default-image

Κορυφαίος μουσικός του πλανήτη για το 2017: Ο Λ. Καβάκος

Πολιτισμός
Κορυφαίος μουσικός του πλανήτη για το 2017: Ο Λ. Καβάκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πολύ μικρή ηλικία και συγκεκριμένα μόλις πέντε εντών κατάφερνε να μαγεύει το κοινό με το βιολί του. Ο Λεωνίδας Καβάκος, σήμερα στα 47 του χρόνια, έχει κερδίσει πάμπολλες διακρίσεις με τελευταία αυτή που ανακοινώθηκε χθες: Το βραβείο Leonie Sonning Music Prize 2017, για την ανώτερη μουσική μορφή της χρονιάς.

Ο Λεωνίδας Καβάκος γεννήθηκε στην Αθήνα και έμαθε βιολί σε ηλικία 5 ετών, καθώς ο πατέρας του Κωνσταντίνος και ο παππούς του ήταν επίσης βιολιστές, ενώ η μητέρα του πιανίστρια. Αργότερα σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο, όπου είχε δάσκαλο τον Στέλιο Καφαντάρη.

Μία υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση του έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα με τον δεξιοτέχνη Τζόζεφ Γκίνγκολντ στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Μέχρι την ηλικία των 21 ετών είχε κερδίσει βραβεία στους περισσότερους σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς βιολιού.

Ποιος dj παίζει μουσική στα τρένα; Η νέα μόδα στην Αθήνα και... η παραγγελιά!

Το τελευταίο βραβείο του, είναι ίσως η πιο σημαντική διάκριση για τον χώρο της κλασικής μουσικής και απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συνθέτη, σολίστα, διευθυντή ορχήστρας ή τραγουδιστή που έχει φθάσει σε υψηλή διεθνή αναγνώριση στον τομέα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1959 που απονέμεται αυτό το βραβείο το έχουν λάβει ονόματα όπως οι Sir Simon Rattle, Sir John Eliot Gardiner, Pierre Boulez, Mstislav Rostropovich, Miles Davis, Dietrich Fischer-Dieskau, Benjamin Britten και Leonard Bernstein.

Το βραβείο θα απονεμηθεί σε συναυλία στις 12 Ιανουαρίου 2017  και ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ο μόλις πέμπτος βιολιστής που το κερδίζει με τους τέσσερις προηγούμενους να είναι κάποια «ιερά τέρατα» της κλασικής μουσικής όπως ο Yehudi Menuhin (1972), ο Isaac Stern (1982), ο Gidon Kremer (1989) και η Anne-Sophie Mutter (2001).

Πηγή: manslife.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News