default-image

Μάχη για την προστασία της Caretta - Caretta

Κρήτη
Μάχη για την προστασία της Caretta - Caretta

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει στη γη από την εποχή των δεινοσαύρων και είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Η χελώνα Caretta - Caretta, διεκδικεί το χώρο της, στα 32 χιλιόμετρα παραλιών ανά την Κρήτη, όπου γεννά τα αβγά της, όμως χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να κοσμεί το φυσικό περιβάλλον μας.

Σχήμα οξύμωρο και δυστυχώς αληθινό. Την ώρα που σε επίπεδο μεσογείου η χελώνα Caretta - Caretta, κατατάχθηκε στα τρωτά και όχι στα απειλούμενα είδη, στην Κρητη, οι φωλιές της έχουν υποδιπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του '90, οπότε και ξεκίνησε στο νησί μας τη δράση του ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη διάβρωση των ακτών της Κρήτης καταδυναστεύουν κυριολεκτικά την επιβίωση το είδους, αφού δε βρίσκει πια τον ζωτικό χώρο που χρειάζεται για να θέσει τα αβγά των απογόνων της, η αγαπημένη σε όλους χελώνα.

Η βιώσιμη διαχείριση του αιγιαλού μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στη διαιώνιση του είδους, αλλά και στο τουριστικό προϊόν.

Σε συνάντηση εργασίας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, φορέων της αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας και του τουρισμού, αναδείχθηκαν όλα όσα μπορούν να αναδείξουν τη συμμαχία της χελώνας Caretta-Caretta και της βαριάς μας βιομηχανίας του τουρισμού, που δε δρουν ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά στην ανάπτυξη του τόπου, όπως ανέφερε εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο μηχανικός Περιβάλλοντος και προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε.Ρ., κ. Μάνος Νικολουδάκης, τονίζοντας επιπλέον ότι το φιλικό αυτό ερπετό, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο που φιλοξενεί την ωοτοκία του, αφού δέχεται αφιλοκερδώς προβολή, ενώ μάλιστα εξασφαλίζονται και ευρωπαϊκά κονδύλια για την προστασία του.

Εκ μέρους του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, "ΑΡΧΕΛΩΝ", η υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης, Αθανασία Νικολοπούλου, χαιρέτισε τη συνεργασία των φορέων, κρούοντας παράλληλα κώδωνα κινδύνου, εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών του νησιού και της αλόγιστης και μη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης κυρίως στους κόλπους Χανίων και Ρεθύμνου, ευελπιστώντας ότι ο κόλπος της Μεσσαράς θα παραμείνει σε βιώσιμη διαχείριση. 

Η βιώσιμη διαχείριση μεταξύ άλλων απαιτεί:

*Τα έπιπλα θαλάσσης να πρέπει να αναπτύσσονται με μέτρο και να μαζεύονται το σούρουπο. 

*Ο φωτισμός να σβήνει τμηματικά κατά μήκος της παραλίας. 

*Τα οχήματα να μην εισέρχονται στην παραλία γιατί αλλάζουν τη σύσταση της άμμου και δυσκολεύουν την ωοτοκία.

*Απαγορεύεται η ανάπτυξη beach bars.

Εάν λοιπόν, δεν διευκολύνουμε τη χελώνα Caretta-Caretta στην ωοτοκία της, όπως πράττει από την εποχή των δεινοσαύρων, μοιραία θα εκλείψει, γιατί εάν δεν καταφέρει να εναποθέσει τα αβγά της στην άμμο, τότε επιστρέφει στη θάλασσα και εκεί τα αβγά, αντί για να εκκολαφθούν, σαπίζουν.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News