default-image

Επιταγή από...Ολλανδία στους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας

Κρήτη
Επιταγή από...Ολλανδία στους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεί όπου το δυσκίνητο κράτος καθυστερεί, αδρανεί ή αδιαφορεί, έρχεται συνήθως ο εθελοντισμός, να αποδείξει ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που προσπαθούν με τις μικρές η τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν, να στηρίξουν εκείνους που η μοίρα τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι, όπως συνέβη στις 21 Απριλίου στην Ανατολή και το Μύρτο Ιεράπετρας, όπου η καταστροφική πυρκαγιά άφησε δεκάδες αγροτικές οικογένειες χωρίς δουλειά, αφού η φωτιά τους έκανε κάρβουνο τις πάγιες εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειες τους.

Από την επόμενη μέρα της καταστροφής, εκτός από την προσπάθεια να αποκατασταθούν με χρήματα της Περιφέρειας Κρήτης οι ζημιές στα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, να κηρυχτεί η περιοχή πυρόπληκτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να καταγραφούν εξατομικευμένα οι ζημιές από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ξεκίνησε μια τεράστια εθελοντική προσπάθεια από την τοπική κοινωνία να συγκεντρωθούν χρήματα για να δοθούν στις οικογένειες εκείνες που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Σε 48 μόλις ώρες, συγκεντρώθηκαν και μοιράστηκαν σε 13 αγροτικές οικογένειες τα πρώτα 5.290 ευρώ.

Η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων συνεχίζεται. Όποιος θέλει να προσφέρει για τη στήριξη των πυρόπληκτων αγροτικών οικογενειών χρήματα, απευθύνεται στον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, σε όλα τα Δημοπρατήρια και στις οργανώσεις Παραγωγών, όπου έχουν ανοιχτεί οι σχετικές λίστες με το όνομα του κάθε δωρητή και το ποσόν που προσφέρει.

Από τις μεγάλες προσφορές χρημάτων που συνεχίζονται να γίνονται καθημερινά, ξεχωρίζουν εκείνες του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας.

Αλληλεγγύη και από τους Ολλανδούς λάτρεις του Μύρτου

Οι Ολλανδοί λάτρεις του Μύρτου που για πολλές δεκαετίες επισκέπτονται κάθε χρόνο το γραφικό οικισμό για να περάσουν ξένοιαστα τις διακοπές τους, όπως έκαναν και στην πυρκαγιά του 2012, έτσι έκαναν και αυτή τη φορά, συνέδραμαν οικονομικά, κινητοποιημένοι από τον συντοπίτη τους τουριστικό επιχειρηματία κ. Ντικ Ράιντερ.

Ο κ. Ντικ Ράιντερ ο οποίος έχει εδώ και 11 χρόνια την ευθύνη του συγκροτήματος ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων "Villa Mertiza", έφτιαξε παίρνοντας πληροφορίες και φωτογραφίες από τα δημοσιεύματα της "Ν.Κ.", ένα κείμενο-κάλεσμα, ζητώντας από τους συμπατριώτες του μέσω Facebook να συνδράμουν οικονομικά στη στήριξη εκείνων που έμειναν χωρίς περιουσία και δουλειά λόγω της πυρκαγιάς.

Τους θύμιζε στο κάλεσμα του, ότι ο Μύρτος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που λατρεύουν οι Ολλανδοί για τις διακοπές τους, και ότι οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν κηπευτικά σε θερμοκήπια που ο Ολλανδός γεωπόνος Παύλος Κούπερ έφερε και ανέπτυξε στην περιοχή, πριν από περίπου 50 χρόνια.

Στην καταστροφική πυρκαγιά του 2012, όταν κινδύνεψε και ο οικισμός του Μύρτου, ο κ. Ντικ Ράιντερ, πήρε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει χρήματα ξανά από τους συμπατριώτες του, και να εξασφαλίσει ένα πυροσβεστικό όχημα από την Ολλανδία, το οποίο δώρισε στην τοπική κοινότητα του Μύρτου.

Η κοινότητα το παραχώρησε στον Δήμο Ιεράπετρας και εκείνος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που έχει εκπαιδευμένο προσωπικό.  

«Την Τρίτη 3 Μαΐου στην εκδήλωση που οργανώσαμε στην πλατεία του χωριού για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ο κ. Ντικ Ράιντερ, μου είπε ότι έχει κάτι για την κοινότητα μου. Όταν σηκώθηκα να χαιρετίσω από μικροφώνου τον κόσμο, ήρθε και μου παρέδωσε μια μαξιλαροθήκη, η οποία μέσα είχε ένα κάδρο. Στο κάδρο υπήρχε μια μεγάλη επιταγή που έγραφε το ποσόν των 4.500 ευρώ, τα οποία ανέφερε ότι συγκεντρώθηκαν από τους Ολλανδούς πελάτες της "Villa Mertiza" και φίλους του Μύρτου, για την ανακούφιση των θυμάτων της πυρκαγιάς της 21ης Απριλίου. Η έκπληξη που μας έκανε μας έχει συγκινήσει όλους και θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους των πυρόπληκτων», μας είπε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μύρτου κ. Αλέκος Παντελάκης.

«Είναι πολλοί εκείνοι οι Ολλανδοί που εδώ και χρόνια έρχονται για διακοπές πολλές φορές το χρόνο στο χωριό μας, τους οποίους θεωρούμε πια Μυρτιανούς. Συμμετέχουν και στις χαρές και στις λύπες μας και συνδράμουν με κάθε τρόπο σε ότι χρειαστεί», πρόσθεσε ο κ. Παντελάκης.

«Είμαι 11 χρόνια στο Μύρτος και το θεωρώ και δικό μου σπίτι. Το θεώρησα υποχρέωση μου να βοηθήσω τους πυρόπληκτους, όπως έκανα και πριν 4 χρόνια στην πυρκαγιά που κινδύνεψε να κάψει όλο τον οικισμό. Τότε πήραμε για την κοινότητα ένα πυροσβεστικό αυτοκίνητο, ενώ οι πελάτες και οι φίλοι μας από την Ολλανδία μάζεψαν 6.000 ευρώ, από τα οποία μας έμεινε ένα μικρό υπόλοιπο. Με κάποια από τα χρήματα που μας έμειναν τότε, θα καλύψουμε τα έξοδα της φιλοξενίας δυο Ολλανδών γεωπόνων που φθάνουν αύριο στο Ηράκλειο, γνωρίζουν αρκετά την περιοχή και τις κατασκευές των θερμοκηπίων και θα εξετάσουν αν τα υλικά που διαθέτουν στην Ολλανδία ταιριάζουν με αυτά που χρησιμοποιούν εδώ, προκειμένου να φέρουν από εκεί ότι μπορούν, για να το προσφέρουν στους πληγέντες αγρότες προκειμένου να ξαναφτιάξουν από την αρχή η να επισκευάσουν τα θερμοκήπια που κάηκαν», μας είπε ο κ. Ντικ Ράιντερ.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News