Ειδήσεις

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι νέοι της Κριτσάς

Ελεύθεροι αφέθηκαν χωρίς περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία τους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι νέοι της Κριτσάς, σύμφωνα με το anatolh.com.  

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις νεαροί άνδρες από την Κριτσά Λασιθίου βρέθηκαν σήμερα ενώπιον του ανακριτή, έπειτα από τη σύλληψη και την απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών σε βάρος τους, οι οποίοι επρόκειτο να συμμετάσχουν στο έθιμο με τους δυναμίτες, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην περιοχή, ανήμερα της Λαμπρής.

Η εισαγγελέας Λασιθίου τούς απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ειδικότερα, οι δύο από αυτούς βαρύνονται με την κατηγορία της κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικής ύλης, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούνται για απλή συνέργεια στην κατοχή και μεταφορά εκρηκτικής ύλης. Στη συνέχεια, οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν, ωστόσο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα.

Ανάστατη η Κριτσά με τις συλλήψεις

Πάντως το κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην τοπική κοινωνία της Κριτσάς, στο Λασίθι, είναι εκρηκτικό.

Το έθιμο με τους δυναμίτες κρατά στην Κριτσά αιώνες τώρα. Κάθε Κυριακή του Πάσχα, μετά τη Δεύτερη Ανάσταση, κάτοικοι του χωριού - συνήθως νεαρής ηλικίας - μεταβαίνουν σε δυσπρόσιτη γειτονική ορεινή περιοχή, όπου λαμβάνει χώρα το έθιμο. Η ένταση των εκρήξεων είναι τεράστια, καθώς ο ήχος από τους δυναμίτες που εκρήγνυνται φτάνει σε περιοχές που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από την Κριτσά.

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι νέοι της Κριτσάς

Φέτος το Πάσχα, μερικοί ντόπιοι ξεκίνησαν για το βουνό, προκειμένου να τηρήσουν το έθιμο. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος στο βουνό βρέθηκαν - εκτός από τους ντόπιους - και αστυνομικοί... Άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, αλλά και συνάδελφοί τους της ΟΠΚΕ έπιασαν εξαπίνης τέσσερις από τους χωριανούς, συλλαμβάνοντας δύο 21χρονους και δύο 32χρονους για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά στις εκρηκτικές ύλες.

Στις έρευνες που ακολούθησαν σε υπαίθριους χώρους της περιοχής, οι αστυνομικοί βρήκαν 46 αυτοσχέδιους μηχανισμούς, βάρους περίπου 73 κιλών, μια ακαριαία θρυαλλίδα μήκους 82 μέτρων, αλλά και 47 πυροκροτητές με προσαρμοσμένη μια βραδύκαυστη θρυαλλίδα. Όπως προέκυψε, οι εν λόγω εκρηκτικές ύλες επρόκειτο να μεταφερθούν σε δύσβατη περιοχή του βουνού, ώστε να τηρηθεί το έθιμο.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η ασυνήθιστα πολυπληθής αστυνομική παρουσία στο χωριό δεν πέρασε απαρατήρητη. Η είδηση της σύλληψης των τεσσάρων χωριανών διαδόθηκε γρήγορα και ολόκληρη η Κριτσά τέθηκε... επί ποδός. Πλήθος χωριανών φέρεται να μπλόκαρε τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν από το χωριό στον Άγιο Νικόλαο, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να παγιδευτούν εντός της περιοχής.

Σύμφωνα με κατοίκους του χωριού που μίλησαν στη "Νέα Κρήτη", καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται ότι έλαβαν χώρα άτυπες «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα σε χωριανούς και αστυνομικούς, οι οποίες το βράδυ της Λαμπρής κατέληξαν στην απελευθέρωση των τεσσάρων συλληφθέντων. Έτσι, οι αστυνομικοί αποχώρησαν τελικά από την Κριτσά, έχοντας μαζί τους, όμως, και όλα τα κατασχεμένα ευρήματα.

Όπως καταγγέλλουν μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ντόπιοι, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσαν τους συλληφθέντες προκειμένου να μεταβούν την επομένη (Δευτέρα του Πάσχα) στην Αστυνομία, στον Άγιο Νικόλαο, για να καταθέσουν απλά για το συμβάν. Όντως, την επομένη, οι τέσσερις χωριανοί πήγαν στον Άγιο Νικόλαο, ωστόσο, μετά την κατάθεσή τους, αντί να επιστρέψουν στα σπίτια τους, φόρεσαν χειροπέδες (για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών).

