default-image

Ποια προϊόντα ακριβαίνουν μετά το 4ο Μνημόνιο;

Οικονομία
Ποια προϊόντα ακριβαίνουν μετά το 4ο Μνημόνιο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται καταιγίδα έμμεσων φόρων, η οποία θα πλήττει τόσο τους υψηλόμισθους όσος και τους ασθενέστερους πληθυσμούς της χώρας, σύμφωνα με το κείμενο του Επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Αύξηση στα καύσιμα

Η κυβερνητική δέσμευση ότι δεν πρόκειται να γίνει αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο πάει περίπατο. Οι αυξήσεις της φορολογίας θα πέσουν σε όλα ανεξαιρέτως τα καύσιμα:

?      Πετρέλαιο κίνησης

?      Πετρέλαιο θέρμανσης

Η αύξηση του ΕΦΚ είναι μόνο η μια επιβάρυνση, καθώς υπάρχει και αυτή από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23% σήμερα.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό το μπαράζ αύξησης των φόρων στα καύσιμα;

Πέρα από την αύξηση του κόστους των μεταφορών, που τελικά θα επιβαρύνει όλα τα προϊόντα που καταλήγουν στα νοικοκυριά, έρχεται εκ νέου αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρά τις απώλειες εσόδων των προηγούμενων ετών και παρά το βαρύ κοινωνικό πλήγμα.

Προκειμένου να αιτιολογηθεί η απόφαση αυτή, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι διεθνείς τιμές κυμαίνονται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, άρα η επίπτωση δεν θα είναι μεγάλη.

Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι τα νοικοκυριά αλλά και το σύνολο της οικονομίας δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη συγκυρία και θα υποχρεωθούν να φορτωθούν μια ακόμα αύξηση φόρων, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην πρώτη 5άδα των χωρών με τις υψηλότερες τιμές- λόγω φόρων- καυσίμων στην Ευρώπη.

Αύξηση σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Οι αυξήσεις όμως δε σταματούν στα καύσιμα. Έρχεται μια ακόμα αύξηση στην μπύρα, όπως επίσης μια ακόμα αύξηση σε τσιγάρα και καπνό. Εκεί που η ευρεσιτεχνία της κυβέρνησης χτυπάει, όμως, «κόκκινο», είναι η πρόβλεψη ενός νέου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα!

Η σκέψη πονηρή και προφανής: πρόκειται για δύο κατηγορίες που η κατανάλωση όχι μόνο παραμένει σταθερή αλλά τείνει αυξανόμενη, άρα αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρόν για φορολογική επιδρομή.

Φόροι σε υπηρεσίες

Μεταξύ άλλων, προστίθεται ειδικός φόρος διαμονής για ξενοδοχεία άνω των 2 αστέρων και δωμάτια άνω των 2 κλειδιών, νέο Τέλος 5% στους συνδρομητές ίντερνετ, νέο Τέλος 10% στους συνδρομητές συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η παραδοχή ότι η αποκαλούμενη έκτακτη εισφορά αποκτά μόνιμο χαρακτήρα χαρακτηρίζεται τουλάχιστον κυνική, καθώς με τα νέα κλιμάκια που «κουμπώνουν» σε αυτά της φορολογικής κλίμακας, ενσωματώνεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News