default-image

Καταγγελία: Αμπελουργoί δηλητηριάζουν με φυτοφάρμακα

Κρήτη
Καταγγελία: Αμπελουργoί δηλητηριάζουν με φυτοφάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελία- "φωτιά" προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, θέτοντας παράλληλα προ των ευθυνών τους όλους τους αρμόδιους φορείς, απέστειλαν οι κάτοικοι του Πενταμοδίου, που ισχυρίζονται ότι αμπελουργοί που έχουν τα αμπέλια τους πάνω από το χωριό, κάνοντας χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, τους δηλητηριάζουν και τους αρρωσταίνουν. Η καταγγελία συνοδεύεται από 66 υπογραφές μόνιμων κατοίκων του χωριού!

Η επιστολή απευθύνεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου και κοινοποιείται στην προϊσταμένη Διεύθυνσης Γεωργίας Ηρακλείου Στρατούλα Κιαούρη, τον Διονύσιο Βλάχο στη Διεύθυνση Φυτοπροστασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ελένη Χατζηγιάννη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρόεδρο της Ποιότητας Ζωής Δήμου Ηρακλείου Γιάννη Ρασούλη, το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον επόπτη Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Νίκο Καμπάνη και τον Σπύρο Χαρτοφύλακα στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Μεγάλη αναστάτωση

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρουν οι κάτοικοι, «από το 1993 και μετά από χορήγηση αδειών αναμπέλωσης από τη Διεύθυνση Γεωργίας Ηρακλείου, ορισμένοι ιδιοκτήτες, που δεν είναι κάτοικοι των δύο οικισμών, δε μένουν μόνιμα στην περιοχή, μετά από αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μετέτρεψαν τις παλαιές ακίνδυνες καλλιέργειες σουλτανίνας για παραγωγή σταφίδας ή οινοποίηση σε εντατικές χημικές καλλιέργειες της ίδιας μεν ποικιλίας, αλλά για παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Οι καλλιέργειες αυτές απαιτούν πολλούς ψεκασμούς από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο κάθε χρόνο, και με μείγματα επιβλαβών για υγεία και περιβάλλον φυτοφαρμάκων».

Παρακάτω ενδεικτικά αναφέρουν ότι «από το 1993 μέχρι το 2015 οι τακτικοί ψεκασμοί από τους ιδιοκτήτες γίνονταν χωρίς καμία προειδοποίησή μας, όποια ώρα ήθελαν, χωρίς να υπολογίζονται οι καιρικές συνθήκες ανέμου και υγρασίας. Αρκετές φορές είχαν προκαλέσει δε και πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες μας εξαιτίας της κάλυψης των αμπελώνων με nylon. Παράδειγμα, το 2015 έγιναν 25 ψεκασμοί με συνδυασμούς 17 διαφορετικών και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για την υγεία ανθρώπων, ζώων και καλλιεργειών μικρών κήπων».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι, μετά την ανίχνευση φυτοφαρμάκων σε κατοίκους της περιοχής (σε απόσταση αναπνοής από τα αμπέλια), που ασθενούν από χρόνιες ασθένειες, «κάναμε το 2015 ενημερωτικές επιστημονικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε την υγεία μας και να βρεθούν λύσεις συνύπαρξης με τους ιδιοκτήτες αυτών των αμπελώνων.

Οι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου αμπελώνα όχι μόνο δε συνεργάστηκαν, αλλά και προσπάθησαν με ψευδή πιστοποιητικά να μας παραπλανήσουν ότι κάνουν βιολογική καλλιέργεια, να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις μας με δημόσιες δηλώσεις τους, ότι ζηλεύουμε την παραγωγή τους, έστειλαν υβριστικές και προσβλητικές της προσωπικότητάς μας επιστολές σε δημοσιογράφους, απέκρυψαν κατ' επανάληψη το επιβλαβές για την υγεία μας περιεχόμενο ψεκασμών και αγνόησαν υποσχέσεις τους από το 2010 στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος για αντιπλημμυρική προστασία μας».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι συγκεκριμένοι αμπελουργοί «παραβίασαν εισαγγελική απόφαση για απαγόρευση ψεκασμών (21/6/2015) και αποφάσεις προσωρινής διαταγής του Πρωτοδικείου Ηρακλείου (11/8/2015), παρά τις συλλήψεις τους από το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Μύρωνα (7/6, 11/6 και 12/8/2015), παρά τις ποινές του εξ αναβολής αυτόφωρου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου στις 20/8/2015 με 8μηνη φυλάκιση, παρά τις αποκαλυπτικές για τη συνειδητή σε βάρος μας έκθεσης σε επιβλαβή φυτοφάρμακα, θετικές δειγματοληψίες για τοξικά και μη δηλωθέντα φυτοφάρμακα (Chlorpyrifos στις 7/6/2015 και Folpet-Quinoxifen στις 23/6/2015), που πραγματοποιήθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα και τη Δ/ση Γεωργίας Ηρακλείου».

Ευθύνες υπηρεσιών

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν για ευθυνοφοβία τις αρμόδιες υπηρεσίες και ζητούν από τις εισαγγελικές Αρχές έρευνα «για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμη η συστηματική και εντατική χρήση επιβλαβών μειγμάτων φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες που ευρίσκονται εντός ορίων και εντός ζώνης του οικισμού Πενταμοδίου, δίπλα σε κατοικίες με ασθενείς, μικρά παιδιά, γυναίκες και υπερήλικες».

Ζητούν ακόμη έρευνα για τις ευθύνες της Διεύθυνσης Γεωργίας, «που έδωσε άδειες γι' αυτές τις καλλιέργειες», καθώς και «να γίνουν για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2016 συχνοί έλεγχοι, με πρωτοβουλία και συνεργασία των Διευθύνσεων Γεωργίας και Υγιεινής Ηρακλείου, προς διαπίστωση συμβατότητας δηλωθέντων παρασκευασμάτων ψεκασμού και αποτελεσμάτων τοξικολογικών αναλύσεων στα αρμόδια εργαστήρια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News