Η έκπληξή τους έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν πληροφορήθηκαν ότι η εισαγγελέας Λασιθίου τούς απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ειδικότερα, οι δύο από αυτούς βαρύνονται με την κατηγορία της κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικής ύλης, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούνται για απλή συνέργεια στην κατοχή και μεταφορά εκρηκτικής ύλης. Στη συνέχεια, οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν, ωστόσο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα.

Ζητούν αποφυλάκιση οι κάτοικοι και ο βουλευτής

Το ήδη τεταμένο κλίμα στην Κριτσά έγινε ακόμη πιο «εκρηκτικό», καθώς, όπως ανέφεραν στη "Νέα Κρήτη" κάτοικοι του χωριού, σε άλλες περιοχές της χώρας (όπως για παράδειγμα στη Χίο), όπου συνηθίζονται παρόμοια έθιμα, η ΕΛ.ΑΣ. είχε ενημερώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι δε θα επιτραπούν παραβατικές συμπεριφορές. Κάτι τέτοιο - όπως καταγγέλλουν - δε συνέβη στην Κριτσά.

Στο μεταξύ, για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο χωριό ανοικτή γενική συνέλευση, όπου έδωσαν το "παρών" περισσότεροι από 500 κάτοικοι. Οι κάτοικοι της Κριτσάς, μάλιστα, εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο αφήνουν σαφείς αιχμές για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ., απαιτώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων συγχωριανών τους, οι οποίοι «μόνο σκοπό είχαν την τήρηση ενός υπεραιωνόβιου εθίμου».

«Στις 3 Μαΐου 2016, σύσσωμη η κοινωνία της Κριτσάς συγκεντρώθηκε στην αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος, προκειμένου να ενημερωθεί για όσα έχουν συμβεί τις προηγούμενες μέρες στη φιλήσυχη κωμόπολή μας.

Ομόφωνα διαπιστώσαμε ότι η συνεχιζόμενη κράτηση τεσσάρων νέων κατοίκων της Κριτσάς, σε πλήρη γνώση ότι ουδεμία αξιόποινη πράξη διέπραξαν, συνιστά απαράδεκτη πρόκληση.

Ομόφωνα διαπιστώσαμε ότι η μεθόδευση που ακολουθήθηκε από τις αστυνομικές Αρχές του Λασιθίου παραπέμπει σε άλλες, αλήστου μνήμης, εποχές, αφού ένα έθιμο που ανάγεται στην τουρκοκρατία χαρακτηρίστηκε ως κακούργημα.

Ειδικότερα, η πρωτοφανής "εν κρυπτώ" αστυνομική επιχείρηση, προκειμένου να συλληφθούν εκείνοι που μόνο σκοπό είχαν την τήρηση ενός υπεραιωνόβιου εθίμου, η απουσία οποιασδήποτε σχετικής ενημέρωσης από τις αρμόδιες Αρχές, η επί σειρά δεκαετιών ανεμπόδιστη - χωρίς οποιαδήποτε ανάμειξη των Αρχών και χωρίς να συμβεί το παραμικρό ατύχημα - τήρηση του εθίμου της Δεύτερης Ανάστασης της Κυριακής του Πάσχα είναι δεδομένα που - μεμονωμένα και σε συνδυασμό - προκαλούν την οργή των Κριτσωτών.

Ανεξάρτητα από την απαράδεκτη στάση των αστυνομικών Αρχών, οι οποίες παραπλάνησαν ακόμη και ανώτατα θεσμικά όργανα του νομού, ανεξάρτητα απ' όσα απαράδεκτα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.

Απαιτούμε:

- Την άμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων νέων.

Η παρατεινόμενη κράτησή τους εκτιμούμε πως μόνο δεινά θα προκαλέσει».

Για το ζήτημα εξέδωσε χθες ανακοίνωση και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης, ο οποίος τάσσεται στο πλευρό των συλληφθέντων, αναφέροντας - μεταξύ άλλων - ότι «χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς το σκεπτικό της παραπομπής, το γεγονός της αντιμετώπισης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας με όρους κατοχής εκρηκτικών είναι τουλάχιστον υπερβολικό», προσπαθώντας να εκτονώσει την ένταση που προκλήθηκε.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια