Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Ο Νίκος Γκάλης και οι Καραβανάδες της Κρήτης

Ο "αδιάφθορος" της Επανάστασης

Ήταν 6 Μαΐου του 1758 όταν γεννιέται στην πόλη Αρράς της Γαλλίας ο πιο διάσημος ηγέτης της Γαλλικής Επανάστασης. Ο λόγος για τον Μαξιμιλιανό Ροβεσπιέρο, τον επονομαζόμενο και ως «αδιάφθορο». Το 1790, μετά την άλωση της Βαστίλλης, ο Ροβεσπιέρος τέθηκε επικεφαλής των Ιακωβίνων. Την περίοδο της κυριαρχίας τους, επικράτησε Τρομοκρατία και χιλιάδες κόσμου οδηγήθηκαν -δίκαια ή άδικα- στη λαιμητόμο. Την 9η Θερμιδόρ του 2ου έτους της Επανάστασης, δηλαδή στις 27 Ιουλίου του 1794, ο Ροβεσπιέρος και οι σύντροφοί του πέφτουν θύματα συνωμοσίας και συλλαμβάνονται. Μια ημέρα μετά, ο «αδιάφθορος» οδηγείται με σπασμένο πηγούνι στη γκιλοτίνα, μαζί με 21 ακόμη Ιακωβίνους. Καρατομούνται όλοι τους με συνοπτικές διαδικασίες, υπό τους πανηγυρισμούς του μαινόμενου πλήθους.

Οι "Καραβανάδες" της Κρήτης

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Μαΐου του 1889 όταν οι «Καραβανάδες» (η συντηρητική παράταξη του νησιού) ζητούν με ψήφισμά τους την Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης

Πολλά χρόνια αργότερα, στις 6 Μαΐου του 1856, έρχεται στη ζωή ο Γερμανοεβραίος ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχανάλυσης, Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Ο Γαλλικός Μάης του '68

Ακριβώς 112 χρόνια μετά, στις 6 του Μάη του 1968, 1000 άτομα τραυματίζονται σε συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς, στη Γαλλία.

Το ντεμπούτο του Γκάλη

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Μαΐου του 1980 όταν ο μεγάλος Νίκος Γκάλης έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική ομάδα μπάσκετ και συγκεκριμένα σε αγώνα με τη Σουηδία για το προολυμπιακό τουρνουά.

Η ψήφιση του 1ου μνημονίου

Στις 6 Μαΐου του 2010, υπερψηφίζεται επί της αρχής, το νομοσχέδιο για έκτακτα οικονομικά μέτρα στην Ελλάδα με 172 ψήφους υπέρ και 121 κατά. Ο Αντώνης Σαμαράς διαγράφει από τη ΝΔ τη Ντόρα Μπακογιάννη επειδή υπερψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θέτει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τους Δημαρά, Οικονόμου και Σακοράφα, οι οποίοι δήλωσαν «παρών».

Η συντριβή του δικομματισμού

Δυο χρόνια μετά, την ίδια ημερομηνία, διενεργούνται βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη συντριβή του διπόλου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μετά από δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται δεύτερη πολιτική δύναμη (16,78% και 52 έδρες) ενώ οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής συγκεντρώνουν 6,97% και εκλέγουν 21 βουλευτές. Πρώτο κόμμα ήταν η ΝΔ με 18,85% και 108 βουλευτικές έδρες.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια