default-image

Από την αρχαία ελιά τα στέφανα των μαραθωνοδρόμων

Κρήτη
Από την αρχαία ελιά τα στέφανα των μαραθωνοδρόμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε το κόψιμο του κότινου από την αρχαία ελιά των Βουβών , σύμβολο ειρήνης των λαών,ο οποίος και θα συνοδεύσει τη φλόγα της λαμπαδηδρομίας του 1ου Μαραθωνίου Κρήτης που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού ιεράρχη Ειρηναίου, όπως φυσικά και ο Μαραθώνιος ο οποίος θα διεξαχθεί  την ερχόμενη  Κυριακή 8 Μαϊου.

Το τελετουργικό έγινε, όπως αρμόζει στην περίσταση, με σεμνότητα και με ντυμένες ιέρειες από τον αθλητικό - χορευτικό σύλλογο " Οι Πελασγοί".

Ο Κότινος παραδόθηκε στο Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη  καθώς και τα στέφανα που θα στεφανώσουν τους  Μαραθωνοδρόμους, ο οποίος με τη σειρά του θα τα παραδώσει στο βωμό της φλόγας, το Σάββατο 7 Μαϊου  στις 8.00μ.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Πλατανιά και το Ν.Π.Δ.Δ. του δήμου.

Ο συμβολισμός

Ο Δήμαρχος κ.Ιωάννης Μαλανδράκης  στο χαιρετισμό του είπε " η κίνηση είναι καθαρά συμβολική και συνδέει το θεσμό του Μαραθώνιου  με το μήνυμα της ειρήνης, της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει πιο ιδανικός  συμβολισμός από την κοπή Κότινου από το αρχαίο δένδρο της  Ελιάς των Βουβών, της οποίας ο Κότινος σε πολλές Ολυμπιάδες έχει συνοδεύσει τις εθνικές μας αποστολές μαζί με τη γαλανόλευκη στα Ολυμπιακά Στάδια" .

Στην τελετή παρευρισκόταν και ο Δήμαρχος Κισσάμου κ.Θεόδωρος Σταθάκης, όπου στον χαιρετισμό του  αναφέρθηκε "στη σημασία που παρουσιάζει η διοργάνωση του 1ου Μαραθώνιου και πως αυτό αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μακαριστού ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη".

Την τελετή παρακολούθησαν ο τεχνικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής κ.Βαγγέλης Παπαποστόλου, ο τέως Δήμαρχος Κολυμβαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης που χαιρέτισε την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ.Πολυχρόνης Σημαντηράκης, ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Νικόλαος Δασκαλάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουβών κ. Αντωνία Στυλιανουδάκη,  η ασημένια Ολυμπιονίκης κ.Γεωργία Ελληνάκη,  καθώς και μεγάλος αριθμός  δημοτών και τουριστών - επισκεπτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News