default-image

Εδώ και 10 χρόνια τρώμε μεταλλαγμένα στην Κρήτη!

Κρήτη
Εδώ και 10 χρόνια τρώμε μεταλλαγμένα στην Κρήτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί η είδηση για χαλάρωση της νομοθεσίας που φέρνει με ευκολία μεταλλαγμένα στην Ευρώπη να σόκαρε πολλούς, αλλά όσοι γνωρίζουν την πραγματικότητα δεν έπεσαν «από τα σύννεφα». Η αλήθεια μάλιστα είναι πολύ πιο σκληρή αφού σύμφωνα με τους ειδικούς εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια «σερβίρουν» στα πιάτα των Κρητικών μεταλλαγμένα τρόφιμα και οι λαμπερές συσκευασίες υπεράνω κάθε υποψίας, μόνο αθώες δεν είναι αφού κρύβουν κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με τη Ζηνοβία Καταπότη γιατρό και πρώην καθηγήτρια ανώτατων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με μετεκπαίδευση στη φυσιολογία θρέψης που μίλησε στο neakriti.gr «είμαι πεπεισμένη ότι τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια τρώμε μεταλλαγμένα τρόφιμα στην Κρήτη. Στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη περισσότερα χρόνια, τουλάχιστον 15, απλά υπήρχε καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών (…) Μάλιστα δεν υπάρχει καμία ετικέτα στα τρόφιμα που να ενημερώνει ότι πρόκειται για μεταλλαγμένο οπότε χρειάζεται προσοχή από τους καταναλωτές».

«Μας αρρωσταίνουν»

Γενετικά τροποποιημένοι είναι οι οργανισμοί οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς οι οποίοι μπορεί να ανήκουν και σε εντελώς διαφορετικά είδη.

Οι επιστήμονες «παντρεύουν» γονίδια από τα ζώα και τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια για να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι….Οι συνέπειες από το μη φύσικο προϊόν που δημιουργείται, παραμένουν άγνωστες ή μάλλον σχεδόν άγνωστες..

Σοκαριστικές είναι οι περιγραφές του παιδοχειρουργού και μέλους του Ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου Δημήτρη Πετράκη ο οποίος μίλησε στο ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη. Τα όσα αναφέρει ξυπνούν εφιαλτικές σκέψεις για τι τρόφιμα καταλήγουν στο τραπέζι μας καθώς αποτελούν ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί στο εσωτερικό του οργανισμού μας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «όταν θα πάρεις ένα τρόφιμο μεταλλαγμένο που σημαίνει ότι έχεις επέμβει στο γενετικό κώδικα, έχει κάνει μεταλλάξεις, κι εσύ το πάρεις και το κάνεις τροφή σου σημαίνει ότι οργανισμός σου θα αντιδράσει αμυντικά σε αυτές τις ξένες ουσίες γιατί είναι ξένες ,δεν είναι φυσικές. Με ποιους τρόπους θα προκαλέσει ασθένειες μέσα σου; Σε πόσο καιρό, τι θα προκύψει στο μέλλον; Πόσα χρήματα θα χρειαστούν για να γίνεις καλά και έχουν γίνει έρευνες για το αν προκαλούν ή όχι προβλήματα στην υγεία τα μεταλλαγμένα;»

Ερωτήματα αμείλικτα μεν, αναπάντητα δε αφού πίσω από τους κολοσσούς γενετικά τροποποιημένων τροφίμων κρύβονται και …κολοσσοί συμφερόντων.

Πως αναγνωρίζουμε τα μεταλλαγμένα

Πάντως όσο πολύπλοκο κι αν ακούγεται το θέμα, τόσο πιο απλή είναι η λύση που προτείνουν οι διατροφολόγοι. Ο χρυσός κανόνας που αναφέρει πως ό,τι λαχανικό έχει άψογη εμφάνιση μάλλον δεν είναι φυσικό, όπως όλα δείχνουν ισχύει. Όπως τονίζει η κα.Καταπότη η άψογη εμφάνιση θα πρέπει να μας ανησυχεί  και οι καταναλωτές να μυρίζουν τα οπωροκηπευτικά και τα λαχανικά πριν τα αγοράσουν.  Όπως σημειώνει «οι μεταλλαγμένες τομάτες όταν αφαιρείται το κοτσάνι και κοπεί, εμφανίζουν λευκή ψύχα, έχουν σκληρό περιεχόμενο και φυσικά δεν μυρίζουν... τομάτα. Παράλληλα τα λίγο τρυπημένα βλήτα θεωρούνται καλύτερα αφού συνήθως δεν έχουν ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Άλλοτε μάλιστα συνήθιζαν να φυτεύουν βλήτα γύρω από τομάτες -για να τις προστατεύουν με φυσικό τρόπο - αφού συγκεντρώνουν τα έντομα και αφήνουν ανεπηρέαστες τις τομάτες.

Η «κερκόπορτα» για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη λοιπόν δεν άνοιξε τώρα, αλλά η "πόρτα" απλά ανοίγει πιο διάπλατα, με μεταλλαγμένα να καταλήγουν στο τραπέζι και το στομάχι και των Κρητικών χωρίς καμία προειδοποίηση, ενημέρωση και κυρίως χωρίς στοιχεία για τις συνέπειες στην υγεία και την καθημερινότητά μας.  

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News