default-image

Χανιά: Περίπατος στα χωριά της Ρίζας

Ταξίδια
Χανιά: Περίπατος στα χωριά της Ρίζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ποταμός Κερίτης που παλαιότερα ονομάζονταν Ιαρδανός εκβάλει τα νερά του στον κόλπο του Πλατανιά. Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στα Λευκά Όρη μέχρι που αποκαλύπτονται μπροστά σας τα πανέμορφα χωριά Μεσκλά, Ζούρβα και Λάκκοι σε ένα μαγευτικής σύνθεσης τοπίο.

Πρώτος προορισμός είναι το μικρό αλλά ιστορικό χωριό Λάκκοι, το οποίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στη ράχη του λόφου. Το χωριό υποδέχεται τους ταξιδιώτες του με ένα εντυπωσιακό μνημείο - σύμβολο των 3 γενεών των αγωνιστών.

Δικαιολογημένα αποκαλείται καπετανοχώρι καθώς είναι πατρίδα ιστορικών οικογενειών (Γιάνναρη, Μάντακα, Σκουλά, Μπολάνη, Μαυρογένη) και στην περιοχή του έγιναν πολλές ηρωικές μάχες στις επαναστάσεις του 19ου αι. Πιο πάνω από το χωριό είναι η τραγουδισμένη Στράτα των Μουσούρων.

Τα Μεσκλά είναι χτισμένα σε υψόμετρο 200 μ., στη θέση της αρχαίας Ρηζινίας, της οποίας τμήματα της παλιάς οχύρωσης από κυκλώπεια τείχη σώζονται σε μικρή απόσταση από το χωριό. Στη διάρκεια της ιστορίας του, το χωριό, έχει υποστεί πολλές καταστροφές ανάμεσα στις οποίες σημαντικότερες είναι του 1570 από τους Ενετούς και του 1866 από τους Τούρκους. Τα Μεσκλά  είναι μοναδικά τοποθετημένα ανάμεσα στους καταπράσινους λόφους, στην κοιλάδα του Κερίτη.

Ανηφορίζοντας προς το δυτικό λόφο, πριν από τη γέφυρα στην είσοδο του χωριού, όπου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού με τοιχογραφίες των Θεόδωρου και Μιχάλη Βενιέρη (1303), πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση αν και σύμφωνα με τους ντόπιους γίνονται κάποιες προσπάθειες συντήρησής τους οι οποίες προφανώς δεν αρκούν. Μέσα από τη βλάστηση στο τέλος του χωριού ξεπροβάλει  η εντυπωσιακή εκκλησία της Σύλληψης της Θεοτόκου. Τα δύο περίτεχνα καμπαναριά της προκαλούν θαυμασμό από μακριά. Η εκκλησία είναι θεμελιωμένη πάνω σε παλαιότερη παλαιοχριστιανική βασιλική.

Συνεχίζοντας τον δρόμο μετά την εκκλησία του Σωτήρα Χριστού μπαίνετε σε ένα χωματόδρομο για να φτάσετε στον ξενώνα Λύδια Mountain Springs. Ο ξενώνας στέκεται περήφανα απέναντι από το μικρό παραδοσιακό χωριό Μεσκλά. Το στυλ και η ατμόσφαιρα  τονίζονται από πέτρα και ξύλο, ζεστά καφέ και μπεζ χρώματα και μεταλλικές λεπτομέρειες. Οροφές από σκούρο ξύλο συνδυασμένα με πετρόχτιστους τοίχους, δένουν αρμονικά στο παραδοσιακό ορεινό θέρετρο. Το περιτριγυρισμένο από φυσική ομορφιά τοπίο και τα στοιχεία του νερού, δημιουργούν ένα γαλήνιο περιβάλλον που θα μαγέψει την ψυχή σας και θα ταξιδέψει την σκέψη σας.

Σε μια πανέμορφη διαδρομή με πλούσια βλάστηση από κυπαρίσσια, 5 περίπου χιλιόμετρα νότια από τα Μεσκλά βρίσκεται ο πανέμορφος ορεινός οικισμός της Ζούρβας. Χτισμένη στα "ριζά" κακοτράχαλων αλλά κατάφυτων από κυπαρίσσια γκρεμνών των Λευκών Ορέων. Θεωρείται αραβικό τοπωνύμιο προερχόμενο από τη λέξη «ζουρβέ» που στην αραβική σημαίνει ακρώρεια, όπως ακριβώς και η τοποθεσία του οικισμού. (Ένα τέτοιο τοπωνύμιο λοιπόν μπορεί να οδηγήσει στη σκέψη ότι ίσως το χωριό να ανάγεται στην εποχή του τέλους της αραβοκρατίας.) Tην απόλυτη φυσική ηρεμία διακόπτουν οι ήχοι των κυνηγετικών όπλων. Είναι η τελευταίες ευκαιρίες των κυνηγών να γευτούν το περίφημο τσιχλοπίλαφο καθώς η κυνηγετική περίοδος τελειώνει σε μερικές μέρες.

Τελευταίος προορισμός είναι το περίφημο Θέρισο, η ιστορική τοποθεσία όπου το 1905 ξεκίνησε η «επανάσταση του Βενιζέλου».  Από το χωριό που πρωτοστάτησε στην ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο ανδριάντας του Κρητικού πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και το καλοδιατηρημένο στρατηγείο των επαναστατών, που λειτουργεί ως μουσείο. Σε αυτό μάλιστα, έχει προστεθεί και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, με ιστορικά κειμήλια του 1941-45.

Ένα σύμπλεγμα χωριών, χτισμένο στις «ρίζες», τη βάση των Λευκών ορέων, διατηρούν το «χρώμα» τους αναλλοίωτο. Με θέα μοναδική, προσφέρουν ανεξερεύνητα περιπατητικά μονοπάτια για φυσιολάτρες.

φωτογραφίες: cretanbeaches.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News