Ειδήσεις

Βροχή οι πτωχεύσεις και στην Κρήτη

Μπορεί πριν λίγο καιρό να έσκασε σαν κεραυνός η είδηση της πτώχευσης και του "λουκέτου" της "Ηλεκτρονικής Αθηνών", η εν λόγω όμως φημισμένη ελληνική εταιρεία δεν είναι η μόνη που τα χρόνια αυτά της κρίσης βυθίστηκε οικονομικά! Στο ίδιο ακριβώς... αδιέξοδο, μπαίνοντας στη διαδικασία της πτώχευσης, του περίφημου άρθρου 99, βρέθηκαν άλλες 1.940 ελληνικές εταιρείες, εκ των οποίων δυστυχώς 78 στην Κρήτη!

Το υψηλό, αν μη τι άλλο, νούμερο σκορπά απογοήτευση και θλίψη για το νησί μας, με τον προβληματισμό να είναι ακόμα μεγαλύτερος για το νομό Ηρακλείου... Το Ηράκλειο, με 54 εταιρείες στη διαδικασία πτώχευσης, κατατάσσεται στους πρωταθλητές νομούς, αναδεικνύοντας το μεγάλο αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της μέγγενης των δανείων και του "βραχνά" των capital controls στην τοπική αγορά και επιχειρηματικότητα.

Τον τελευταίο καιρό, από τα συχνά θέματα συζήτησης μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς, του επιχειρηματικού κόσμου σε όλη τη χώρα και εδώ στην Κρήτη ήταν το οριστικό "λουκέτο" της "Ηλεκτρονικής Αθηνών".

Η εταιρεία ανακοίνωσε επισήμως τους τίτλους τέλους, αφού κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης μετά από απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Πριν μάλιστα ανακοινωθεί επισήμως η πτώχευση, κυκλοφορούσε έντονα η είδηση και στο Ηράκλειο, αφού στο τοπικό κατάστημα της Ηλεκτρονικής, στη λεωφόρο Καζαντζίδη, λίγο πριν τη γέφυρα της εθνικής, είχε μπει "λουκέτο" με απόφαση της εταιρείας.

Η εξέλιξη προκάλεσε ένα σοκ, αφού πρόκειται για μια γνωστή και για πολλά χρόνια κραταιά ελληνική επιχείρηση, με δεκάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες εργαζόμενους. Όμως, δεν πρόκειται για το πρώτο ούτε για το τελευταίο οριστικό επιχειρηματικό "λουκέτο" μέσω πτώχευσης.

Η εικόνα, βάσει των επίσημων στοιχείων, είναι ζοφερή. Σε 1.940 ανέρχονται οι εταιρείες που τέθηκαν σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας του άρθρου 99 τα έτη 2012-2015 σε όλη τη χώρα, ενώ αποκαρδιωτικό είναι το μοτίβο της... πτώχευσης και στο νησί μας.

Από το 2012 μέχρι σήμερα 78 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των Πρωτοδικείων του νησιού, κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Επιχειρήσεις που άλλοτε ήταν ακμαίες οικονομικά, αλλά λόγω συνδυασμού αρνητικών γεγονότων, όπως η πολύχρονη κρίση, η παρατεταμένη ύφεση, η καθίζηση της αγοράς, η έλλειψη ρευστότητας, ακόμα και τα capital controls, δεν κατάφεραν να αποφύγουν το... τέλμα!

Αδυνατώντας πλέον να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, δεκάδες Κρητικοί επιχειρηματίες αποφάσισαν τη θλιβερή λύση της πτώχευσης...

ΟΙ 78 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 99 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Σύμφωνα λοιπόν με σχετικά πρόσφατα στοιχεία που έλαβε μετά από επερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, οι 78 κρητικές επιχειρήσεις που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία της κήρυξης πτώχευσης κατανέμονται ως εξής:

- Στο νομό Ηρακλείου έχουν ενταχθεί στη διαδικασία πτώχευσης, του άρθρου 99, 54 επιχειρήσεις.

- Στο νομό Λασιθίου εντάχθηκαν στη διαδικασία πτώχευσης 11 επιχειρήσεις.

- Στο νομό Χανίων κατατέθηκαν 10 αιτήσεις επιχειρήσεων για κήρυξη πτώχευσης.

- Στο νομό Ρεθύμνου κατατέθηκαν 3 αιτήσεις για κήρυξη πτώχευσης.

Ο συνολικός αριθμός των 78 κρητικών επιχειρήσεων είναι ομολογουμένως μεγάλος και γεννά έντονο προβληματισμό για την κατάσταση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Τη μερίδα του λέοντος στις αιτήσεις για πτώχευση ήταν αναμενόμενο πως θα είχε ο νομός Ηρακλείου. Όμως ο αριθμός των 54 αιτήσεων πτώχευσης δε "χωνεύεται" εύκολα!

Άλλωστε ο αριθμός αυτός κατατάσσει το νομό Ηρακλείου στην κορυφή της θλιβερής λίστας και μάλιστα στην τέταρτη θέση, πάνω ακόμα και από το μεγαλύτερο σε πληθυσμό και επιχειρήσεις Πειραιά!

Για του λόγου το αληθές, με βάση τα στοιχεία που έλαβε από τα Πρωτοδικεία της χώρας και το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) ο κ. Αυγενάκης, πρωταθλήτρια περιοχή στις αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 αναδεικνύεται, όπως ήταν δεδομένο, η Αθήνα με 1.024 επιχειρήσεις.

Δευτεραθλήτρια αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη με 224 αιτήσεις πτώχευσης. Τρίτη έρχεται η Πάτρα με 59 αιτήματα πτώχευσης, τέταρτο το Ηράκλειο με 54 αιτήματα πτώχευσης και πέμπτος ο Πειραιάς με 48 αιτήματα...

Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί πως οι παραπάνω αριθμοί για την Κρήτη και συνολικά για τη χώρα δεν αφορούν απαραίτητα σε τελεσίδικες πτωχεύσεις και "λουκέτα", αλλά σε περιπτώσεις εταιρειών που ζήτησαν να υπαχθούν στη διαδικασία πτώχευσης...

Σχόλια