default-image

Με ψηφισμένο το ασφαλιστικό το έκτακτο Eurogroup

Οικονομία
Με ψηφισμένο το ασφαλιστικό το έκτακτο Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ώρα της αλήθειας έφτασε καθώς τη Δευτέρα πραγματοποιείται το κρίσιμο Eurogroup στις 15.00 ώρα Ελλάδας . Σύμφωνα με αναλυτές στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, διότι η συμπερίληψη του χρέους του επίσημου τομέα στα προς συζήτηση θέματα ,απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Πάντως o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη συνεδρίαση με ψηφισμένο το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, τα μεγάλα «αγκάθια» της συνεδρίασης θα είναι όμως το πακέτο προληπτικών μέτρων και το ζήτημα του χρέους.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της αξιολόγησης σύμφωνα με το kerdos.gr σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στους έμμεσους φόρους.

Τα βασικό θέμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτελέσει όμως το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση.Η Αθήνα συζητά μόνο τη δημιουργία ενός αυτόματου «κόφτη» δαπανών, όμως το ΔΝΤ πιέζει ώστε να νομοθετηθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα και προειδοποίησε με πολιτικές εξελίξεις εάν επιμείνουν στις πιέσεις.

«Το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή -για ό,τι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, προειδοποιώντας:

«Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο Κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε».

Το Bloomberg έφερε στο φως της δημοσιότητας συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, και η οποία αποτελεί στην ουσία προσχέδιο συμπληρωματικού μνημονίου.

«Προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα» ανέφερε το το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News