default-image

Αποικία αρουραίων στο λιμάνι Ηρακλείου

Κρήτη
Αποικία αρουραίων στο λιμάνι Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις... απόχες πιάνουν μέσα από τα νερά του λιμανιού τους πνιγμένους αρουραίους και τα μικρότερα ποντίκια οι επαγγελματίες ψαράδες στο Ηράκλειο, που κατά τους τελευταίους μήνες βλέπουν τους "ανεπιθύμητους επισκέπτες" να έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε την κραυγή αγωνίας των ψαράδων, τόσο για τα τρωκτικά όσο και για τη γενικότερη εγκατάλειψη που βιώνουν, όπως λένε, στο χώρο που εργάζονται και που ουσιαστικά αποτελεί "δεύτερο", αν όχι και "πρώτο" για πολλούς, "σπίτι τους"!

Οι γάτες που υπήρχαν στο λιμάνι και κυνηγούσαν τα ποντίκια, απολαμβάνοντας και τα ψάρια που τους έριχναν οι ψαράδες, κάποια στιγμή εξαφανίστηκαν. Όπως εκείνες έτρωγαν τους ποντικούς, έτσι και βρήκαν... ανάλογο τέλος από μεγαλόσωμα σκυλιά, ακόμα και ράτσας πίτμπουλ, που έκαναν τη βόλτα τους υπό την επίβλεψη του αφεντικού τους. Έτσι η εξόντωση των γατιών του λιμανιού του Ηρακλείου, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση από τους αρμόδιους να κάνουν καταπολέμηση ή να εφοδιάσουν με ποντικοφάρμακα και ποντικοπαγίδες τους επαγγελματίες αλιείς, είχε ως συνέπεια το ηρακλειώτικο λιμάνι να μετατραπεί σε λιμάνι... "αγάπης και αναπαραγωγής" των τρωκτικών της πόλης...

«Όσο είχαμε τις γάτες», λέει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ν. Ηρακλείου Μανόλης Ματζαράκης, «το πρόβλημα είχε περιοριστεί σε πάρα πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Αλλά εδώ είναι χώρος περιπάτου. Όλοι φέρνουν και τα σκυλιά τους. Και ανάμεσα στα σκυλιά, αυτά που έκαναν βόλτες εδώ ήταν και κάτι πίτμπουλ και άλλα μεγαλόσωμα, τα οποία και θανάτωσαν τις γάτες. Αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Ηρακλείου δεν υπάρχει ούτε μία γάτα»...

Ο κ. Ματζαράκης πιστεύει ότι η εξαφάνιση κάθε γάτας από το χώρο του λιμανιού βοήθησε τα τρωκτικά να αναπαραχθούν με πολύ μεγάλους ρυθμούς. «Σήμερα δε νομίζω ότι είναι δύσκολο να γίνει μια μυοκτονία εδώ γύρω στους μόλους, διότι το ποντίκι μπορεί να κάνει τεράστιες ζημιές. Δηλαδή, αν μπει σε ένα αλιευτικό, αυτό μπορεί να πάρει και φωτιά, γιατί τρώει τα καλώδια, δημιουργεί ζημιές στα εργαλεία, παντού... Δηλαδή, αν μπει μέσα στο καΐκι, πρέπει πάση θυσία να το βρεις και να το εξοντώσεις, αλλιώς θα σε εξοντώσει αυτό», σύμφωνα με τον Μανόλη Ματζαράκη.

Νεροφαγώματα... ποντικοκρυψώνες

Κάτω από τους μόλους του λιμανιού, τα νεροφαγώματα που έχουν συντελεστεί εδώ και δεκαετίες, αλλά ουδείς έχει ενδιαφερθεί να τα αποκαταστήσει μέχρι σήμερα, παίζουν ρόλο... υπέρ των ποντικών. Όπως λέει στη "Ν.Κ." ο επαγγελματίας ψαράς Γιάννης Νέος, που πάνω από το καΐκι του μας έδειξε μία μεγάλη και επικίνδυνη τρύπα, από το σημείο εκείνο ο ίδιος βλέπει πολλούς ποντικούς να ξεπροβάλλουν μόλις σουρουπώσει και να ανεβαίνουν από τους κάβους μέσα στο σκάφος του.

«Πρέπει να φτιαχτεί. Διότι, πέρα από τους ποντικούς, εγώ έχω βγάλει δύο παιδιά που έπεσαν μέσα στο νερό. Όσο για τα ποντίκια, άμα μπουν στο καΐκι, καήκαμε. Καλώδια κόβουν, ψυγεία χαλάνε, τα πάντα... Αλλά υπάρχει και η μόλυνση. Εδώ είναι το σπίτι μας»...

