default-image

Σαν σήμερα: Το γήπεδο της ΑΕΚ, η Marfin και ο Μαρξ

Κρήτη
Σαν σήμερα: Το γήπεδο της ΑΕΚ, η Marfin και ο Μαρξ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βίος και πολιτεία του Καρλ Μαρξ

Ήταν 5 Μαίου του 1818 όταν γεννήθηκε στην πόλη Τρίερ της Πρωσίας, ένας από τους πιο σημαντικούς διανοητές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο λόγος για τον Καρλ Χάινριχ Μαρξ. Ο Μαρξ υπήρξε -μεταξύ άλλων- φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ιστορικός, οικονομολόγος και δημοσιογράφος και θεωρείται ως ο θεμελιωτής του κομμουνισμού. Ανέλυσε διεξοδικά την ιστορία με όρους ταξικής πάλης, στηριζόμενος στη θεωρία ότι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των εργατών είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους. Πίστευε ότι είναι νομοτελειακή η εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής, αταξικής κοινωνίας χωρίς την ύπαρξη κράτους, όπου η δικαιοσύνη θα πραγματώνεται «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του». Στις 21 Φεβρουαρίου του 1848, εκδίδεται για πρώτη φορά το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» που συνέγραψε ο Μαρξ με τον Φρίντριχ Έγκελς. Ο Μαρξ πήρξε βασικότατος παράγοντας στην ίδρυση της Πρώτης Διεθνούς (Διεθνούς Εργατικής Ένωσης), η οποία αυτοδιαλύθηκε το 1872, μετά την ήττα της Παρισινής Κομμούνας. Το πιο σπουδαίο έργο του Μαρξ θεωρείται το «Κεφάλαιο», ο πρώτος τόμος του οποίου εκδόθηκε το 1867. Πέθανε το 1883 στο Λονδίνο, όπου και ετάφη.

Ο θάνατος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη

Τρία μόνο χρόνια μετά τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, στις 5 Μαίου του 1821, φεύγει από τη ζωή ο Ναπολέων Βοναπάρτης, γνωστός ως Ναπολέων ο Α', ή ως Μέγας Ναπολέων. Υπήρξε Γάλλος στρατηγός και αυτοκράτορας της Γαλλίας. Θεωρείται στρατηγική αλλά και κυβερνητική μεγαλοφυϊα και άφησε ανεξίτηλα την προσωπική του σφραγίδα στο πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής του -και όχι μόνο.

Ελληνοτουρκικός πόλεμος

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Μαίου του 1897 όταν κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού Πολέμου, οι τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ετέμ πασά, επιτίθενται κατά των ελληνικών μεραρχιών στο Δομοκό, αναγκάζοντάς τις να υποχωρήσουν προς την Όθρυ.

Το πρώτο φύλλο της "Πράβντα"

Την ίδια ημερομηνία, το 1912 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Πράβντα», της εφημερίδας που υπήρξε επί 8 δεκαετίες το επίσημο όργανο του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. 

Ο Καραμανλής πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πολλά χρόνια αργότερα, στις 5 Μαίου του 1980 εκλέγεται για πρώτη φορά στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το γκρέμισμα του "Νίκος Γκούμας"

Η 5η Μαΐου ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις στους φιλάθλους της ΑΕΚ, καθώς στις 5 του Μάη του 2003 ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης του ιστορικού γηπέδου της ομάδας, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η τραγωδία της Marfin

Τέλος, το ημερολόγιο έδειχνε 5 Μαΐου του 2010 όταν κατά τη διάρκεια μαζικότατης διαδήλωσης κατά του πρώτου Μνημονίου, στην Αθήνα, πυρπολείται από αγνώστους υποκατάστημα της τράπεζας Μarfin, στην οδό Σταδίου. Τρεις από τους εργαζόμενους (ανάμεσα στους οποίους και μια έγκυος γυναίκα), οι οποίοι βρίσκονταν εντός του κτιρίου, βρίσκουν τραγικό θάνατο. 

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News