Ειδήσεις

Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία

Τη συνέχιση της ήδη πετυχημένης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, στους νευραλγικούς τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, αναμένεται να επιβεβαιώσουν

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και ο επικεφαλής επιστήμονας του Ισραήλ, Avi Hasson, ο οποίος είχε σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του ιδιωτικού τομέα στην Αθήνα.

Στόχος των επαφών του κ. Hasson, ο οποίος είναι υπεύθυνος της κυβερνητικής πολιτικής του Ισραήλ σε θέματα καινοτομίας, είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Ισραηλινών και Ελληνικών συστημάτων νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είχε πρώτα συνομιλίες με τον κ. Φωτάκη και στη συνέχεια έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση προς ισραηλινές και ελληνικές επιχειρήσεις για την υποβολή προτάσεων σχετικά με κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης, βάσει διμερούς συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες. Η συμφωνία αυτή αφορά τη συνεργασία στον ιδιωτικό τομέα καθώς και την βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη, ενώ η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από την ΕΕ και το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ανάλογη πρόσκληση έγινε το 2012 και εστέφθη με απόλυτη επιτυχία, καθώς αφορούσε συνολικά 31 κοινά έργα που ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας ελληνικές και ισραηλινές επιχειρήσεις.

Ο Avi Hasson συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ είχε επαφές με κύριους παράγοντες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και του συστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η επίσκεψη του κ. Hasson πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κοινής διακήρυξης των Πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο, για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Σχόλια