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά ως μέρα - σφραγίδα της σύγχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας.

Η αντιφασιστική 9η Μαΐου φέρνει στο νου ότι η Ελλάδα έδωσε πολλούς νεκρούς και ένα από τα πιο μαζικά και ηρωικά κινήματα αντίστασης.

Είναι μέρα νίκης της ελευθερίας των λαών.  Είναι μέρα πάλης για την ειρήνη. Είναι μέρα μνήμης, αφύπνισης και εγρήγορσης.

 Είναι μέρα που σκεφτόμαστε όσους πάλεψαν και οραματίστηκαν για μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα και ένα καλύτερο κόσμο.

Είναι η μέρα που φέρνει το μήνυμα:

-Για μια Ευρώπη χωρίς διακρίσεις, χωρίς νεοναζιστικά μορφώματα, χωρίς προγράμματα λιτότητας, χωρίς στρατούς κατοχής.

 -Για μια Ευρώπη που τιμά και υπερασπίζεται σθεναρά και έμπρακτα την δημοκρατία και τις αξίες της.

 -Για μια πραγματική Ευρώπη των λαών που δε μένει στα λόγια, αλλά τιμά στη πράξη την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τους αγώνες των ηρώων της».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News