Από την πλευρά του, ο επαγγελματίας ψαράς Αναστάσιος Καϊσαρλής λέει χαρακτηριστικά ότι «αυτή την εποχή δεν ξέρω για ποιον λόγο έχουν εμφανιστεί πάρα πολλά ποντίκια. Δηλαδή τα βλέπουμε. Τα μαζεύουμε από τη θάλασσα με τις απόχες. Πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να τα καθαρίσουμε αυτά. Είναι κάτι το αποκρουστικό και για μας και για τους επισκέπτες, και για τους τουρίστες που έρχονται εδώ. Όταν βλέπουμε κατά διαστήματα να πνίγονται στη θάλασσα και να τα βγάζουμε με τις απόχες, καταλαβαίνετε κι εσείς ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο»...

Ο ίδιος λέει ότι πάνε 4-5 χρόνια από τότε που οι υγειονομικές Αρχές τροφοδότησαν με φάρμακα και ποντικοπαγίδες τούς ψαράδες για την εξόντωση των ποντικών. Έκτοτε τίποτα δεν έχει γίνει, ενώ, απαντώντας στο σχετικό μας ερώτημα, τονίζει ότι, μερικές φορές, οι ψαράδες βλέπουν και λύματα και ειδοποιούν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, πέρα από τα σκουπίδια που πέφτουν μέσα από τους ανέμους.

Στο μεταξύ, για τα νεροφαγώματα κάτω από τους μόλους, ο κ. Καϊσαρλής τονίζει: «Πέρα από τις τρύπες και τα κουφώματα που χρησιμοποιούνται από τους ποντικούς για να βγουν εδώ που έχουμε δέσει τα σκάφη μας, υπάρχει και η επικινδυνότητα για τους ανθρώπους. Στον Κούλε υπάρχει το πλατύσκαλο, που τα σίδερα έχουν "πάρει" και όλο έχει γείρει προς τα κάτω 30 μοίρες. Όταν λοιπόν μαζεύονται στα Θεοφάνια εκεί 300 άτομα για να παρακολουθήσουν την τελετή, υπάρχει περίπτωση να κόψει και να φύγει μέσα και οι άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα. Έχουν φτιάξει ένα μέρος, αλλά το άλλο το έχουν παρατήσει. Αυτό βέβαια μπορεί να κόψει και μόνο του κάποια στιγμή. Αλλά εκείνη την ημέρα που μαζεύεται πολύς κόσμος, η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη», καταλήγει ο ίδιος.

«Μας καταστρέφουν...»: Τρώνε τα δίχτυα και σχοινιά

«Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα», λέει στη "Ν.Κ." και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου των επαγγελματιών ψαράδων του Ηρακλείου Γιώργος Κατζαντζάκης. «Δε μας αφήνουν δίκτυα, δε μας αφήνουν παραγάδια, δε μας αφήνουν εργαλεία, δε μας αφήνουν τίποτα. Τα σχοινιά των καϊκιών τρώνε. Κόβουνε τα σχοινιά των καϊκιών», λέει ο κ. Καζαντζάκης. «Μόλις δέσεις το καΐκι, τους βλέπεις και περπατάνε στα σχοινιά και μπαίνουν μέσα. Πάνε και μπερδεύονται στα δίχτυα - γιατί μυρίζουν ψαρίλα τα δίχτυα - και αρχίζουν και κόβουν. Υπάρχει καΐκι που έχει πάρει ζημιά τρία χιλιάρικα από τους ποντικούς σε μία βραδιά. Και το πρόβλημα γίνεται ολοένα και χειρότερο. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει η καταπολέμηση», επισημαίνει ο ίδιος.

Απαντώντας στη "Ν.Κ." χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Απόλλων Φιλιππής, διαβεβαίωσε μέσω της εφημερίδας μας τους επαγγελματίες αλιείς ότι οι ενέργειες που θα γίνουν θα είναι άμεσες. Μάλιστα, αμέσως ενημέρωσε τους αρμόδιους υπαλλήλους να προχωρήσουν στη διακήρυξη του διαγωνισμού για τη μυοκτονία στο λιμάνι. «Επομένως σύντομα θα έχουμε το συνεργείο που θα κάνει αυτή τη διαδικασία. Ταυτόχρονα θα κάνουμε και μια επαφή με το Υγειονομικό. Να δω πώς μπορούμε άμεσα να δράσουμε σε αυτό το κομμάτι, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που είναι καλοκαίρι», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News