default-image

Ξήλωσαν την Επιτροπή των Πανελλαδικών εξετάσεων

Ελλάδα
Ξήλωσαν την Επιτροπή των Πανελλαδικών εξετάσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και οι σύμβουλοί του θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή ολοκλήρωση της εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις οποίες θα συμμετάσχουν 103.402 υποψήφιοι για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Με στόχο να τοποθετήσουν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και «ημετέρους», «ξήλωσαν» την πλειονότητα των μελών της περυσινής Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), παραβαίνοντας τον όρο της μερικής ανανέωσης που ετηρείτο εδώ και δεκαετίες, ώστε η εμπειρία των παλιών να είναι το εχέγγυο για ομαλές εξετάσεις.

Για το θέμα των Πανελλαδικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκλήθη για σήμερα στο υπουργείο Παιδείας ο ομότιμος πανεπιστημιακός Γιώργος Δάσσιος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, η οποία αναμένεται να υποβαθμιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρότι επιλέγεται από τη Βουλή. «Διεμήνυσαν στον Γ. Δάσσιο ότι ο ρόλος του θα είναι ο μικρότερος δυνατός», ανέφερε στην «Κ» γνώστης της κατάστασης.

Ο ΕΟΕ είναι εποπτεύων οργανισμός των εξετάσεων, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Δάσσιος έχει σημαντική εμπειρία (από διάφορες θέσεις) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και είχε διατηρηθεί στην ίδια θέση πέρυσι από το υπουργικό δίδυμο Αριστείδη Μπαλτά - Τάσου Κουράκη.

Ειδικότερα, η ΚΕΕ επιλέγεται κάθε χρόνο. Οι πρώτες ενδείξεις των προθέσεων ανανέωσής της υπήρξαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Τότε, έμπειρα μέλη της περυσινής ΚΕΕ είχαν κάνει διερευνητικές ερωτήσεις για τις προθέσεις της νέας (σε σχέση με τις Πανελλαδικές του 2015) ηγεσίας του υπουργείου ως προς τη στελέχωση της φετινής ΚΕΕ και τη δική τους θέση σε αυτήν. Ωστόσο, οι απαντήσεις ήταν αρνητικές, στο πλαίσιο μιας ανανέωσης της Επιτροπής την οποία η πολιτική ηγεσία έκρινε απαραίτητη. Απόφαση θεμιτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το «ξήλωμα» της παλιάς ΚΕΕ είναι σχεδόν πλήρες, τακτική που δεν υιοθετείται, καθώς η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτείται η εμπειρία των παλιών μελών, που μπορεί να σώσει από λάθη. Πόσο μάλλον που φέτος οι εξετάσεις είναι διπλές (άρα και η επιλογή θεμάτων), αφού υπάρχουν οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται με το προηγούμενο σύστημα των έξι μαθημάτων και εκείνοι με το νέο (των 4+1 μαθημάτων). «Βασικός στόχος, που διατρέχει όλη τη διαδικασία οργάνωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, είναι ένας: η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Η ριζική αλλαγή της ΚΕΕ εγκυμονεί κινδύνους», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου με εικοσαετή θητεία στη διοργάνωση των Πανελλαδικών.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι για τα μέλη της ΚΕΕ αναζητήθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες περιοχές της χώρας και οι θέσεις έκλεισαν μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Τηρήθηκε φυσικά η απόλυτη εχεμύθεια ως προς την ταυτότητα των προσώπων. Τώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμβουλος του κ. Φίλη, με την απαραίτητη εχεμύθεια, έχει αναλάβει να κάνει τα τηλεφωνήματα σε φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση εκπαιδευτικούς, προτείνοντάς τους να στελεχώσουν τις τριμελείς επιτροπές οι οποίες θα εισηγούνται στα μέλη της ΚΕΕ θέματα για τα εξεταζόμενα μαθήματα της επόμενης ημέρας. Η προσπάθεια να «κλείσουν» οι τριμελείς επιτροπές είναι ιδιαίτερα δύσκολη και λόγω των διπλών εξετάσεων που θα διεξαχθούν, αλλά και λόγω της προσπάθειας του υπουργείου το κόστος των εξετάσεων να είναι το μικρότερο δυνατόν. Ο λόγος που κάποιος θα ήθελε να περάσει το... άγχος της ΚΕΕ και μάλιστα έναντι αντιτίμου υπέρμετρα χαμηλότερου σε σχέση με το άγχος και τη δουλειά που απαιτείται; Η εξουσία που προσδίδει μία τόσο κρίσιμη θέση, χωρίς να παραβλέπεται η θετική επιρροή που μπορεί να έχει μία τέτοια είδηση στην αγορά των ιδιαίτερων μαθημάτων. Από την άλλη, ουδείς πιστεύει ότι η ηγεσία του υπουργείου θα επιλέξει να ποδηγετήσει τη νέα ΚΕΕ.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι τεστ των μαθητών, των γονιών, της πολιτείας. Και απαιτείται σοβαρότητα από όλους.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News