Ειδήσεις

Ανοίγουν θέσεις εργασίας στο Λιμάνι

Η "Βάρδια" δεν... τελείωσε, θα ξαναλειτουργήσει στο άμεσο μέλλον, όπως θα "ξαναζωντανέψει" κάθε "νεκρή" δραστηριότητα στο χώρο του λιμανιού του Ηρακλείου. Ένας μεγάλος σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Απόλλων Φιλιππής ανοίγει τα χαρτιά του στη "Νέα Κρήτη" και καταγγέλλει ότι, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του πριν από τέσσερις μήνες, βρήκε δυστυχώς «ένα λιμάνι που παρουσίαζε σημάδια μεγάλης εγκατάλειψης»!

«Ένα τετράμηνο είμαστε εδώ. Και θα ήθελα να σας πω ότι υπήρχε μια μεγάλη εγκατάλειψη στο λιμάνι. Και δεν το λέω για να κατηγορήσω τις προηγούμενες διοικήσεις, αλλά έχουν μεγάλες ευθύνες», λέει ο Απόλλων Φιλιππής και εξηγεί: «Από τη "Βάρδια". Από το "Port Cafe". Από το Απεντομωτήριο. Από το "Ψυγείο" και να πάμε πέρα. Όλες αυτές οι κτηριαριακές υποδομές ήταν εγκαταλελειμμένες»...

Όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ο Απόλλων Φιλιππής, «εμείς ήδη ξεκινήσαμε. Βγάζουμε σε εκδήλωση ενδιαφέροντος κάποια κτήρια. Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιηθούν. Χρειάζεται όμως χρόνος»...

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη γνωστή ταβέρνα "Η Βάρδια", ο κ. Φιλιππής μας λέει: «Είχε παραχωρηθεί με την προηγούμενη σύμβαση στη ΔΕΠΤΑΗ. Εμείς αυτή τη στιγμή παραχωρούμε το "Μαρίνα" στη ΔΕΠΤΑΗ και παραχωρούμε το κυλικείο που είναι μέσα στο ΚΤΕΛ. Αλλά δε θα παραχωρήσουμε τη "Βάρδια". Θέλουμε να δούμε το θέμα της στατικής επάρκειάς της. Να δούμε πώς μπορεί να φτιαχτεί καλύτερα και στη συνέχεια θα περάσουμε στην αξιοποίησή της».

Όπως εξηγεί στο σημείο αυτό, «έχουμε προγραμματικό σχέδιο. Αλλά για να το υλοποιήσουμε χρειάζονται και χρήματα και χρόνος».

Το Απεντομωτήριο

Σε ό,τι αφορά το Απεντομωτήριο, που ανήκει στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και το οποίο επίσης δε λειτουργεί εδώ και χρόνια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ λέει στην εφημερίδα μας: «Έχουμε "ενοχλήσει" την Περιφέρεια Κρήτης ζητώντας την απομάκρυνση αντικειμένων που υπάρχουν μέσα. Ο στόχος μας είναι άμεσα να περάσουμε στην αξιοποίησή του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και τα άλλα κτήρια. Είναι κτήρια τα οποία θα έπρεπε εδώ και χρόνια οι προηγούμενες διοικήσεις να δουν ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τα αξιοποιήσουν».

Στο καρνάγιο

Ο Απόλλων Φιλιππής ξεκαθαρίζει ότι η σημερινή διοίκηση ενδιαφέρεται για όλους τους τομείς του λιμανιού. «Δηλαδή, ξεκινώντας από ανατολικά, υπάρχει το παλιό καρνάγιο. Εκεί θα κάνουμε καταγραφή των σκαφών. Εκεί υπάρχει μια ώριμη μελέτη για ένα μεγάλο έργο. Στοχεύουμε όσο γίνεται γρηγορότερα να ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση, γιατί θα δημιουργήσει άλλες συνθήκες για το λιμάνι του Ηρακλείου και θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας».

Το έργο αυτό προβλέπει τη μεταφορά του εμπορικού μέρους του λιμανιού στην προβλήτα που βρίσκεται το παλιό καρνάγιο. Και το εμπορικό κομμάτι, όπου βρίσκονται σήμερα οι γερανοί, θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των κρουαζιερόπλοιων.

Όπως ξεκαθαρίζει παρακάτω, «με το να φτιάξουμε πρόσφατα ένα παλιό μηχάνημα, καταφέραμε να βγάζουμε τα σκάφη αναψυχής έξω για να συντηρούνται. Και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ βασικό για όλους αυτούς τους ανθρώπους που, πέρα από το να κάνουν το χόμπι τους, δουλεύουν ως επαγγελματίες μεταφέροντας τους ξένους»...

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φιλιππής τονίζει: «Θα δώσουμε μεγάλο βάρος στο εμπορικό κομμάτι του λιμανιού. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να ξαναζωντανέψει, κοιτάζοντας την τιμολόγηση. Δε θα πρέπει να είναι ακριβό το εμπορικό λιμάνι. Θα πρέπει να παρέχει καλές υπηρεσίες και να είναι και ανταγωνιστικό, γιατί εισφέρει στον τζίρο του λιμανιού».

ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Σε φτωχή οικογένεια ή ψαροταβέρνα...

Τι γίνεται όμως με τις τουαλέτες στο λιμάνι; Οι ψαράδες λένε ότι οι τουαλέτες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια υπό την ευθύνη του ΟΛΗ, με μια εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρησή τους, πολλές φορές σε περιόδους που υπάρχει πολύς κόσμος στο λιμάνι είναι κλειστές. Αυτό το διαπίστωσαν και τις ημέρες του Πάσχα.

Οι τουαλέτες αυτές είναι υπόγειες και βρίσκονται επί της λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου, δίπλα από το περίπτερο και τα ψαράδικα και πριν την τελευταία ψαροταβέρνα.

Απαντώντας στα σχετικά μας ερωτήματα, ο Απόλλων Φιλιππής τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί τον ΟΛΗ. «Σκεπτόμαστε», λέει χαρακτηριστικά, «είτε να δώσουμε τις τουαλέτες σε μια οικογένεια που έχει ανάγκη να τις κρατάει ανοιχτές και να τις συντηρεί, είτε να τις αναλάβει μία από τις ψαροταβέρνες της περιοχής, κάτι που μας έχει προταθεί. Δεν έχουμε καταλήξει. Αλλά μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε, έχω ζητήσει να κρατήσουμε τις τουαλέτες αυτές καθαρές και λειτουργικές.

Στο μεταξύ ανανεώσαμε τη σύμβαση για τις χημικές τουαλέτες στο δρόμο του ΚΤΕΛ και στον παραλιακό, ώστε ένας άνθρωπος που περπατάει να μπορεί να καλύψει τη φυσική του ανάγκη και να μην τρέχει για να πάει από 'δω και από 'κει. Παράλληλα, έδωσα εντολή και για τη συντήρηση των τουαλετών που υπάρχουν μέσα στο λιμάνι».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια